Nogomet

"Dati EP 2012. Italiji bio bi kriminal!"

Bernard Jurišić • utorak, 26.09.2006.

Nakon Zagreba, šesteročlana delegacija Uefe utorak prijepodne provela je u Splitu. Prezentacija svih aduta Splita i njegove okolice prošla je vrlo uspješno, uz pohvale sa strane Uefinih "inspektora", ali i čelnika HNS-a...

"Grad Split u potpunosti je stao iza projekta domaćinstva EP 2012. i u njemu vidimo veliku razvojnu prigodu ne samo za naš grad, nego i za cijeli južni dio Hrvatske", izjavio je splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, koji je primio Uefinu delegaciju.

Split posljednjih godina ulaže značajna sredstva u proširene i poboljšanje turističke ponude, a dobivanje domaćinstva Eura bio bi strahovit podstrek za daljnja ulaganja. Prometna povezanost Splita s ostatkom Hrvatske, ali i partnera Mađarske odlična je, što su primjetili i gosto.

Slika 1 od 2.

Nova autocesta omogućila je da se Split i Zagreb povežu za samo tri sata, naredna faza je modernizacija željeznice, a zračna luka Split/Kaštela, modernizirana prije nekoliko godina, već je preuzela najvažniju ulogu u ovom dijelu Europe i prihvaća putnike iz cijele Dalmacije, ali i južnog dijela BiH.

Prometna povezanost jedna je od najvažnijih točaka kandidature, a Hrvatska i Mađarska tu su daleko ispred Poljske i Ukrajine, tek malo ispod Italije.

Značajan parametar je udaljenost između dvaju naudaljenijih gradova, u čemu je naša kandidatura daleko ispred ostalih. Najudaljeniji gradovi hrvatsko-mađarske kandidature, Split i Debrecen, udaljeni su oko 970 kilometara. U Italiji Palermo i Torino udaljeni su oko 1600 kilometara, a Gdansk i Doneck u Poljskoj i Ukrajini čak 1850 kilometara, uz jako lošu cestovnu infrastrukturu.

"Split je sjajno odradio prezentaciju, a ja i dalje stojim pri tomu da smo jedini pravi izbor za ovo EP. Dati domaćinstvo Italiji bio bi kriminal, UEFA na to nema moralno pravo nakon svega što se tamo događalo. Slične stvari događaju se i u Poljskoj, čija kandidatura i bez toga ima puno manjkavosti i uz sav posao koji smo obavili, smatram da smo apsolutni favoriti za dobivanje domaćinstva", širio je optimizam predsjednik HNS-a Vlatko Marković.

Pohvale za trud i viđeno u Zagrebu i Splitu (slijede Rijeka i Osijek, nakon toga i Mađarska) nisu štedjeli ni Uefini "inspektori", iako je pomalo čudna činjenica da komisiju predvodi Talijan - Giorgio Marchetti. Koliko može biti objektivan u ocjenjivanju protukandidata čovjek kojeg je delegirala jedna od država kandidata, saznat ćemo tek u prosincu kad se objavi ime organizatora.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!