Nogomet

Analiza: Svi Kovačićevi "grijesi"

Bernard Jurišić • utorak, 03.10.2006.

27 igrača, 35.000 nazočnih, milijuni pred TV ekranima. 60 prekršaja, četiri strijelca, tri jedanaesterca, devet žutih, jedan crveni karton. I samo jedno ime - sudac Draženko Kovačić. "Vruće glave" nakon utakmice ponudile su kišu uvreda na njegovo "dijeljenje (ne)pravde" u derbiju. No, što kažu "hladne glave" i pregledavanje snimke?

Nitko iz Hajdukovog tabora nije imao ni jednu lijepu riječ za "uradak" Draženka Kovačića na nedjeljnom derbiju. Puno teških riječi je palo, puno primjedbi je izneseno i zaista je potrebno istražiti da li je Kovačić zaista na takav način oštetio domaćine ili je jednostavno - sudio loše.

Odlučili smo pregledati snimku utakmice kojoj je nižepotpisani nazočio i neposredno na poljudskom stadionu i minutu po minutu pokušati objektivno analizirati sve sumnjive i sporne situacije.

3. MINUTA: Carević s poda zahvaća po nogama Etta koji je već odmaknuo. Prva oštrija akcija na utakmici - prolazi bez kartona.

15. MINUTA: Cvitanović s leđa oštro po nogama kosi Bartolovića, prva oštrija reakcija s Dinamove strane - također prolazi bez sankcije.

18. MINUTA: Carević gubi loptu od Ćorluke, udara ga s leđa i ruši na pod, prijeti mu i gura ga nogama dok je ovaj na travi. Ćorluka ustaje i odguruje Carevića koji pada. Obojica zaslužuju i dobivaju jednaku sankciju - žuti karton. Mogli su obojica dobiti i crveni, no Kovačić je očito procijenio da je prerana faza utakmice za tako drastičnu odluku. No, definitivno ni jedan nije zaslužio ni manju, ni višu sankciju od onog drugoga.

25. MINUTA: Oštar ulazak Modrića u Carevića, zaslužio i dobio žuti karton. U gužvi koja je nastala Damjanović hvata za vrat Carlosa, ovaj reagira i rukom udjeljuje slučajnu "pljusku" Musi, koji teatralno pada u poznatom nogometnom "pobogu, pogiboh" stilu. Bez sankcija prolaze i Damjanović i Carlos, opet dosljedna odluka, jer ili su obojica trebali biti kažnjeni, ili ni jedan. Kovačić je pogriješio utoliko što se odlučio za ovo drugo.

30. MINUTA: Nekoliko sekundi prije jedanaesterca Ćorluka oštro starta na Carevića, Kovačić pušta prednost i ne dodjeljuje Ćorluki eventualni drugi žuti karton. U nastavku akcije Jelavić pada nakon dodira s Cvitanovićem. Kontakta između njih dvojice je bilo, no jasno je da je Jelaviću jedina namjera bila iznuditi jedanaesterac, a ne igrati na ubačenu loptu. Kovačić oprašta Dinamovcima prosvjede zbog dosuđenog jedanaesterca, ali i Damjanoviću koji dolazi do njega i traži kaznu za igrače Dinama, što je po novim pravilima automatski karton za Hajdukovog igrača.

39. MINUTA: Jedanaesterac za Dinamo jednako (ne)uvjerljiv kao i Hajdukov. Da Silva ulazi u šesnaesterac između Balatinca i Živkovića, kontakta je opet bilo, ako je dosuđen nad Jelaviću, morao je biti i na Da Silvi. Nagora opcija bi bila jedan suditi, drugi ne.

50. MINUTA: Kontranapad Dinama, Miladin ruši Vugrinca koji je krenuo sam prema vrataru Hajduka. Miladin dobiva žuti karton, iako je situacija bila i na granici crvenog za kapetana Hajduka.

57. MINUTA: Carević gubi loptu na centru od Agića i nepotrebno ga udara po glavi kako bi pokušao vratiti loptu. Čist žuti karton zbog Carevićeve gluposti, nije Kovačićev problem što mu je to drugi. O tomu je trebao misliti veznjak Hajduka.

60. MINUTA: Bezazlen start Carlosa na Bartoloviću, Živković i Damjanović unose se u lice sucu tražeći oštre sankcije za Brazilca. Žuti karton za Živkovića, koji može biti sretan što Kovačić nije imao muda nakon samo tri minute isključiti još jednog igrača Hajduka. Mudra odluka, makar morao i "pregristi" Živkovićeve uvrede i zadovoljiti se samo sa žutim kartonom. Carlos za start na Bartoloviću nije dobio, a ni zaslužio oštriju sankciju.

69. MINUTA: Drugi pogodak Dinama čist i jasan, o zaleđu ni govora.

75. MINUTA: Munhoz s leđa kosi Ćorluku na centru igrališta, Kovačić mu oprašta zasluženi žuti karton.

82. MINUTA: Drpić nespretno spotiče Juricu Vučka koji pada u šesnaestercu, možda i najčistiji od tri dosuđena jedanaesterca. Drpić je više traljavo, nego namjerno i grubo srušio Hajdukovog napadača i ne bismo rekli da je zaslužio drugi žuti karton za taj start. Sam jedanaesterac bio je dovoljna kazna za nepromišljenost.

85. MINUTA: Čvrsto s loptom u naručju, Lončarić ruši Musu u petercu, u namjeri da ga zaobiđe i ispuca loptu. Iako je vratar "kralj" unutar peterca, posebno s loptom u rukama, mladi vratar ponio se neiskusno i nepromišljeno. S druge strane i Musa mu nije imao pravo stati na put u situaciji kad Lončarić čvrsto kontrolira loptu. Kovačić je odabrao najbolje rješenje - nije dosudio ništa. Tri "takva" jedanaesterca za Hajduk ipak bi bila previše.

Na kraju svega, došli smo do zaključka da se utakmica uživo ipak značajno razlikovala od onoga što se moglo vidjeti na TV snimci. Iz tog razloga i Draženku Kovačiću treba dati malo kredita, jer mu igrači, a ni treneri, nimalo nisu olakšavali posao. Iako i dalje stojimo iza toga da je derbi sudio loše, analiza snimke pokazuje da ipak nije zaslužio biti prozvan "čovjekom koji je uništio derbi", niti je svojim odlukama "uništio" bilo Hajduk, bilo Dinamo. O njegovom kriteriju se može raspravljati, ali nema dvojbe u jedno - bio je ujednačen.

Hajdukov trener Vulić javnim prozivanjem Kovačića nekoliko dana prije utakmice svojim je igračima u glavu usadio podsvjesni pritisak prema sucu. I oni su od prve minute reagirali na svaku njegovu odluku, i kad su bili u pravu i kad nisu, najviše škodeći sebi i pojačavajući nervozu na terenu.

"Vruće glave" mogu donekle biti opravdanje za izjave s Hajdukove strane neposredno po završetku derbija u nedjelju. No, inzistirati na svemu izrečenom i dan kasnije, nakon pregledavanja snimke s utakmice, nije u interesu ni Hajduka, još manje poboljšanja uvjeta u hrvatskom nogometu. Niti će Hajduku osigurati kredit za povjerenje javnosti u nekoj budućoj situaciji, kad se dogodi da zaista bude oštećen.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!