Nogomet

Dinamo - Pula: Ivankovićev debi za čistu peticu

Tomislav Pacak, Dario Dodić • srijeda, 08.11.2006.

Slika 5 od 5.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Branko Ivanković pobjedom je startao na klupi Dinama, a ako se po jutru dan poznaje Dinamo će pod Ivankovićem imati barem malo više sreće nego pod Kužeom. Naime, ono što se prethodnih mjeseci događalo Dinamu (poput kikseva vratara) protiv Pule je išlo na ruku Modrima. Ivanković, dakako, na jednom treningu nije mogao preporoditi igru Modrih koja ni protiv Pule nije bila posebno atraktivna, no uvjerljivoj pobjedi od 5:1 nema se što zamjeriti. Ivankoviću bi nekoliko ovakvih pobjeda sjajno 'leglo' na početku, da osvoji navijače i javnost te podigne samopouzdanje momčadi.

Iako je vrijeme bilo jako lijepo, termin utakmice i protivnik nisu privukli previše gledatelja na Maksimir, okupilo ih se tek oko 2.000. BBB su odmah na početku dali do znanja što misle o promjeni trenera (potpora Kužeu transparentom "Josip Kuže - jedan od nas"), dok su na spomen Ivankovićeva imena bili neutralni.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Varaždinski trener nije donio veće kadrovske promjene, ali određene formacijske jest. Dinamo se predstavio u formaciji 4-1-2-1-2, s Mamićem kao zadnjim veznim, Agićem i Vukojevićem kao klasičnim veznjacima te Modrićem kao polušpicom. Takav Dinamo dominirao je protiv Pule koja se, za razliku od većine maksimirskih gostiju, opredijelila za relativno ofenzivnu igru, koliko se to dakako moglo. Pulu je, istina, takav pristup koštao teškog poraza, no Jurčićeva hrabrost svakako je za pohvalu jer je Pula bez obzira na rezultat dobro parirala Dinamu te je uz više sreće mogla proći i puno bolje.

Prva opasnija situacija pred golom Pule rezultirala je neobičnim pogotkom. Marijan Buljat je iz slobodnjaka s lijeve strane, s 25 metara od gola, uputio zanimljiv udarac koji je prevario Ivešu i tako donio Dinamu vodstvo. Pokušao je dvije minute kasnije uzvratiti Radas, ali s 20-ak metara puca pored desne vratnice. U 23. minuti Eduardo je nisko ubacio u sredinu, Luka Modrić ostaje potpuno sam na 10 metara od gola, ali Dinamova "desetka" ne puca dobro te pruža Iveši priliku za lijepu obranu. Međutim, Iveša je samo nakratko odgodio novu kapitulaciju, iz kornera je Buljat naciljao glavu Mamića na drugoj stativi, ovaj vraća u sredinu gdje Cvitanović ima lagan posao, postavlja glavu za 2:0.

Slika 4 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pulu to nije demoraliziralo, gosti su i dalje pokušavali ugroziti Lončarića, a daleko najopasniji u tome bio je Nikola Kalinić koji je u nekoliko navrata pokazao zaista raskošan talent. Tako je u 29. minuti prekrasno prošao kroz Dinamovu obranu, lažnjakom prevario i Ćorluku, ciljao drugi kut i pogodio vratnicu. Hajdukov igrač slično je u 33. minuti ukrao loptu neopreznom Ćorluki, ponovno ga predriblao, prešao i Lončarića koji ga ruši, a Vučemilović opravdano pokazuje na bijelu točku. Radas je precizan i tako privremeno vraća nadu Puljanima.

Nada je, međutim, bila kratkog vijeka, Dinamo je u dvije minute praktički riješio utakmicu. U 38. minuti Anderson je izborio kazneni udarac nakon što ga je s leđa srušio protivnički branič, a iako je Iveša pogodio stranu, Eduardo se upisao među strijelce, po 50. puta u prvenstvenoj utakmici. U 40. minuti već je bilo 4:1 - Modrić je dobro proigrao Andersona koji oštro puca, Iveša samo kratko odbija, a Eduardo najbrže reagira i posprema loptu u mrežu. Tako je osigurao da Ivankovićev prvi razgovor s igračima u poluvremenu bude vrlo ugodan...

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uoči početka drugog poluvremena došlo je do situacije koju ne volimo vidjeti na nogometnim travnjacima - Marijan Buljat srušio se na travnjak, bilo je posla za liječničku ekipu, a kako se kasnije saznalo - Buljat je povraćao, očito je došlo do nekakvog trovanja želuca.

Drugi dio nastavljen je u sličnom ritmu u kojem je prvi završen - Pula je i dalje stajala otvoreno, pa je do zražaja stizala individualna klasa Modrih. U 51. minuti probuđeni Brazilac Anderson izlazi pred Ivešu koji ga ruši za još jedan očit kazneni udarac. Ovoga puta Eduardo prepušta izvođenje najstrože kazne Andersonu koji konačno zabija pogodak, iako je i ovoga puta Iveša bio blizu. Vidjelo se po Brazilčevoj proslavi koliko mu znači ovaj pogodak, a ljubitelji Modrih sigurno se nadaju da je to tek početak serije...

Pula se sve više otvarala, pokušavala je ublažiti poraz, no to je jasno više išlo na ruku Dinama koji je prijetio iz kontri. U 63. minuti Maksimović je snažno pucao iskosa s desne strane, ali spreman je bio Lončarić. Pljesak tribina zaradio je u 67. minuti Eduardo kada je s 40-ak metara pokušao prebaciti Ivešu, no ipak se namjerio na najvišeg vratara u Prvoj HNL.

Slika 3 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Do kraja svakako treba izdvojiti Čaleov promašaj za rubriku "vjerovali ili ne" - Carlos je prošao po lijevoj strani, ubacio nisko za Čalu na peterac, a svoj povratak na travnjak Čale je umjesto golom obilježio nevjerojatnim promašajem iz situacije u kojoj je puno lakše bilo zabiti, nego prebaciti cijeli gol. Minutu prije kraja, Saško Pandev kojem je Ivanković dao desetak minuta, lijepo je ubacio prema Modriću koji puca iz voleja, ali Iveša odbija loptu.

Tako je završila zanimljiva utakmica u Maksimiru, Dinamo je dobro krenuo s Ivankovićem na klupi - i rezultatski i igrom ovo je bila bolja predstava plavih nego u posljednje vrijeme...

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolHNL

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!