Nogomet

Tko će protiv vječnih rivala?

Tomislav Globan • nedjelja, 20.08.2006.

Šest od šest, u bodovima 18:0, u golovima 16:4, učinak je domaćih ekipa u četvrtoj rundi hrvatskog prvenstva. Očekivano, usudio bih se reći, jer malo je momčadi danas u HNL-u, ako ih uopće ima, koje došavši nekome u goste imaju pravo reći da su favoriti za pobjedu.

Isprva sam razmišljao trebam li u gore navedenu rečenicu ubaciti ogradu - "osim Dinama i Hajduka", no onda sam pogledao rezultate dva najveća hrvatska kluba na gostovanjima u protekle dvije sezone. Evo što sam našao: Dinamo - sezona 2004/05, 16 gostujućih utakmica, tri pobjede; Hajduk - sezona 2005/06, 16 gostujućih utakmica, dvije pobjede. Premda dosadašnje igre vječnih rivala sugeriraju da će ove sezone biti drukčije, ipak valja pričekati još nekoliko kola i vidjeti mogu li "plavi" i "bili" u serijama pobjeđivati u Koprivnici, Puli, Vinkovcima, Čakovcu, Velikoj...

Aktualni prvak i, od ovoga kola, ponovno lider prvenstva - Dinamo, nastavio je stopostotnim učinkom koračati kroz prvenstvo. Ako zavirimo malo u prošlost, vidjet ćemo da je maksimirska momčad tek dva puta do sada osvojila svih 12 bodova u početna četiri kola prvenstva. Najprije je to uspjelo Barićevom modrom unitedu u šampionskoj sezoni 1996/97. Stopostotan učinak u prvenstvu protegnuo se tada na čak sedam kola što je do danas rekord u HNL-u, a rekordna je još uvijek i tadašnja razlika na kraju prvenstva između prvaka i drugoplasiranog - 21 bod.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Sedam godina kasnije, Nikola Jurčević bio je u sličnoj situaciji kao danas Josip Kuže. Osvojen Superkup, u prvenstvu maksimalnih 4/4, ali i izgubljena prva utakmica 3. pretkola Lige prvaka. Na kraju je Jura ostao i bez prvenstva i bez proljeća u Europi, ostao mu je tek Kup kao kakva-takva utjeha. Je li dakle trenutno stanje u Dinamu najava ponavljanja prošlosezonske dominacije nad ostatkom lige ili tek posljedica povoljnog rasporeda, prerano je za ocijeniti. Istina je ionako uvijek negdje između. Jedno je sigurno, s igrom iz jučerašnjih prvih 45 minuta protiv Međimurja "modri" neće daleko dogurati.

Kako bi ovo prvenstvo, za razliku od prošlogodišnjeg, moglo ponuditi i uzbudljivu borbu za vrh, najavio je i Hajduk. "Bile" ni Ćirin spektakularno najavljivani Zagreb nije spriječio u nastavljanju pobjedničke serije. Bartolović koji je jedan od rijetkih igrača koji je igrao za sva tri kluba osvajača naslova prvaka Hrvatske potopio je svoj dojučerašnji klub dvama pogotcima unutar samo sedam minuta. "Pjesnici" su pokazali "zavidnu" sposobnost upropaštavanja najizglednijih prilika za postizanjem pogodaka, ali i velike propuste i nesigurnosti u svojoj obrani. Iako igra dopadljiv nogomet, teško će Zagreb u borbu za sam vrh, ma što Ćiro mislio o tome.

S druge strane, Hajduk djeluje preporođeno pod "palicom" trenera Zorana Vulića koji odrađuje svoj četvrti (!) mandat na klupi splitskog kluba. Logičnim se postavlja pitanje kako je moguće da je ovaj mlad i kvalitetan stručnjak toliko puta smjenjivan ako mu se čelnici Hajduka iz godine u godinu vraćaju i iznova ga zovu za trenera. Bilo kako bilo, Splićani su nakon prošlogodišnjeg blackouta ponovno istaknuli kandidaturu za borbu za naslov prvaka. Iduće kolo nosi i novi test splitskim šampionskim ambicijama. Pod stijenama Kantride odigrat će se popularno zvani jadranski derbi. Pomalo nevjerojatno zvuči činjenica da Rijeka od Hajduka nije poražena već sedam prvenstvenih utakmica u nizu, a serija se produljuje na čak 11 ako uzmemo u obzir i Kup.

Međutim, Riječani ne djeluju previše uvjerljivo. Nakon što su izgubili Superkup i ispali iz Europe praktički bez ispaljenog metka, jučer su u Koprivnici ambicije "bijelih" doživjele još jedan udarac. Dragan Skočić, svojevremeno zvani Mister 100%, sada je upola neuspješniji i na kontu mu je tek šest od mogućih 12 bodova. Slično kao u prvom kolu u Vinkovcima, opet su se Riječani vraćali iz ponora od dva gola zaostatka u samoj završnici susreta. Međutim, Slaven Belupo nije Cibalia, a Elvis Scoria nije Siniša Jalić i bodovi su umjesto na Kvarneru ostali u Podravini. Skočićev je prethodnik na riječkoj klupi tako konačno upisao prve bodove u novom prvenstvu sa svojim klubom. Ambicije Slaven Belupa znatno su više od prošlogodišnjeg i trenutnog osmog mjesta, a za njihovo ostvarivanje Koprivničanci će morati početi pobjeđivati i na gostovanjima. Prva prilika je već idući tjedan kod još jednog bivšeg Scorijinog kluba - Pule.

A Pula je pak klub iz kojeg u zadnje vrijeme tko god dođe za trenera ubrzo pobjegne glavom bez obzira. Nesređeni odnosi unutar kluba, teška financijska situacija i prodaja glavnih igrača doveli su do toga da je ovaj klub po mnogima glavni kandidat za ispadanje ove sezone. Dva osvojena boda i samo jedan postignuti pogodak u četiri utakmice nikoga nisu razuvjerila, no istina je i da postoje trenutno lošije plasirani klubovi od njih. Jučerašnji poraz na Šubićevcu stoga je posve očekivan ponajviše zbog igre koju Šibenčani pokazuju iz kola u kolo. Momčad Ivana Pudara skupila je šest bodova i pokušat će se već u ovoj ranoj fazi prvenstva još više bodovno odvojiti od začelja ljestvice. Gostovanje u Čakovcu iduće subote možda je najbolja prilika za to.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Jedini koji niti nakon 360 minuta igre nisu uspjeli skupiti ni boda dva su slavonska kluba - Cibalia i Kamen Ingrad. Slavonski derbi između Osječana i Vinkovčana po tradiciji pripao je domaćinima, a Cibaliji nije pomogla ni činjenica da su gotovo sat vremena igrali s igračem više. "Nebesko-plavi" su ove sezone prvi otvorili "sječu" trenerskih glava smjenivši Sinišu Jalića, a novi trener bit će poznat ovoga tjedna. Tko god se prihvatio ovog stresnog posla, čeka ga vatreno krštenje jer u nedjelju u Vinkovce stiže Dinamo.

S druge pak strane, velički Kamen ostao je vjeran sam sebi i niti u četvrtoj prvenstvenoj utakmici nije uspio primiti manje od tri pogotka. Nakon Zagreba, Rijeke i Hajduka, ni Varteks nije propustio popraviti svoj prosjek postignutih pogodaka nauštrb momčadi Ante Čačića. Iako ih je zadesio izuzetno težak raspored na početku prvenstva, dojma sam da ukoliko u subotu Veličani ne pobijede Osijeka, Čačiću neće biti spasa. Ako uopće "preživi" i ovaj tjedan...

Četiri su dakle kola elitnog domaćeg nogoloptanja iza nas i sve je izvjesnije da se hrvatski klupski nogomet vraća starim trendovima. Nakon dvije sezone u kojima su dva naša najveća kluba u razmaku od samo godinu dana osvojila po jedan naslov prvaka i po jedan najsramotniji plasman otkako je HNL-a (kojim redoslijedom, ovisi o klubu o kojem je riječ), ove nas sezone po svemu sudeći čeka još jedan el classico na hrvatski način - mrtva trka Dinama i Hajduka. U ime veće uzbudljivosti domaće lige nadam se da odgovor na pitanje iz naslova nije - NITKO.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!