Nogomet

Drogba utišao Nou Camp, Tomas promovirao PSV

Petar Plevnik, Ivan Milatić • utorak, 31.10.2006.

U najzanimljivijem susretu četvrtog kola Lige prvaka, Chelsea je pogotkom Didiera Drogbe u sudačkoj nadoknadi došao do velikog boda na Nou Campu. Jedina iznenađenja dogodila su se u skupini D, gdje su Olympiacos i Šahtar otkinuli bodove favoriziranima Romi i Valenciji...

Skupina A: Drogba ponovno koban, Mihajlov kopirao Robinsona

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Sudbina se večeras grubo poigrala sa momčadi Franka Rijkaarda, iako, ruku na srce, bilo bi nepošteno reći da Chelsea nije zaslužio odnijeti bod iz Barcelone. A za domaćine je susret počeo kao iz najlijepših snova. Deco je već u trećoj minuti iskoristio uspavanost gostujuće obrane te udarcem sa ruba 16-erca svladao Hilarija. Najbolju prigodu za povećanja vodstva Barca je imala u 21. minuti, kada Hilario odlično reagira na udarac Xavija. Chelsea je najbolje prigode imala preko Essiena i Robbena, no Valdes dobrim intervencijama omogućava katalonskoj momčadi da na odmor ode s minimalnom prednošću.

Drugo poluvrijeme započelo je totalnom ofenzivom gostiju iz Londona. Najprije je udarac Robbena glavom u 49. minuti uz velike napore obranio Valdez, da bi se nepune dvije minute kasnije Nizozemac našao u još boljoj situaciji, ali sa svega pet metara, iz trka, promašuje cijeli okvir vrata. Ipak, već u sljedećem napadu, Chelsea dolazi do zasluženog izjednačenja. Iz naizgled bezopasne situacije, Lampard je gotovo iz mrtvog kuta iznenadio Valdeza, donijevši svojoj momčadi izjednačenje.

Nakon izjednačenja gostiju utakmica se primirila, ali samo do 58. minute. Ronaldinho se probio po desnoj strani gostujuće obrane, ubacio na peterac za Gudjohnsena, a Islanđaninu nije bilo teško svladati Hilarija za novo vodstvo Barcelone. Kada je Ballack u samoj završnici susreta, neometan sa pet metara, promašio cijeli gol, mnogi su pomislili kako je to bila ta posljednja prilika za goste. No, u drugoj minuti sudačke nadoknade na scenu stupa Didier Drogba te sjajno koristi dodavanje Terrya za konačnih 2:2 i nevjericu na Nou Campu.

Iako su u Sofiju doputovali pod imperativom pobjede, nogometaši Werdera još su jednom potvrdili kako se nalaze u sjajnoj formi. Na uvijek neugodnom gostovanju na stadionu Vasil Levski, Werder je sve dvojbe oko pobjednika riješio već nakon nešto više od pola sata igre. Gosti su u vodstvo došli u 33. minuti i to pomoću "slučaja Robinson". Naime, domaći stoper Lucio Wagner uputio je povratnu loptu svom vrataru Mihajlovu, kojem lopta preskače preko noge i završava u mreži. Nijemci su ubrzo iskoristili vidljivu šokiranost domaćine te u samo četiri minute dotukli bugarsku momčad. Baumann je u 35. minuti udvostručio vodstvo domaćina da bi dvije minute kasnije Frings, na asistenciju Vranješa zabio za konačnih 3:0. Za Werder je Jurica Vranješ igrao cijelu utakmicu, dok je Ivan Klasnić ušao u 74. minuti.

Skupina B: Inter prošao Moskvu, Sporting zaustavio Bayern

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U prvom večerašnjem susretu, Inter je u Moskvi uspio doći do druge pobjede u Ligi prvaka, svladavši domaći Spartak sa 1:0. Baš kao i u prvom susretu ovih momčadi, prije dva tjedna u Milanu, Inter je sve riješio na samom početku susreta. Već u prvoj minuti susreta, Ibrahimović se oslobodio svog čuvara Stranzla, ubacio za Cruza, kojem nije bilo teško podmetnuti nogu za ekspresno vodsto Intera.

Usprkos ranom vodstvu gostiju, Rusi se ne predaju, no čvrsta gostujuća obrana uspijeva na odmor otići netaknute mreže. I u nastavku susreta Spartak je uglavnom imao terensku inicijativu, dok su gosti u nekoliko navrata propustili dotući domaćine, što im se umalo osvetilo u 78. minuti, kada Šiškin pogađa vratnicu, no do kraja susreta Inter ipak uspijeva održati vodstvo, izbacivši na taj način Spartak iz utrke za drugim krugom.

Iako je Bayernu pobjeda u večerašnjem susretu donosila plasman u osminu finala, Sporting iz Lisabona uspio je prvi ove sezone u Ligi prvaka spriječiti Bavarce da teren napuste kao pobjednici. Najbolju prigodu za domaćine u prvom je dijelu propustio Makaay, kada je iskosa sa desne strane izašao sam pred Ricarda, no njegov udarac završava pokraj gola. Sličnu situaciju na drugoj je strani za goste propustio Liedson. U drugom dijelu Bayern je pojačao pritisak, ali Makaay i Santa Cruz nisu imali dovoljno koncentracije u završnici. Kazna je umalo uslijedila u 77. minuti, kada Moutinho iz slobodnog udarca sa 20-ak metara pogađa gredu.

Skupina C: Tomas promovirao PSV, Liverpool lako

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Branič Galatsaraya Stjepan Tomas zbog profesionalnog je prekršaja na napadaču PSV-a Farfanu zaradio crveni karton u 39. minuti i olakšao Nizozemcima put do pobjede i plasmana među 16 najboljih u Ligi prvaka. Liverpool je na kraju s uvjerljivih 3:0 nadigrao Bordeaux, ali i na ovoj utakmici presudno je bilo isključenje, ovoga puta gostujućeg veznjaka Fernanda, nakon čega su "redsi" postigli još dva pogotka. U skupini D u Donjecku je Šahtar dvaput vodio protiv Valencije u susretu u kojemu je svih 90. minuta odigrao Darijo Srna, a Stipe Pletikose nije bilo niti na klupi, dok je Roma preko Tottija anulirala vodstvo gostiju iz Pireja. Prethodno je rimski kapetan pri rezultatu 0:1 promašio jedanaesterac…..

Pretpostavili su "žirondinci" da im neće biti lako gostovanje na Anfield Roadu kod Liverpoola, ali nisu mogli niti sanjati što će im se sve događati u ovoj utakmici. Najprije se u 9. minuti ozlijedio njihov najopasniji napadač Chamakh koji je nesretno istegnuo butni mišić i morao u svlačionicu. Potom ih je u 23. minuti načeo Luis Garcia uz dosta sreće. Steven Gerrad ubacio je loptu s boka, a Španjolac ju nije najbolje zahvatio iz voleja, ona se potom odbila od trave, prevarila Ramea i završila u mreži za 1:0. Kujt, Gerrard i Sissoko u narednim su minutama s nekoliko sjajnih kombinacija oduševljavali svoje navijače, a Francuzima zadavali glavobolju.

U nasravak su bolje ušli gosti. Najprije je u 47. minuti sjajan udarac Marangea koji je trebao odsjesti u desnom gornjem kutu Reina izbacio u korner, a potom je dvije minute kasnije sjajnu prigodu za poravnanje iz blizine propustio Darcheville. Sve šanse za povoljan ishod Bordeaux je izgubio kada je u 67. minuti isključenje zaradio Fernando zbog udaranja glavom Johna Arnea Riisea. Nakon brojnih promašaja kapetan «redsa» Steven Gerrard namjestio je ciljnike u 72. minuti, nakon sjajnog proigravanja Zendena matirao je Ramea za 2:0. Susret je svojim drugim pogotkom u 76. minuti rezultatski zaključio Garcia iskoristivši veliku pogrešku Bordeauxove obrane.

Na svojoj Phillips Areni PSV je tek u drugom poluvremenu uspio slomiti otpor Galasaraya i zasluženo stići do troboda. Već u prvih pet minuta obje su momčadi propustile sjajne prigode za pogotke. Prvi ključni trenutak u susretu dogodio se u 39. minuti kada je isključen bivši hrvatski reprezentativac Stjepan Tomas nakon profesionalnog prekršaja na Farfanu. Od toga trenutka Nizozemci su u potpunosti preuzeli kontrolu nad susretom i bilo je samo pitanje vremena kada će uspjeti matirati Farida Mondragona.

To se i dogodilo u 59. minuti kada je Simons postigao najlakši pogodak u karijeri pospremivši loptu u gol sa svega nekoliko centimetara, nakon što je Mondragon na njegovu nogu odbio udarac domaćeg kapetana Cocua. Nakon još nekoliko propuštenih izglednih prigoda Aruna Kone potvrdio je plasman PSV-a među 16 najboljih postigavši pogodak za 2:0 u 84. minuti nakon duplog pasa s Inamotom i zaobilaženja Mondragona.

Skupina D: Roma i Valencia se izvukle

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Sraz prve i posljednje momčadi na Olimpijskome stadionu u Donecku započeo je kao u najljepšim snovima kada su domaći navijači u pitanju. Igrala se druga minuta kada je Albiol srušio Fernandinha na rubu kaznenog prostora, malo iskosa s lijeve strane. Loptu je namjestio Jadson sjajno prebacio živi zid i matirao Santiaga Canizaresa za 1:0. U početku sve je bilo na strani Ukrajinaca. Aghahowa je u 9. minuti na lijevoj strani izmučio Morettija, a onda sjajno uposlio Matuzalema koji iz voleja pogađa vratnicu. Kada to gotovo nitko nije očekivao Valencia je stigla do poravnanja. Nakon sjajno izvedenog slobodnog udarca Angula u 18. minuti Bogdan Šust kojega je trener Lucescu pretpostavio Stipi Pletikosi odbija loptu na nogu Morientesa kojemu nije bilo teško iz blizine ugurati ju u mrežu. Samo je deset minuta prošlo do novog domaćeg slavlja, kada je Fernandinho "prodao bananu" Canizaresu sa 12-13 metara. Pogodivši loptu vanjskim dijelom kopačke ona se odmicala od španjolskog reprezentativnog vratara i na kraju, od stative završila iza njegovih leđa. U 36. minuti Agahowa je propustio izglednu prigodu povećati vodstvo Ukrajinaca, no njegov udarac glavom na dodavanje Mariusza iz povoljne pozicije bio je neprecizan i lopta je otišla preko gola. O kakvom je poluvremenu bila riječ dovoljno govori podatak da su gledatelji do odmora vidjeli čak 19 udaraca prema golu.

Darijo Srna zaradio je u 66. minuti žuti karton zbog prekršaja na Silvi izvukavši pritom deblji kraj i lakše se ozlijedivši. Sjajnom akcijom Valencija je drugi puta uspjela poravnati tri minute kasnije. Nakon kornera Ville, Edu je loptu samo proslijedio do zaboravljenoga Ayale koji se lagano naklonio i pospremio loptu u mrežu.

S obzirom na činjenicu da je Grcima na rimskom Olimpicu igrala samo pobjeda tako su i započeli utakmicu. Mogli su povesti već u 6. minuti, no sjajnu loptu Rivalda Panucci je u posljednji trenutak izbio u korner, kada je vratar domaćih Doni već bio savladan. Ipak uspjeli su u tome u 18. minuti kada je Rivaldo iz kornera pronašao glavu sunarodnjaka Julia Cesara, ovoga puta Doni nije imao nikakve šanse, bilo je to 0:1. U 32. minuti Roma je imala prigodu poravnati. Nakon bespotrebnog prekršaja Julia Cesara na Tottiju u kaznenom prostoru, Romin kapetan sam je izveo kazneni udarac, pucao je solidno, no Nikopolidis je fenomenalno obranio. Do poluvremena Roma je imala još nekoliko prigoda, ali na odmor se otišlo s vodstvom gostiju. Roma je u 61. minuti preko Perrotte stigla do pogotka, no on je opravdano poništen jer se strijelac nalazio u nedozvoljenoj poziciji. Srećom po domaće navijače, nisu još dugo morali čekati na poravnanje. U 67. minuti Totti se iskupio za promašeni jedanaesterac. Sjajno je kontrolirao loptu na desnoj strani, prošao jednoga gostujućeg braniča i plasirao ju u suprotni kut Nikopolidisova gola. Totti je opet bio u glavnoj ulozi u 76. minuti kada je namjestio sjajnu prigodu za Pizzara koji je s deset metara pucao ravno u vratara.

Liga prvaka, 4. kolo:

Skupina A:
Barcelona - Chelsea 2:2 (Deco 3', Gudjohnsen 58'/Lampard 52', Drogba 90')
Levski - Werder 0:3 (Mihailov a.g. 33', Baumann 35', Frings 37')

Skupina B:
Spartak - Inter 0:1 (Cruz 1')
Bayern - Sporting 0:0

Skupina C:
Liverpool - Bordeaux 3:0 (Luis Garcia 23', 75', Gerrard 72')
PSV - Galatasaray 2:0 (Simons 59', Kone '84 )

Skupina D:
Roma - Olympiacos 1:1 (Totti 66'/Cesar 19')
Šahtar - Valencia 2:2 (Rodriguez 2', Fernandihno 28'/Morientes 18', Ayala 68')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!