Nogomet

Povratak Dauma na mjesto zločina

Petar Plevnik • nedjelja, 19.11.2006.

Iako se činilo kako od njegovog povratka u njemački nogomet neće biti ništa, Christoph Daum ipak će, nakon sedam godina izbivanja iz Bundeslige, zasjesti na klupu drugoligaša Kölna...

Unatoč današenjam porazu od Münchena 1860 (1:2) i padu na tek 10. mjesto Druge Bundeslige, navijači Kölna imaju razloga za zadovoljstvo. Razlog? Dolazak proslavljenog trenerskog imena, Christopha Dauma, na klupu nekad moćnog Bundesligaša.

Iako je Daum prije samo nekoliko dana odbio ponudu Kölna, pravdajući je "zdravstvenim razlozima", očito je zov njegovog nekadašnjeg kluba bio prejak da bi 53-godišnji Daum odbio poziv predsjednika Michaela Maiera. Daum je sa Kölnom dogovorio suradnju do 2010. godine, a premijeru na klupi Kölna, koja je ostala upražnjena nakon što je zbog loših rezultata prekinuta suradnja s Hanspeterom Latourom, Daum će imati za dva tjedna, u susretu protiv Duisburga.

Inače, Daum je svoju trenersku karijeru započeo upravo u Kölnu, kojeg je vodio u razdoblju od 1986. do 1990, u kojem je dva puta bio viceprvak Njemačke. Nisku trofeja započeo je još 1992., kada je sa Stuttgartom osvojio posljednji naslov prvaka ovog kluba, da bi nakon toga sa Bešiktašom osvojio tursko prvenstvo, kup i superkup. Uslijedio je povratak u Njemačku i tri druga mjesta sa Leverkusenom, da bi veliku mrlju na njegovu karijeru 2000. godine bacila tzv. "afera kokain", zbog koje je morao odustati od kandidature za njemačkog izbornika i zbog koje je u Njemačkoj posto persona non grata.

Nakon nemilih događaja, Daum se ponovno okrenuo inozemstvu. Najprije je sa bečkom Austrijom došao do naslova prvaka da bi uslijedio povratak u Tursku, gdje ovaj put sa Fenerbahčeom osvaja dva naslova prvaka, da bi prošle sezone nesretno u posljednjem kolu izgubio novi naslov prvaka, nakon čega je uslijedio rastanak sa Turcima.

Biti će zanimljivo vidjeti kako će se Daum, nakon sedam godina izbivanja, ponovno snaći u vodama Bundeslige i hoće li dobrim rezultatom u Kölnu kupiti ulaznicu za povratak u društvo velikih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!