Nogomet

Dinamo - Hajduk: Maksimirski triler Dinamu

Sportnet • nedjelja, 03.12.2000.



Boško Balaban je prvi načeo mrežu Stojkića (Snimio: Dražen Patarčić)

Malo, malo gledatelja... Puno manje i od najpesimističnijih predviđanja. Malo navijača, ali su zato bili glasni. Utakmica je počela malom svečanošću - Igor Bišćan je dobio cvijeće kao mali znak pažnje za sve što je dao Dinamu.

Video: Dinamov "slobodnjak" Stojkić brani

Hajduk je počeo agresivno - već u trećoj minuti lopta je fijuknula kraj desne vratnice Tomislava Butine. Ni Dinamo nije bio bezazlen, i sve je obećavalo utakmicu koja će po svojoj kvaliteti odskočiti od proteklih derbija. U osmoj minuti Dinamo je izveo opasnu akciju - po desnoj strani je prošao Balaban i imao je dobru poziciju za udarac ili centaršut, no odlučio se za nešto između i prilika je propala. Nakon toga je udarac isprobao i Pavlović, no Stojkić, zamjena ozlijeđenog Pletikose, je bio siguran. U 12. minuti uslijedila je "svemirska" lopta Pavlovića za Boška Balabana koji je izbjegao ofsajd zamku i doveo Dinamo u vodstvo - 1:0. BBB su bakljama proslavili vodstvo protiv omraženog suparnika i zavili cijeli stadion u maglu.


Miladin je teško izlazio na kraj sa Polovanecom (Snimio: Dražen Patarčić)

Hajduk se nije predavao, i rezultat toga je nova, za bijele nažalost promašena, prigoda - udarac glavom u 20. minuti je prohujao pokraj vratnice. Pokušao je i Leko minutu poslije iz slobodnog udarca, ali je Butina mirno prihvatio loptu. Nova odlična prilika Splićana u 31. minuti - pucao je Musa, a završilo je udarcem iz kuta. Prilike za Hajduk su se redale kao na tekućoj vrpci, no pogotka nije bilo. U kontri je uzvratio Balaban, ali je Stojkić obranio. U 41. minuti je uslijedila nova kontra i mat pozicija, a Igor Bišćan nije uspio pokloniti pogodak Bad Blue Boysima. Posljednja prilika u prvom dijelu djelo je Pavlovića koji je sa 18 metara dodao loptu Butini.


"Popaj" je zabio gol, ali Drpic je ipak slavio na kraju utakmice (Snimio: Dražen Patarčić)

Drugo poluvrijeme je počelo uspavankom, pa smo prvu priliku čekali sve do 52. minute, kada je Hajduk izveo dva udarca iz kuta. Igralo se vrlo borbeno i muški, s dosta prekršaja. Musa je u 58. minuti iz slobodnog udarca odlično pucao, ali nitko nije stigao ubaciti loptu u mrežu. Minutu nakon toga fenomenalan udarac Šokote koji je pogodio gredu i izmamio uzdahe na stadionu. Odmah je Hajduk uzvratio preko Muse čija je oštro upućena lopta prošla pokraj vrata. U 67. minuti je stadion eksplodirao! Pavlović je sa 25 metara izveo slobodan udarac, Stojkić je loptu odbio, a Šokota povisio na 2:0. Splićani su uzvratili odmah - u 68. minuti Deranja je ušao u šesnaesterac, smanjio na 2:1 i vratio bijele u igru. I odmah nakon toga - izjednačenje! Bubalo je prošao po lijevoj strani, ubacio u sredinu, a Miladin je izjednačio na 2:2!


Radost podjeljena sa "plavim paklom" (Snimio: Dražen Patarčić)

No, to Hajduku nije bilo dovoljno. U 75. minuti pucao je Carević, a s druge strane je uzvratio Mujčin, bez rezultata. Tri minute nakon toga ponovno je glavom pucao Šokota, i ponovno - pokraj gola. Ovaj period igre obilježila ozljeda Zvonimira Deranje, igrača koji je unio preokret. Hladan znoj oblio je domaće navijače u 83. minuti, jer je Vučević odlično iskosa pucao, a lopta proletjela nekoliko centimetara od desne Dinamove vratnice. Još jednu priliku za pobjedu propustio je Vučević, ponovno na asistenciju Bubala! I Carević je u 87. minuti mogao postići pogodak, ali je izabrao simuliranje jedanaesterca i zaradio žuti karton. U 90. minuti se Gondžić našao u odličnoj prilici i postigao pogodak karijere, doveo navijače Dinama u delirij, i osigurao pobjedu plavima.




Igor Bišćan je zaplakao na odlasku (Snimio: Dražen Patarčić)

Hrvoje Braović, trener Dinama:
Svi su vidjeli pravi derbi, pun ritma i pogodaka, i lijepih akcija. Jedino ove dvije momčadi mogu ovo prikazati. Splet okolnosti je sve okrenuo na našu stranu i ja sam zadovoljan. Nisam kameleon, za tjedan dana ne postajem ni bolji ni lošiji. Ja sam profesionalac, a na klubu je da nađe odgovarajuće mjesto za mene.

Video: Igor Bišćan se oprašta od BBB

Igor Bišćan, igrač Dinama:
Zahvaljujem se prije svega navijačima i suigračima. Žao mi je što nije bilo više ljudi na stadionu. Drago mi je da sam se na ovakav način oprostio od kluba i navijača.

Zoran Vulić, trener Hajduka:
Ovo je bila fantastična utakmica dvije naše najbolje momčadi. Čestitam svim igračima na igri i želim Igoru Bišćanu puno sreće. Hajduk ne bi trebao igrati produžetke, jer smo i u Osijeku izgubili u 95. minuti. Dinamo je danas igrao onoliko koliko mu je Hajduk dopustio. Prvi gol je očita igra rukom Balabana, koju, istina, sudac nije vidio.

Ivan Leko, igrač Hajduka:
Slažem se sa trenerima da je utakmica bila odlična. Dinamo je imao više sreće, i mislim da je realnije bilo neriješeno. Želim sreću Igoru u Engleskoj. Mislim da smo danas iznenadili Dinamo, jer nam je već bilo dosta dolazaka u Maksimir i igranja bunkera. Publika je mogla profitirati jer su vidjeli ravnopravnu utakmicu sa puno šansi.

Dragan KOVAČ, Davor SAJKO

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!