Nogomet

Francuzi i Španjolci ostali praznih ruku

Petar Plevnik, Ivan Milatić • subota, 07.10.2006.

Treće kolo kvalifikacija za Euro 2008. je donijelo nekoliko velikih iznenađenja. Na gostovanjima u Škotskoj, odnosno Švedskoj su poraze zabilježili Francuska i Španjolska, dok se Italija provukla protiv Ukrajine u završnici susreta...

Skupina A: Žigić sredio Belgiju a Smolarek Kazahstance

Nakon lošeg starta u kvalifikacije i samo boda iz dva domaća susreta, Poljska je upisala prijeko potrebnu pobjedu. Na gostovanju u Kazahstanu, u susretu kojeg je sudio naš Edo Trivković, momčad Lea Beenhakera slavila je minimalnu pobjedu, zahvaljujući pogotku Smolareka iz 52. minute.

Reprezentacija Srbije na beogradskoj je Marakani pobijedila izravnog konkurenta za plasman na EURO 2008. reprezentaciju Belgije 1:0. Jedini pogodak u 54. minuti postigao je Nikola Žigić. Ivica Dragutinović je kod gol-aut linije na lijevoj strani preuzeo loptu od Ognjena Koromana, ušao u šesnaesterac i idealno uposlio Žigića, kojemu sa šest metara nije bilo teško prizemnim udarcem matirati Steinena.

Armenija i Finska odigrali su u Erevanu susret koji će brzo biti zaboravljen. U dvoboju bez pogodaka i pravih prigoda inicijativa je većim dijelom bila na strani gostiju no oni ju nisu uspjeli pretvoriti u pogodak.

Portugal se bez problema obračunao s Azerbejdžanom, slavivši sa 3:0. Strijelci za domaćine bili su Cristiano Ronaldo u 25. i 63. te Carvalho u 31. minuti.

Kazahstan - Poljska 0:1
Armenija - Finska 0:0
Srbija - Belgija 1:0
Portugal - Azerbejdžan 3:0

Skupina B: Škoti srušili Francusku, Talijani u završnici Ukrajinu

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nakon dvije pobjede na startu kvalifikacija, protiv Farskih Otoka i Litve, Škoti su prepuni samopouzdanja na rasprodanom Hampden Parku dočekali aktualne svjetske viceprvake Francuze. Iako su Francuzi imali bolje prigode, slavili su Škoti. Trenutak odluke dogodio se u 67. minuti, kada nakon ubačaja Hartleya iz kuta, branič Celtica Gary Caldwell baca domaće navijače u ekstazu i donosi Škotima prvu pobjedu nad Francuskom još od 1989. godine.

Jedini cilj prije početka svakih kvalifikacija za Farske Otoke je probati nekom od protivnika otkinuti bod. U današnjem dvoboju protiv Litve, sekunde su ih dijelile od tog pothvata. Naime, Litavci su blamažu izbjegli pogotkom Skerle u 90. minuti, došavši tako u svom trećem susretu do prvih bodova u grupi.

Dugo su se Talijani mučili da bi slomili otpor Ukrajinaca i osvojili zlata vrijedan trobod u trećem pokušaju. Iako bez Ševčenka Ukrajinci su dugo držali nulu, a onda je u 69. minuti Rusov u skoku odgurnuo Tonija a sudac Vassaras pokazao je na najstrožu kaznu, koju je u pogodak pretvorio Massimo Oddo. Pobjedu "azzurra" potvrdio je Luca Toni u 79. minuti, kada je sjajnim udarcem pod gredu s deset metara matirao Šovkovskog za 2:0.

Farski Otoci - Litva 0:1
Škotska - Francuska 1:0
Italija - Ukrajina 2:0

Skupina C: BIH jedva do boda, Turska i Grčka minimalno

Moldavija - Bosna i Hercegovina 2:2
Mađarska - Turska 0:1
Grčka - Norveška 1:0

Nakon domaćeg poraza od Mađarske, BiH je napravila još jedan korak ka vjerojatnom oproštaju od Eura 2008. izborivši samo bod u Moldaviji. Izabranici Blaža Sliškovića na kraju mogu biti i zadovoljni, budući da su Moldavci nakon 32. minute vodili sa 2:0, zahvaljujući dvostrukom strijelcu Rogačovu. Gosti su u drugom dijelu zaigrali puno bolje, no sve što su uspjeli napraviti bilo je doći do 2:2, pogocima Misimovića u 62. i Grlića u 68. minuti.

Turci su do vrlo vrijedna tri boda u Budimpešti stigli četiri minute prije poluvremena. Nakon slobodnog udarca Serveta Çetina, Hakan Sükür je nesebično glavom prebacio za napadača Fenerbahcea Tuncaya Sanlija koji lijevicom iz voleja nije propustio poentirati. U nastavku Mađari nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti uputivši svega jedan udarac u okvir tijekom čitavog susreta.

Aktualni europski prvaci Grci teškom su mukom uspjeli minimalnim rezultatom svladati tvrde Norvežane. Vrlo vrijedan pogodak, tek drugi u reprezentativnoj karijeri postigao je veznjak Benfice Konstantinos Katsouranis nakon slobodnog udarca Georgiosa Karagounisa u 33. minuti susreta.

Skupina D: Irska i Wales teško stradali, uvjerljivi Česi

Ako je suditi prema početku kvalifikacija, čini se kako će Irska i ovaj put imati ulogu promatrača. Nakon očekivanog poraza od Njemačke u prvom kolu, Irci su danas doživjeli pravu blamažu na Cipru. Irska je odlično otvorila susret, došavši u vodstvo već u osmoj minuti preko Irelanda. Za samo osam minuta Ciprani prokreću pogocima Konstantinoua i Garzopisa, no na odmor se ipak odlazi s neriješenim, zahvaljujući pogotku Dunnea u 44. minuti.

U nastavku susreta na terenu kao da je postojala samo jedna momčad. Najprije Konstantinu iz 11-erca u 55. minuti dovodi Ciprane u vodstvo, da bi samo pet minuta kasnije Charalambides zabio sa 4:2. Sol na ranu Ircima stavlja isti igrač, 15 minuta kasnije, za konačnih 5:2 i jednu od najvećih pobjeda u povijesti ciparskog reprezentativnog nogometa.

Za najupečatljivi rezultat večeri pobrinula se Slovačka, svladavši Wales u gostima sa visokih 5:1. Slovaci su odlično ušli u susret te već za nešto više od pola sata igre, pogocima Sventa u 14. i Mintala u 32. mintui, došli do prednosti od 2:0. Nadu Velšanima vratio je Bale u 37. minuti, no samo minutu kasnije Mintal svojim drugim pogotkom vraća na dva razlike. U drugom poluvrijeme momčad Johna Toshacka doživjela je pravi potop. Najprije je Karhan u 51. minuti povisio na 4:1, da bi točku na i stavio Vittek u 59. minuti.

Uvjerljivi su bili i Česi, koji nisu imali milosti prema slabašnom San Marinu, napunivši mrežu gostiju sa sedam pogodaka. Već do odmora Česi su imali vodstvo od 4:0, zahvaljujući pogocima Kulica, Polaka, Baroša i Kollera, da bi u drugom dijelu Jarolim te ponovno Koller i Baroš postavili konačnih 7:0.

Wales - Slovačka 1:5
Češka - San Marino 7:0
Cipar - Irska 5:2

Skupina F: Šveđani ugasili furiju

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nema više nikakve sumnje španjolski reprezentativni nogomet je u velikoj krizi. Izbornik Aragones već je jednom podnosio ostavku, možda mu je vrijeme da to učini i drugi puta. Šveđani su slavili 2:0 i upisali treću uzastopnu pobjedu a Španjolcima nanijeli drugi poraz zaredom u kvalifikacijama. Strijelci za domaćina bili su Elmander u 11. i Allback u 85. minuti.

Veliki bod iz Kopenhagena kući nosi Sjeverna Irska. Iako su Danci dominirali tijekom svih 90. minuta nisu uspjeli probiti bedem ispred gostujućeg vratara Taylora

Već nakon 25 minuta igre Latvijci su imali tri pogotka prednosti protiv Islanđana. Karlsons u 14. te Verpakovskis u 15. i 25. minuti zapečatili su sudbinu gostiju a "točku na i" stavio je Višnakovs u sedmoj minuti nastavka.

Švedska - Španjolska 2:0
Danska - Sjeverna Irska 0:0
Latvija - Island 4:0

Skupina G: Tulipani spasili bod u Sofiji

Rumunjska je na domaćem terenu upisala očekivanu pobjedu protiv Bjelorusije, slavivši sa 3:1. Rumunji su sjajni otvorili susret, došavši do 2:0 nakon samo 10 minuta, pogocima Mutua i Marice. Nadu gostima vratio je Kornilenko u 20. minuti, da bi konačnih 3:1 postavio Goian u 76. minuti.

Slovenija je u Celju puno teže od očekivanog pobijedila nejaki Luksemburg sa 2:0. Na prvi pogodak gledatelji su trebali čekati punih pola sata a onda je, nakon ubacivanja Ilića s desne strane, Milivoje Novaković pogodio desni gornji kut vratara Luksemburga za svoj reprezentativni prvijenac. I drugi pogodak postignut je u prvom poluvremenu, točnije u 44. minuti, a strijelac je bio Robert Koren prekrasnim udarcem s 25 metara.

Nizozemci Marca Van Bastena s bodom se vraćaju s teškog gostovanja u Sofiji. U prvom dijelu domaćini su kontrolirali i igru i rezultat nakon vodećeg pogotka Martina Petrova u 12. minuti. Pogodak za bod postigao je Robin van Persie u 62. minuti.

Rumunska - Bjelorusija 3:1
Slovenija - Luksemburg 2:0
Bugarska - Nizozemska 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!