Automoto

Pobjeda kao prekrasno iznenađenje

Ivan Milatić • nedjelja, 08.10.2006.

Kažu da za sve postoji prvi put, a Ferrariju se ovo dogodilo prvi put u posljednjih šest godina. Bijeli dim koji se u 37. krugu utrke u Suzuki pojavio iz bolida Michaela Schumachera zaista je označio predaju velemajstora iz Kerpena u borbi za naslov sa Fernandom Alonsom. Mladić iz Ovieda obranit će naslov na stazi Interlagos ako osvoji najmanje osmo mjesto i jedan jedini bod s obzirom da njegova prednost sada iznosi deset bodova. I u poretku konstruktora Renault je uoči posljednje utrke sezone u Brazilu za dva tjedna otišao na prilično velikih devet bodova prednosti pred Ferrarijem. Narodski rečeno momčad Flavia Briatorea «jednim je udarcem ubila dvije muhe»...

Alonso je priznao da je pobjeda za njega prekrasno iznenađenje i da mu je laknulo kada je vidio Michaelov bolid parkiran uz stazu nakon eksplozije motora. Bilo je ovo pobjedničko postolje ispunjeno emocijama jer je Alonsov momčadski kolega Giancarlo Fisichella koji je osvojio treće mjesto u suzama ovaj uspjeh posvetio svome najboljem prijatelju Toninu Viscianiju koji je preminuo prošloga tjedna.

«Ova je pobjeda stigla kao prekrasno iznenađenje za sve nas. Nakon kvalifikacija izgledalo je da je Ferrari daleko ispred nas, ali čim je počela utrka osjetio sam da je bolid sjajno balansiran i da postižemo istu brzinu kao i Ferrari. Preuzeo sam rizik i pretekao Jarna Trullija na startu jer sam to smatrao svojom jedinom šansom, a kasnije sam vidio da problema ima i Ralf Schumacher što sam iskoristio i zaobišao ga u prvom zavoju. I nakon drugog ulaska u boks vjerovao sam da mogu pobijediti jer sam za Michaelom Schumacherom zaostajao svega pet sekundi. Bio sam uvjeren da je ispred mene bio Spyker kada sam ugledao oblak bijelog dima, tek kada sam ga pretekao shvatio sam da se radilo o Michaelu» rekao je Alonso i dodao

Vezane vijesti

«Nakon toga smanjio sam brzinu i vozio oprezno do cilja. Ova pobjeda momčadi Renaulta znači jako puno i na nju smo čekali jako dugo, još od Mađarske i zaslužili smo je. Momci uz stazu i u tvornicama u Viryju, Enstoneu i u Michelinu, nisu odustali tijekom cijele sezone. Sada smo puni samopouzdanja uoči Brazila iako ništa još nije riješeno. I u Interlagosu ćemo voziti na pobjedu iako imamo izglednu situaciju za osvajanje oba naslova « zaključio je Alonso.

Svoje razloge za sreću imao je i njegov klupski kolega Giancarlo Fisichella

«Ovo je sjajan rezultat za mene, za Fernanda i za momčad, ali psihički ovo je za mene bio izuzetno težak vikend. Prošloga četvrtka preminuo je moj najbolji prijatelj Tonino Visciani i nije mi bilo lako koncentrirati se na vožnju i zato ovo pobjedničko postolje želim posvetiti njemu i poslati mu posljednji «ciao» rekao je vidno potreseni Talijan i dodao

«Što se same utrke tiče bolid nije bio loš i imali smo dobru strategiju jer sam na ulascima u boksove uspio prijeći obje Toyote. Michelinove gume sjajno su nas služile i sada trebamo otići u Brazil i biti agresivni. Momčad je odlučna u nastojanju da stigne do konstruktorskog naslova a ja bih želio osigurati treće mjesto među vozačima» poručio je Fisico.

U gubitničkom taboru nije bilo previše tugovanja.

«Mi smo velika momčad. Naši su momci najbolji i za sve njih u Ferrariju jako sam vezan i više sam nego zadovoljan načinom na koji oni rad. Nesreće poptu današnje događaju se i one su sastavni dio utrka. Pobjeđujete ali i gubite zajedno. Danas smo dali sve od sebe. Vodio sam u utrci u trenutku kada mi je eksplodirao motor, ali i to je formula 1. Možemo biti ponosni na ono što smo postigli od Kanade: zaostajali smo 25 bodova i nitko nije vjerovao da ćemo se boriti za naslov ali smo se uspjeli vratiti. Sada u poretku konstruktora zaostajemo za devet bodova i u Brazilu ćemo učiniti sve da osvojimo taj naslov. Što se naslova među vozačima tiče on je izgubljen. Ne želim ući u tu utrku nadajući se da je moj konkurent neće završiti. To nije način na koji želim osvojiti naslov» rekao je Schumacher kojemu će utkra u Interlagosu biti posljednja u karijeri.

»Ono što se dogodilo Michaelu kada je bio u vodstvu velika je šteta. I ja sam imao problema u prvoj fazi utrke kada mi se probušila stražnja desna guma koja je dovodila do polaganog ali postepenog gubitka zraka. Iz predostrožnosti momčad me je pozvala u boks tri kruga prije nego li je to bilo planirano. Na stazu sam izašao iza sporijeg bolida i tu sam izgubio prigodu da ostanem ispred Alonsa, i kako se kasnije pokazalo pobijedim na utrci. Još uvijek možemo osvojiti naslov među konstruktorima iako znamo da će biti jako teško. Na mojoj domaćoj stazi u Brazilu dat ću sve od sebe da to i ostvarimo» poručio je drugoplasirani Massa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!