Košarka

Repeša: "Imamo jako velike ambicije"

Bruno Blumenschein • petak, 20.10.2006.

Dan nakon izvlačenja skupina za Europsko prvenstvo u Španjolskoj je bio rezerviran za dojmove izbornika Jasmina Repeše koje je iznio putem tele-konferencije nakon uspješnog odrađivanja posla s Romom...

"Španjolska nam je najveći dužnik"

Gostovanje u Livornu je onemogućilo izbornika Jasmina Repešu da odgovori na brojne pozive vezane uz izvlačenje skupina za Europsko prvenstvo 2007. koje se igra u Španjolskoj. Izbornik se složio s konstatacijom kako je grupa dobra za našu reprezentaciju, ali i da to nije najvažnija stvar: "Ne mogu reći da sam nezadovoljan grupom, međutim, mislim da to nije nešto što je primarno i najbitnije na ovom Europskom prvenstvu.", a zatim je ukratko opisao svakog protivnika.

"Latviju dobro poznajemo jer smo igrali s njom dva puta. Pripremili smo se u detalje i objektivno obje utakmice lagano dobili. Sigurno da je treća utakmica neka nova utakmice, ali mislim da protivnika znamo zaista do u najmanje detalje s obzirom da smo ga tretirali kao najopasnijeg u kvalifikacijama i da smo ga analizirali doslovno kako svakog igrača, tako i sisteme igre u napadu i obrani.", realan je bio Jasko o prvom hrvatskom protivniku 3. rujna.

Dan nakon toga Hrvatska igra s Portugalom, a unatoč iznenađenje u kvalifikacijama Repeša misli: "Portugal je najveće iznenađenje kvalifikacija, međutim, objektivno bi trebali biti autsajderi..

I zatim utakmica s domaćinom, svjetskim prvakom, najvećim dužnikom. Utakmica sa Španjolskom. "Radi se zasigurno o prvom favoritu prvenstva i službenom prvaku svijeta, ali i našem najvećem dužniku, s obzirom na Beograd.", konkretan je bio Repeša koji smatra kako Hrvatska mora doći spremna, kako fizički, tako i psihički u Sevillu da bi ostvarila svoje želje i planove.

Težak posao nakon križanja skupina

Već je Roko Leni Ukić rekao da "ukoliko ne dođemo u četvrtfinale, nemamo o čemu pričati", a sličnog stajališta je bio i izbornik koji se osvrnuo i na križanje naše skupine B sa skupinom A (Grčka, Srbija, Rusija, kvalifikant).

"Nakon križanja nas očekuje jako zahtjevan i ozbiljan posao jer se radi o tri ekipe koje sigurno žele otići na Olimpijske igre. I Grčka i Srbija i Rusija će biti jako ozbiljni protivnici i očekuje nas jako ozbiljan posao.", stajao je Repeša i dalje čvrsto na zemlji. Pokazao je koliko respektira protivnike, ali isto tako koliko i očekuje od svoje momčadi. "Najbitnije je stvaranje jedne prave klime kakva je znala biti često oko košarkaške reprezentacije, prvenstveno na Olimpijskim igrama u Barceloni. Ostatak je na nama, da napravimo pravi program kako bi došli na prvenstvo spremni i odlučni da napravimo dobar posao.", rekao je izbornik Repeša.

Hrvatska je izgubila moć pobjeđivanja u odlučujućim utakmicama, "biti ili ne biti" je posljednjih godina bilo "ne biti", a na jakom Eurobasketu kakav će biti u Španjolskoj, takvih utakmica neće izostati. U Turskoj smo domaćinu poklonili dobivenu utakmicu, u Beogradu nismo imali psihičke snage za pobjedu protiv Sloveniju, može li se to u Sevilli i Madridu promijeniti?

"Mogu reći da tu imamo iskustvo. Iskustvo iz Turske i iz Beograda gdje nismo napravili korak kad je bilo najpotrebnije. Mi se moramo pripremiti kako fizički tako i psihički. Naše ambicije su jako velike, a ne treba govoriti sada da li je to uzeti medalju ili otići na Olimpijske igre jer trebamo gledati utakmicu po utakmicu. Moramo otići jako dobro pripremljeni, uigrani i odlučni., rekao je Repeša koji je svjestan kako će veliki broj momčadi doći s istim ambicijama, ali i kako za ostvarenje hrvatskih ciljeva te reprezentacije treba pobijediti.

Još jedno prvenstvo, još jedno nadanje

Dobar naslov za početak puta u Sevillu bi mogao biti i "S novom nadom u Španjolsku" jer pred svako novo prvenstvo Hrvatska ima igrače, želju i ambicije, ali iskrsne nova, neprijelazna prepreka. Može li Španjolska biti to prvenstvo kakvo je bio Portugal za rukometaše? Poluotok je isti, Repeša je potvrdio da nikoga neće moliti, a ukoliko se svi sjete prvenstva u Beogradu, potrebe za moljenjem neće biti. Vamos Hrvatska...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!