Nogomet

Lyon ruši sve pred sobom

Maja Giljanović • nedjelja, 22.10.2006.

Najočekivanija utakmica prvenstva napokon je odigrana. Ali ipak riješimo najprije popodnevnu kamilicu. Naime, susret desetog kola odigrale su dvije momčadi ovoga četvrtka okupirane euro-obvezama. Domaćin Auxerre je nakon 3:1 poraza u Haifi kod Maccabija ugostio PSG koji se sa gostovanja u Bukureštu vratio s bodom protiv Rapida...

U rijetko viđeno nezainteresiranoj igri, jedina spomena vrijedna akcija zbila se u 72. minuti kada nakon Kahlenbergovog slobodnog udarca, Mathis ne uspijeva donijeti vodstvo domaćoj momčadi. Konačni rezultat je potpuno realnih, ništa - ništa, kojim oba tima ostaju na niskim, 12. i 13. pozicijama.

A sad na ono pravo...

Usamljen na vrhu, s pet bodova prednosti, Lyon je stigao u goste drugoplasiranom Marseilleu. Atmosfera uoči utakmice počela se zahuktavati još prošlog vikenda kad je predsjednik Marseillea Pape Diouf započeo rat riječima nakon kontroverzno dosuđenog jedanaesterca kojim je njegov klub ostao bez vrijedna dva boda na gostovanju u Lensu. Oštre riječi upućene su na račun Gerarda Houlliera koji je natuknuo pomoć sudaca Marseljezima što je bivši Liverpoolov trener, naravno, odlučno odbacio i optužio vodeće ljude Olympiquea za umjetno stvaranje usijane atmosfere.

Inače, Lyon je kao peterostruki prvak, 2002. - 2006., izjednačio Marseilleov niz, 1989. - 1993. i i pokušaju je da osvajanjem šeste titule u nizu postane prvi europski klub kojem je to pošlo za rukom (nogom). Da će rasprodani Velodrome i 60000 vatrenih, domaćih navijača vidjeti uistinu veliku momčad na djelu, upozoravao je niz od deset uzastopnih pobjeda lavova, što u prvenstvu, što u Ligi prvaka.

Uvod za Lyon je bio i više nego uspješan. Naime, sa 3:0 sprašen je u Kijevu Dinamo, a i domaći skor na gostovanjima nije upućivao na povoljan rasplet događaja za domaćina; redom su padali Nantes, Bordeaux, Nice, Lorient te Sochaux.

Marseille je zadnji put na domaćem terenu slavio još 1997. (1:0) nakon koje je upisao 5 remija i 3 poraza.

Da će Marseille upisati prvi ovosezonski domaći poraz, dalo se naslutiti već u 2. minuti kada udarac Kallstroma brani Carrasso, a odbijenu loptu zamalo u mrežu posprema Fred. Domainaciju gostiju u 20. u vodstvo iz slobodnog udarca s 20m pretvara kapetan Juninho. Lyon je kudikamo opasniji, u 27. ponovno prijeti Juninho, u 31. Malouda, 37. Juninho.

Najveću šansu za izjednačenje propušta Cana čiji udarac sprečava prečka. Odmah po povratku s odmora, impresivni Lyon ne dozvoljava Marseilleu povratak u susret, već štoviše, Benzemapovećava vodstvo u 48. minuti. Da stvar po domaću ekipu bude još gora, u 56. izravni crveni karton zbog prekršaja na Maloudi zarađuje Taiwo te je Marseille s igračem manje i dva gola minusa u zaista nezavidnoj poziciji.

Ipak, nošeni sjajnom podrškom navijača, Olympique se ne predaje te u 70. Bamogo smanjuje za kakvu-takvu nadu. Koja nestaje u 78. kada genijalni Juninho koristi asistenciju Toulalana i , čini se, rješava pitanje pobjednika. Konačnih 4:1 postiže Kallstrom u 87. minuti za zasluženu visoku pobjedu, već sada možemo reći, novog (starog) prvaka. Le Championnat: 10. kolo: Auxerre -PSG 0:0, OM - Lyon 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!