Nogomet

Lyon otišao (pre)daleko

Maja Giljanović • subota, 18.11.2006.

Četrnaesto kolo francuskog prvenstva donijelo je produbljenje krize na Parku prinčeva, sjajnu predstavu Monaca i Lorienta te nastavak po starom peterostrukog uzastopnog prvaka, Lyona...

Lyon je pohodio u goste posljednjeplasiranoj ekipi Sedana koja se zasigurno nije nadala svojoj tek drugoj pobjedi u prvenstvu. Svejedno, veprovi su se držali sve do 80. minute. Povratak u momčad Juninha obilježen je mnogobrojnim prigodama gostujuće momčadi u prvom poluvremenu: Carew i Cris su, međutim, u više navrata bili neprecizni. U nastavku je Marin zapucao šansu domaćina u 51. da bi potom Houllier uvođenjem Maloude i Ben Arfe podigao ritam igre što je rezultiralo nes(p)retnim autogolom Abdoua koji je klizećim startom pred Crisom svladao vlastitog vratara. Najveću prigodu utakmice ne koristi u 81. Job koji promašuje zicer na dodavanje Maurice-Belaya. Lyon se s novom pobjedom te 12 bodova prednosti nad najbližim pratiteljima okreće utorku i gostovanju na Bernabeu.

Lens je uoči euro-četvrtka i gostovanja kod Odensea ugostio momčad Nantesa te na najbolji mogući način otvorio utakmicu. Naime, Coulibaly već u 1. minuti svladava vratara Brianta. U 58. stativa sprečava Thomerta u povećanju prednosti do koje ipak dolazi u 83. kada se Keitin slobodan udarac odbija od gostujućeg braniča Pierrea te vrlo dobrog gostujućeg vratara ostavlja na krivoj nozi. Rutinska pobjeda, zaslužena nova tri boda za crveno-žute te dostizanje Lillea i Nancyja na drugoj poziciji.

Nancy se, pak, mnogo teže razračunao s momčadi Troyesa koja je u prvom poluvremenu dominirala te se propisno ispromašivala: Nivet, Gigliotti dvaput, stativa...U nastavku je, međutim, domaćin odlučniji te u 75. dolazi do vodstva nakon Puygrenierova udarca glavom. Pobjeda je mogla biti i izraženija da Osunmuov udarac nije zaustavila prečka. Svejedno, jedan lopta u golu vratara Le Croma bila je sasvim dostatna za pripremanje gostovanje kod Basela ovoga četvrtka s visoke druge pozicije.

Sochaux i Lille su u poslijepodnevnom terminu odigrali miroljubivih 0:0 čime su obje momčadi nastavile uspješan niz utakmica; domaća momčad je neporažena šest, a gosti čak sedam uzastopnih utakmica. Lille je u utakmicu ušao očito s mislima na važan dvoboj s Anderlechtom koji slijedi u utorak jer su u susret krenuli bez Odemwingija, Keite te Bodmera. Najbolje prigode gostiju propustili su iskoristiti Cabaye i Mirallas, a bod je osigurao u završnici utakmice raspoloženi Sylva koji je krasnim obranama zaustavio pokušaje Leroya te Isabeya.

Po jakom pljusku svoj je dvoboj s Niceom uspješno apsolvirao Saint-Etienne tako zaustavivši niz od tri utakmice bez poraza momčadi s Azurne obale. Domaćina je u vodstvo doveo u 20. minuti Piquionne svojim petim ovosezonskim pogotkom, a na 2:0 povisuje Feindouno. U drugoj minuti nadoknade prvog poluvremena Rool iz slobodnog udarca s 20m svladava Janota te daje nadu gostima za nastavak utakmice u kojem Nice zaista preuzima inicijativu, ali Balmont ne koristi sjajnu prigodu za izjednačenje u 77. minuti. Najveću, pak, prigodu ne koristi u petoj minuti sudačke nadoknade Tahićanin Vahirua.

Momčadi Monaca i Lorienta odigrale su najbolju utakmicu četrnaestog kola u kojoj su Monegažani poveli već u 8. minuti golom Yaya Tourea koji je iskoristio sjajno odrađenu kontru najboljeg razigravača lige, Gakpea. U 22. Namouchi udarcem glavom izjednačava rezultat. U završnici poluvremena sjajnu prigodu za povratak Monaca u vodstvo ne koristi strijelac Toure. U drugom dijelu već u 47. Le Pen sasvim preokreće rezultat fantastičnim udarcem, ali domaćin reagira te Menezekspresno postiže izjednačujući gol. Do kraja susreta bilježimo još niz lijepih akcija, a Lorient propušta prigodu ostvariti i četvrtu uzastopnu pobjedu kada sjajne šanse ne realiziraju Saifi te dvaput Le Pen.

Dvoboj dviju momčadi iz sredine ljestvice odigran je u Rennesu gdje je momčad Le Mansa propustila ubilježiti pobjedu s igračem više. Naime, u 38. Utaka glupavo zarađuje izravno isključenje koje crveno-žuti koriste u 45. te dolaze u vodstvo zgoditkom Sessegnona. U nastavku , međutim, Rennes je i s desetoricom konkretniji te zasluženo dolazi do izjednačenja u 87. minuti golom Marveauxa.

Dvije momčadi s euro-obvezama (PSG u četrvrtak dočekuje Hapoel iz Tel Aviva dok Bordeauxu dolazi u goste Galatarasaray) odigrale su partiju nakon koje će trener domaće momčadi teško ostati u sedlu. Naime, poraz od Bordeauxa za Parižane znači najgori ulazak u sezonu u posljednjih 36 godina; šest poraza te 16 osvojenih od moguća 42 boda. A nije slutilo na konačni ishod jer se u domaće redove vratio orao s Azora Pauleta. Kapetan Parižana trebao je vratiti svojoj momčadi za 2000. godinu i dva gola u dresu momčadi sa Gerlanda za posljednju pobjedu Bordeauxa na Parku prinčeva. U ogledu s bivšim klubom, ipak, zadovoljniji može biti trener žirondinaca Ricardo koji je proveo četiri godine igračke te dvije godine trenerske karijere u glavnom francuskom gradu. Domaćin je dobro otvorio susret, čak i poveo u 14. minuti, međutim radost je bila kratkog daha budući je sudac poništio gol Rozenhala zbog nepostojećeg ofsajda. Gosti tako u 28. dolaze u vodstvo preko Brazilca Wendela, a PSG minutu poslije od šokantnih 0:2 spašava stativa. U nastavku razvoj događaja ne sluti na dobro po domaću momčad: redaju se prigode Laslandesa, Wendela, Alonsa, ali kakvu-takvu nadu u preokret svojim obranama održava Landreau. Međutim, u 87. minuti i on je nemoćan pred Laslandesom koji ponovno katapultira najgoru domaću obranu prvenstva s čak 13 primljenih golova na Parku prinčeva s kojeg se po završetku susreta orilo: ˝Lacombe odlazi!.

U preostale dvije utakmice sutra se sastaju Auxerre i Toulouse te Marseille i Valenciennes.

Rezultati, 14. kolo: Sedan - Lyon 0:1, Lens - Nantes 2:0, Nancy - Troyes 1:0, Sochaux - Lille 0:0, St Etienne - Nice 2:1, Monaco - Lorient 2:2, PSG - Bordeaux 0:2, Rennes - Le Mans 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!