Nogomet

Englezi slave Croucha, Izrael bez problema

Tomislav Globan • srijeda, 06.09.2006.

Ni drugo kolo kvalifikacija u našoj skupini E nažalost nije donijelo iznenađenja. Prema očekivanjima, Englezi su teško, ali zasluženo pobjednički prošli kroz Skopje, dok Izrael ni na neutralnom terenu nije imao problema protiv slabašne Andore.

Peter Crouch ime je nogometaša koji posljednjih mjeseci donosi najviše radosti engleskom navijaču. Iako na prvi pogled djeluje nezgrapno i nespretno, ovaj je Liverpoolov napadač u 14 odigranih utakmica za Gordi Albion postigao čak 11 pogodaka. Među strijelce se tako nije propustio upisati niti pred prepunim tribinama Gradskog stadiona u Skopju.

Na prvu prigodu na utakmici čekalo se do 24. minute kada je Phil Neville ubacivanjem rukom sa strane pronašao Croucha, no vratar Slaven Belupa i makedonske reprezentacije Jane Nikoloski bio je siguran. Ubrzo se potom napadač Tottenham Spursa Jermaine Defoe u dva navrata našao u izglednim prilikama za pogodak, no rezultat se nije mijenjao. Jedinu priliku za Makedoniju u prvom poluvremenu imao je u 41. minuti Sumulikoski, no njegov udarac s ruba šesnaesterca blokirao je kapetan McClarenove momčadi John Terry. Na odmor se otišlo s početnih 0:0.

No već u nastavku, tek što se krenulo s centra - Engleska vodi. Lampard ubacuje, Crouch u svom poznatom stilu visoko skače i gađa vratnicu, no lopta se na nesreću Makedonaca odbija iza crte gola Nikoloskog i to je vodstvo gostiju. Englezi su ubrzo mogli i povećati vodstvo, ponovno je Crouch bio u prilici, no njegov udarac odlazi tek nekoliko centimetara od gola. Momčad Srečka Kataneca je potom krenula svim silama po izjednačenje. Goran Pandev i dva puta Sakiri ozbiljno su prijetili Robinsonu, Ashley Cole je jednom čak i spašavao izbacivši loptu s crte, no rezultat se na oduševljenje engleskih navijača do kraja nije mijenjao. Svjetski prvaci iz 1966. tako su po prvi put nakon 10 godina ostvarili pobjede u prve dvije utakmice kvalifikacija za velika natjecanja, a Makedonci će priliku za revanš imati već za mjesec dana na Old Traffordu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Zbog sigurnosnih razloga, utakmica između Izraela i Andore na stadionu De Goffert u Nijmegenu igrala se pred praznim tribinama. To međutim Izraelcima nije smetalo da već nakon 11 minuta igre praktički riješe pitanje pobjednika. Andoranski bunker prvi je u 9. minuti probio kapetan i najbolji igrač izraelske reprezentacije Yossi Benayoun na ubačaj Idala Tala. Samo dvije minute kasnije već je 2:0. Amitu Ben Shushanu nije bilo teško iz neposredne blizine pospremiti loptu iza vratara Kolde Álvareza. Dvije minute prije odlaska na odmor u vlastitom šesnaestercu rukom igra veznjak Andore Óscar Sonejee, a jedanaesterac u pogodak pretvara Gershon.

U drugom poluvremenu tempo utakmice očekivano je pao, a Izrael do četvrtog pogotka dolazi u 69. minuti preko Tamuza Temile koji je u igru ušao tek nekoliko minuta ranije. Bosansko-hercegovački sudac Siniša Zrnić podijelio je čak sedam žutih i jedan crveni karton (igraču Andore Silvi) što je netipično za ovakve utakmice između momčadi velike kvalitativne razlike. Usprkos igraču manje, Andora je ipak uspjela postići svoj prvi pogodak u kvalifikacijama kada je u 84. minuti Juli Fernández pogodio za konačnih 4:1.

Skupina E
Rezultati: Rusija - Hrvatska 0:0, Izrael - Andora 4:1, Makedonija - Engleska
Ljestvica: Engleska 6, Izrael 6, Makedonija 3, Hrvatska 1, Rusija 1, Estonija 0, Andora 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!