Tenis

Federeru ispunjena želja, Belić zapeo u polufinalu

Ivor Krapac, Branimir Korać • subota, 09.09.2006.

Roger Federer i Andy Roddick susrest će se u sutrašnjem finalu US Opena. Federer je u polufinalnom dvoboju sa 6:1, 7:5 i 6:4 svladao Nikolaja Davidenka, dok je Roddick proslavio 6:7(5), 6:0, 7:6(3) i 6:3 protiv Mihaila Južnjog. Luka Belić u juniorskom turniru poražen je u polufinalu od Čeha Dusana Lojde...

Prvi favorit za osvajanje US Opena, Roger Federer "potrošio" je nešto više od sat i pol protiv Nikolaja Davidenka u polufinalu US Opena. Švicarac je pobjedom 6:1, 7:5, 6:4 ušao u finale u kojem će se, kako je i priželjkivao, susresti s Andyjem Roddickom.

Davidenko ni u osmom međusobnom susretu nije mogao do skalpa prvog na svijetu. Federer je slavio bez osobitih problema, dobrim dijelom i zbog toga što suparnik nije bio na razini kojom je došao do polufinala. Na sedmopostavljenom Rusu osjetio se umor od teškog četvrtfinala protiv Tommyja Haasa, u kojem je dostigao i okrenuo dva seta zaostatka, a s takvim izdanjem nije mogao zaprijetiti dvostrukom branitelju naslova.

Federer je u prvom setu projurio s dva breaka i glatkih 6:1, dok je u preostala dva imao nešto teži posao. U drugom i trećem propustio je po jedan break prednosti, pa u nastavku oba seta riješio posao još jednim oduzetim Davidenkovim servisom. Obzirom da nije trajalo dugo i da je igrao prvo polufinale, potrošio je manje energije i imao više vremena za odmor nego njegov sutrašnji finalni suparnik, domaći adut Andy Roddick.

Devetopostavljeni Amerikanac probio se u svoje drugo finale US Opena i stigao korak do reprize 2003., kad je u New Yorku proslavio prvi i dosad jedini Grand Slam naslov u karijeri. Mihail Južnji, četvrtfinalni pobjednik nad Rafaelom Nadalom, pružio je svoje najbolje u dobivenom prvom setu, dok je u preostala tri previše poklonio Roddicku i time propustio priliku za prolaz u sutrašnju borbu za krunu.

Osim uz svoja uobičajena oružja, snažan servis (14 aseva) i jake napade forhendom, domaći adut lomio je svojeg ruskog suparnika i s netipično puno izlazaka na mrežu, s 26 dobivenih od 38 odigranih poena u drugom, trećem i četvrtom setu.

Servis je, pak, funkcionirao iznimno dobro, a s takvim razvojem događaja Južnji je u svojim servis-gemovima bio pod dodatnim pritiskom, da bi u završnici i popustio kod Roddickovog breaka za 5:3 u četvrtom setu. Amerikancu je do kraja preostalo još odservirati za meč, što je učinio uz manje probleme - prvo je propustio 40:0, pa u nastavku ipak dovršio posao na četvrtu meč-loptu.

Nedjeljno finale donijet će nam sudar igrača koji su se već dvaput susretali u ovoj fazi Grand Slam turnira, uz Federerove pobjede 2004. i '05. u Wimbledonu. Sveukupni omjer je na velikih 10-1 u Švicarčevu korist, što dodatno pojačava njegovu ulogu favorita. No, u jednom meču je sve moguće...

Luka Belić, posljednji hrvatski juniorski predstavnik, nije došao do finala muškog turnira. Unatoč porazu u polufinalu, naš mladi tenisač može biti prezadovoljan nastupom na posljednjem Grand Slamu sezone. U borbi za finale nadigrao ga je deseti nositelj, Čeh Dusan Lojda, s dva puta po 6:3.

US Open, polufinale:
Roger Federer (Švicarska, 1) - Nikolaj Davidenko (Rusija, 7) 6:1, 7:5, 6:4, Andy Roddick (SAD, 9) - Mihail Južnji (Rusija) 6:7(5), 6:0, 7:6(3), 6:3.

US Open, polufinale, juniori:
Dusan Lojda (Češka, 10) - Luka Belić (Hrvatska, 9) 6:3, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!