Tenis

Ništa novo u teniskom svijetu

Branimir Korać • ponedjeljak, 11.09.2006.

Pvu smo rečenicu mogli napisati još tamo prije dva tjedna kada je počinjao US Open - Roger Federer po treći puta u nizu osvojio je US Open. Finalni dvoboj s Andyjem Roddickom bio je zanimljiv onoliko koliko je to Roger želio...

Teško je biti tenisač u vrijeme Rogera Federera. Kada izađe ždrijeb za turnir, prvo što se gleda je da li ste u ždrijebu s Rogerom. Što ste dalje od njega, to su veće šanse da ćete duže živjeti u turniru. Čim naiđete na njega, znate da je gotovo. Ovo se odnosi na sve tenisači izuzev na Nadala na zemljanim turnirima, a pobijediti možete tek ako to Roger odluči. Tako je primjerice poklonio meč Murrayu uoči US Opena, trebalo je malo skupiti energije za posljednji Grand Slam.

I finalni dvoboj na US Openu Federer je odradio savršeno. Ne cijeli meč, ali onda kad je to trebalo. Roddick je igrao svoj najbolji tenis u drugom i trećem setu, ali trenutak neopreznosti u trećem setu, poslao ga je u povijest. Četvrti set bio je tek formalnost.

Amerikanac je pred prepune tribine Artur Ashe stadiona izišao prilično "uplašeno" i nije se niti okrenuo, a Federer je imao 4:0. Dva breaka protiv najboljeg igrača današnjice je gotovo nemoguće vratiti i set završava sa 6:2.

U drugom setu Roddick je "pustio ruku" i konačno smo mogli uživati u tenisu. Federer je malo popustio, Roddick na krilima navijača došao do breaka nakon krasne forhend dijagonale kojom je "probio" Federera na mreži. U nastavku seta Roddick ima još nekoliko prilika i za dvostruki break, no ne koristi ih, ali što je za njega najvažnije odličnim servisom drži prednost i uzima set sa 6:4.

U ovakvim mečevima treći set je obično set odluke i on u pravilu odlazi na Federerovu stranu. Nakon dugo vremena Amerikanac igra uistinu briljantno, sjajno parira Federeru i kod 2:2 ima četiri break lopte. As i dva krasna napada Federera ubijaju mu nadu za eventualnom velikom prednosti. U slijedećem gemu Federer pritišće, sada on ima pet break lopti, ali ovaj put Roddick u najvažnijim trenucima pogađa prvi servis i izvlači se. Meč je odlučen u 12. gemu. Kod 6:5 Roddick je na servisu, Federer s dva nemoguća udarca iz svog repertoara dolazi do 0:40 i uzima set sa 7:5.

U trećem setu Federer je imao čak 23 winnera i svega dvije neforsirane pogreške! Uistinu nevjerojatna statistika, pa čak i za velikog Rogera.

Već potkraj trećeg seta osjetilo se da Roddick teško diše i to je posve došlo do izražaja u četvrtom setu. Federer ga je pametno izvlačio na mrežu, a nakon sporog Roddickovog izlaska, uslijedila bi egzekucija. Prodavao mu je to bez problema, a Roddick iako umoran prihvaćao je tu igru i potpisivao si "smrtnu presudu". Vrlo brzo bilo je 5:0 i pehar je već bio spreman.

Četiri Wimbledona u nizu, tri US Opena te ukupno dva Australian Opena. Još se čeka Roland Garros, ali tu će trebati poslušati i Nadalovo mišljenje. Od poraza u polufinalu Roland Garrosa protiv Nadala prošle godine, Federer je na šest Grand Slam turnira igrao šest finala i pet turnira osvojio. U karijeri je osvojio 41 turnir, a tek mu je 25 godina. Trpit ćemo još dugo velikog Rogera i pisat ćemo o porazima samo kad on to bude htio.... Možda jednom odluči da nikad više neće izgubiti... Ostavite nadu vi koji dolazite...

US Open, finale:
Roger Federer (Švicarska, 1) - Andy Roddick (SAD, 9) 6:2, 4:6, 7:5, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!