Nogomet

Lyonu i četvrta gostujuća pobjeda

Maja Giljanović • subota, 16.09.2006.

Lille je u susretu šestog kola francuskog prvenstva neočekivano poražen na svom travnjaku od Toulousea s 3:1. Istim rezultatom Lyon je upisao pobjedu u gostima kod Lorienta...

Domaćin je u teškoj poziciji na 17. mjestu te je tražio prvu prvenstvenu pobjedu. Međutim, crveno-žuti gost bolje otvara utakmicu te već u četvrtoj minuti Gvinejac Bangoura na dodavanje Fanchonea postiže vodeći zgoditak. Le Mans nastavlja u istom stilu i u 26. Paulo Andre glavom nakon kornera "podebljava" vodstvo. Sedan je odigrao poluvrijeme za zaborav, štoviše, momčad trenera Romana je još i dobro prošla nakon što su Grafite i Bangoura zapucali nekoliko izglednih prigoda.

Slična je situacija trajala do negdje pola sata prije kraja kad se domaćin napokon budi iz letargije i kreće u ofenzivu. U 78. Belhadj smanjuje rezultat. Le Mans se sada brani svim sredstvima, igra se maksimalno zaoštrila, Sedan je bolji i napada, ali ne ide. U 94. Le Mans ostaje s desetoricom nakon izravnog crvenog Sessegnona, ali odolijeva naletima i nakon čak šest minuta sudačke nadoknade ostavlja domaćine u problemima te odlazi sa sva tri boda.

Tri dana nakon sjajne predstave u Ligi prvaka, momčad Gerarda Houlliera je doputovala u Lorient i po četvrtu ovosezonsku gostujuću pobjedu (Nice, Bordeaux, Nantes). Usprkos očitom umoru, prvak je sjajno krenuo. Već u šestoj minuti Tiago nakon kornera Wiltorda zabija za 1:0. Lyon i dalje napada i redaju se šanse Crisa, Maloude, Kallstroma... U 39. prva i jedina šansa poluvremena za domaćina se izrodila nakon jedne izgubljene lopte Crisa, ali Coupet brani Le Penov udarac. U nastavku Lorient nošen sjajnom podrškom publike navaljuje, ali Le Pen, Gignac,Abriel su neprecizni što Lyonovci koriste te u samo tri minute rješavaju pitanje pobjednika. Prvo Fred u 62., a potom Malouda u 65. zabijaju za velikih 3:0. Ipak, Lorient se ne demoralizira već u 69. Ciani smanjuje na 1:3. Ali dalje nije išlo te Lyon izbija na čelo tablice barem na 24 sata ispred Marseillea koji sutra u derbiju ugošćuje Bordeaux.

Derbi začelja, pak, su odigrali Troyes i Nice. Susret je zapravo odlučen već u 20. minuti crvenim kartonom Fannija. Iako je momčad s Azurne obale nakratko čak i preuzela inicijativu te u 28. imala sjajnu priliku koju međutim Le Crom brani Bjelokoščaninu Koneu, u drugom je poluvremenu gol domaćina visio u zraku. Sve do 66. minute i prekrasnog pogotka Gigliottija. Postignuti je gol otvorio utakmicu, gostujući je vratar praktički na streljani, ali sjajnim obranama u 66., 67., i 70. minuti drži Nicu na životu, ali je čak i raspoloženi Lloris nemoćan u 81. kada Nivet realizira jedanaesterac za potvrdu pobjede Troyesa i zacementiranu posljednju poziciju Nice.

Susret Valenciennesa i Nantesa je ponudio dvoboj dviju momčadi iz donjeg dijela tablice. Domaćin je nakon obećavajućeg starta prvenstva u prošlom kolu teško poražen od Lensa, a Nantes je u očitoj krizi. Sa 18. pozicije tražio je pobjedu za spas trenera Le Dizeta kojem se opasno trese stolica. Dosadna utakmica riješena je u 38. minuti golom Savidana koji domaćina dovodi u vodstvo nakon velike greške golmana Heurtebisa i obrane kanarinaca. U drugom poluvremenu Valenciennes se orijentira na kontre, a među jalovim pokušajima Nantesa vrijedi izdvojiti tek gredu koju iz slobodnog udarca sa osamnaest metara pogađa Keseru.

Najzanimljiviju utakmicu večeri odigrali su Lille i Toulouse. Domaćin je tražio produženje nepobjedivosti domaćeg terena (Lens 4:0, Bordeaux 3:0), ali nakon iscrpljujuće utakmice protiv Anderlechta u Ligi prvaka očito nije išlo. Iako je Lille krenuo silovito: u drugoj minuti Gygax sa šest metara promašuje sjajnu prigodu kao i Youla u osmoj, Toulouse dolazi u vodstvo u 16. pogotkom Fabinha, a u 26. nakon velike greške Lichsteinera, Emana povećava na 2:0. Tempo je silovit te u 34. Tavlaridis smanjuje rezultat. U nastavku za domaćine ulazi sjajni Odemwingie, ali ni on ne uspijeva promijeniti odnos snaga na terenu. Nervoza raste, podijeljeno je čak osam žutih kartona, ali Toulouse odolijeva pokušajima Lillea i upisuje sjajnu pobjedu usred Stade Villeneuve-d´Ascqa.

Sutra se igra preostalih pet utakmica šestog kola: Nancy - Rennes, St. Etienne - Auxerre, Sochaux - Lens, Monaco - Psg te derbi kola Marseille - Bordeaux.

Francusko prvenstvo, šesto kolo:
Sedan - Le Mans 1:2, Lille - Toulouse 1:3, Lorient - Lyon 1:3, Troyes - Nice 2:0, Valenciennes - Nantes 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!