Tenis

Ždrijeb ponovno spojio Hrvatsku i Njemačku

Ivor Krapac • četvrtak, 28.09.2006.

Hrvatska reprezentacija će iduće godine tražiti prolaz u četvrtfinale Svjetske skupine Davis Cupa na gostovanju u Njemačkoj, u susretu prvog kola koji je na rasporedu 9. - 11. veljače 2007. Današnji ždrijeb u Rimu tako je još jednom spojio hrvatsku i njemačku reprezentaciju, nakon što se isto dogodilo i u Fed Cupu...

Zasigurno ne najteži, ali ni najlakši izbor u prvom kolu - tako bi se najkraće mogao opisati startni suparnik hrvatskih tenisača u novom pohodu na veliki rezultat u Davis Cupu. Ukoliko budu u najjačem sastavu, predvođeni Tommyjem Haasom i Nicolasom Kieferom, Nijemci nisu lak zalogaj gdjegod se igralo, a pogotovo ne na svojem terenu, no hrvatska reprezentacija je dovoljno jaka i za taj izazov.

Osim Haasa, koji je 14., te trenutno ozlijeđenog Kiefera, 23. na Entry listi, u planovima izbornika Patrika Kühnena mogao bi se naći i Florian Mayer (53.), posebno neugodan na zemljanoj podlozi. U parovima se, pak, Nijemci prvenstveno mogu osloniti na Alexandera Waskea (24. na svijetu u toj konkurenciji) i iskusnog Michaela Kohlmanna (33.), koji su nastupili proteklog vikenda u pobjedi nad Tajlandom u kvalifikacijama za povratak u Svjetsku skupinu.

Vezane vijesti

Ukoliko svi budu zdravi i spremni za nastup, novi hrvatski izbornik Goran Prpić neće imati puno dvojbi oko tri igrača u svojem sastavu. Ivan Ljubičić i Mario Ančić ponovno će biti glavni aduti, a Ivo Karlović uskočiti ako se to pokaže potrebnim, dok su za četvrto mjesto glavni kandidati Roko Karanušić, Saša Tuksar i Marin Čilić.

Izbor podloge za ovaj susret bit će posebno zanimljiv i neizvjestan. Haasu i Kieferu zemlja nije najjača strana, no moguće je da će Nijemci igrati na relativnu slabost suparnika i odabrati baš crvenu prašinu, kao što su to učinili u već spomenutom kvalifikacijskom ogledu s Tajlandom. Ipak, ne treba sumnjati da je Hrvatska spremna i za takvu opciju - ovogodišnje Ljubičićevo polufinale i Ančićevo četvrtfinale Roland Garrosa govore dovoljno, a treba dodati i da su hrvatski reprezentativci u ovogodišnjem finalu World Team Cupa u Düsseldorfu svladali Nijemce upravo na zemljanoj podlozi.

Ako prođu Njemačku, hrvatske reprezentativce bi i na nastavku puta čekao nastup na gostujućem terenu, obzirom da u četvrtfinalu ždrijeb vodi na Belgijce i Australce. Kao i u slučaju Nijemaca, s kojima smo se posljednji put susreli 2002. uz pobjedu u prvom kolu u Zagrebu, i s Belgijcima i Australcima smo u prethodnom međusobnom ogledu bili domaćini, tako da bismo ovog puta morali u goste.

Put do polufinala nije lak, a među posljednje četiri moguć je ogled s prvopostavljenim Rusima, koji u prvom kolu idu na teško gostovanje u Čile. Ukoliko dođe do tog polufinalnog susreta, Hrvatska bi još jednom morala u goste, najvjerojatnije u Moskvu.

No, to su zasad samo kalkulacije. Jedina izvjesnost je startni sudar s Nijemcima...

Parovi prvog kola: Čile - Rusija, Francuska - Rumunjska, Njemačka - Hrvatska, Belgija - Australija, Češka - SAD, Švicarska - Španjolska, Bjelorusija - Švedska, Austrija - Argentina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!