Nogomet

Lyon nezaustavljiv, domaćini uvjerljivi

Maja Giljanović • nedjelja, 15.10.2006.

U matineji devetog kola francuskog prvenstva, jubilarni 90. derbi u povijesti Le Championnata odigrali su ljuti rivali - momčadi Lyona i St. Etiennea. Momčad trenera Houlliera je bez Freda, Coupeta, Carewa te Cacape dočekala četveroplasiranu, dosad na gostovanjima neporaženu ekipu trenera Hašeka...

Iako je St. Etienne zadnji put na Gerlandu slavio još 1993., sjajnom je partijom umalo zakočio prvaka. Prvo poluvrijeme je zaključeno u ravnopravnoj igri bez izglednijih prigoda, a u nastavku se gost ohrabrio te je Vercoutre u dva navrata bio prisiljen spašavati gol Lyona ispred Guarina u 48. te Piquionnea u 54. minuti. U 64. uzvraća Juninho, ali Junot, najbolji igrač francuskog prvenstva proteklog mjeseca, fenomenalno brani. Međutim, već u sljedećem napadu Tiago dovodi domaćina u vodstvo.

St. Etienne se, pak, ne predaje, štoviše, u 67. poravnava rezultat. Udarac Hautcouera se odbija od Abidala te vara vratara. Slijedi opsada gola St. Etiennea koju je Juninho umalo upropastio jer mu je ionako prestrogo dosuđeni jedanaesterac u 82. obranio sjajni Junot. Ipak, gosti se u posljednjih deset minuta nisu uspjeli obraniti s igračem manje (isključen Diatta nakon prekršaja nad Maloudom) i Juninho se iskupljuje za prethodni promašaj i na asistenciju Maloude postiže konačnih 2:1 za Lyonovu devetu uzastopnu pobjedu te sjajno raspoloženje uoči neugodnog gostovanja kod Dinama u Kijevu.

Vezane vijesti

Još je jedan francuski predstavnik u Ligi prvaka ubilježio pobjedu uoči srijede i domaćeg ogleda s Liverpoolom. Naime, Bordeaux je s minimalnih 1:0 slavio protiv Lekinog Monaca (Jerka doduše nije bilo ni na klupi). Momčad iz Kneževine je tako i dalje ostala bez gostujuće pobjede u ovoj sezoni i što je još gore ostala u vrlo nezavidnoj poziciji na ljestvici s tek sedam bodova u devet susreta. Utakmicu bez izglednijih prigoda, inače, riješio je u 70. minuti Brazilac Perea koji je tek nekoliko minuta ranije zamijenio Laslandesa. Iznenadnu, sjajnu priliku za izjednačenje, pak, propustio je Di Vaio.

Treća francuska momčad u iščekivanju euro-utorka i dvoboja s AEK-om, Lille je na gostovanju kod Troyesa ubilježio tek remi. Tek, jer je nakon poraza od Lyona tražio sva tri boda kako bi održao kakav-takav priključak s vrhom. Poveo je ipak domaćin, u 38. minuti Nivet realizira najstroži udarac nakon prekršaja Vitakića te na odmor odlazi sa zasluženom prednošću jer je osim gola pružio dopadljiviju igru s nekoliko lijepih prigoda, u prvom redu Barbose i Lacourta. Izjednačenje donosi Keita u 47., a do kraja Le Crom u dva navrata maestralno čuva domaću mrežu pred naletima Mirallasa.

Paris-SG je u dvoboj sa Sedanom krenuo s četrnaeste pozicije uz osam osvojenih bodova u osam odigranih utakmica. Još jedan kiks momčad trenera Lacombea si stvarno nije mogla priuštiti. Pred 35.000 navijača i s konačno okončanom aferom Dhorasoo tek druga prvenstvena pobjeda je ipak upisana. PSG je poveo već u 6. minuti pogotkom Fraua nakon sjajne asistencije Kaloua. Međutim, u 18. domaćin se uzalud buni reklamirajući ofsajd jer Lachor poravnava na 1:1.

Slijede odlične prigode Fraua i Paulete, ali ni gosti ne odustaju. U 35. Landreaua spašava stativa dok s druge strane Paulo Cesar iz slobodnog udarca s 25 m gađa prečku. Vrlo burno poluvrijeme zaključuje u 43. crveni karton Fraua. Po povratku s odmora, u 49. minuti Yepes je najsnalažljiviji i Regnaultovu obranu Cesarova udarca posprema u mrežu za ekspresno vraćanje prednosti Parižanima. U 56., pak, Pauleta povisuje rezultat na sjajno dodavanje Kaloua te u 73. i konačno rješava pitanje pobjednika iz jedanaesterca nakon prekršaja Lachora na Drameu. Sedan tek smanjuje u trećoj minuti sučeve nadoknade.

Posljednjeplasirana Nice je u sjajnom ritmu odigrala susret s Lorientom te pokazala da zaista nije momčad koja zaslužuje čamiti na začelju ljestvice. Odlučna u namjeri osvajanja sva tri boda, momčad s Azurne obale je povela već u 11. minuti golom Belliona. Isti je igrač strijelac i drugog zgoditka u 50. minuti. Odličnu partiju zaključio je Kone u 75. za konačnih, posve zasluženih 3:0 te izlazak iz zone ispadanja.

Na La Beaujoireu su se sastale dvije momčadi u krizi, a nakon utakmice domaćin je zapao u još gore probleme te pao na samo dno tablice. U dosadnoj utakmici i turobnoj atmosferi Sochaux je slavio protiv Nantesa golovima Afolabija u 28. i Alvara Santosa iz jedanaesterca u 47. minuti.

Pretposljednjeplasirani Rennes je ubilježio tri izuzetno vrijedna boda u utakmici s Auxerreom. Nakon pomalo pasivnog ulaska u susret, domaćin se ohrabrio i s nekoliko poluprigoda najavio moguće iznenađenje. U 28. Didot bombom s 35 m gađa prečku, ali u 38. minuti Nigerijac Utaka prekrasnim poluvolejem dovodi Rennes u zasluženo vodstvo koje u prvoj minuti sučeve nadoknade povećava Marveaux. Utaka u 80. odlučuje pitanje pobjednika, a Mathis uspijeva u 93. tek ublažiti rezultat.

Posljednju večerašnju utakmicu odigrali su Toulouse i Valenciennes pred ispunjenim Municipalom. Naime, domaćin je odlučio počastiti svoje vjerne navijače te je ulaznice prodao po univerzalnoj cijeni od 5 €. Potez se isplatio i nošeni sjajnom podrškom publike, Toulouse se ekspresno obračunao s novajlijama iz Valenciennesa. Već u 9. Battles dovodi ljubičaste u vodstvo, u 12. minuti nesporazum vratara Penneteaua te Matera koristi Mansare, a u 29. obrana gostiju ponovno briljira i omogućuje Ebondu prigodu za prvijenac u francuskom prvenstvu. Čistih 3:0 za visoku četvrtu poziciju.

Sutra se u preostala dva susreta sastaju Le Mans i Nancy te Lens i Marseille.

Rezultati: deveto kolo:
Lyon - St Etienne 2:1, Toulouse - Valenciennes 3:0, Rennes - Auxerre 3:1, Troyes -Lille 1:1, Nice - Lorient 3:0, Paris-SG - Sedan 4:2, Nantes - Sochaux 0:2, Bordeaux - Monaco 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!