Tenis

Obnovljeni Teniski centar u funkciji

Ivor Krapac • petak, 20.10.2006.

Hrvatski Nacionalni teniski centar, koja je pod patronatom Hrvatskog teniskog saveza prvotno predstavljen u veljači 2002., danas je dočekao službeno otvaranje i prezentiranje s obnovljenim licem. Sjeverni dio Zagrebačkog velesajma odsad je u dotjeranom izdanju na raspolaganju tenisačima i tenisačicama...

Nakon što je zbog spora sa Zagrebačkim velesajmom i dugova Alplan Toursa, prethodnog najamnika prostora na kojem su teniski tereni, normalno funkcioniranje Nacionalnog teniskog centra bilo praktički neizvedivo, a troškovi predstavljali veliki uteg za HTS, sad su, kako tvrdi HTS-ov predsjednik Radimir Čačić, ti problemi ipak prošlost. Epilog svega je da su prostori NTC-a doživjeli dugo očekivano obnavljanje, kako bi hrvatski teniski reprezentativci dobili prikladan prostor za treniranje i pripremanje za buduće nastupe.

Od devet terena, šest će ih biti na raspolaganju reprezentativcima i njihovim potrebama, dok će preostala tri biti korištena i komercijalno, uz iznajmljivanje zainteresiranima, što je nužnost kako bi se djelomično pokrili troškovi za najamninu koju HTS isplaćuje Zagrebačkom velesajmu. Glavni dio obnove terena odnosio se na promjenu dvoranske tvrde podloge, koja je sada znatno sporija od prijašnje i puno bliža trendovima koji danas vladaju u profesionalnom tenisu. Osim toga, pojačana je i rasvjeta s ranijih 350 na 700 luxa, a cjelokupni troškovi iznosili su nešto manje od 400.000 kuna.

Mario Pavić, direktor Teniskog centra, dodao je da najam za korištenje prostora čiji je vlasnik Zagrebački velesajam traje do kraja 2016., kao i da se na ljeto očekuju novi radovi. U prvom planu je promjena pokrova dvorane, koji je zasad i najveći problem - plastificirana cerada propušta hladnoću i čini prostor prilično teškim za zagrijavanje u zimskim mjesecima.

Uz pripreme tenisača i tenisačica, Pavić je rekao da će prostorije Teniskog centra i dalje služiti za održavanje dva muška 15.000 $ vrijedna Futuresa, koji su na rasporedu u veljači, kao i za hrvatska prvenstva raznih dobnih kategorija. Želja je dobiti i organizirati i poneki seniorski ženski turnir ITF-ranga.

Osim iznajmljivanja terena, troškove za najam Zagrebačkom velesajmu i održavanje prostora pokrit će i oko 300.000 kuna teški sponzorski ugovor s INA-om, kao i pomoć Grada Zagreba od oko 400.000 kuna. Ukupni troškovi su 1,2 milijuna kuna, a eventualni nedostatak do te cifre HTS će pokriti svojim sredstvima.

Za kraj prezentacije, teren s novom podlogom nakratko su s nekoliko odigranih poena krstili hrvatski juniori i juniorke, koji su ove godine bili zaslužni za nekoliko vrijednih uspjeha - tenisači su u kategoriji do 18 godina bili drugi na momčadskom EP-u, a tenisačice u dobnoj skupini do 16 godina treće na ekipnom EP-u i četvrte na ekipnom SP-u.

Izuzev obnovljene Hrvatske teniske akademije, današnja prezentacija na Zagrebačkom velesajmu poslužila je i za otkrivanje izmijenjenog vizualnog identiteta HTS-a, uz novi logotip kojeg je dizajnirao Boris Ljubičić. U prvom planu je teniska loptica, uz crveno-plavi "kockasti" detalj koji sugerira lopticu u pokretu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!