Košarka

I košarkašice na Eurobasketu

Branimir Korać • nedjelja, 24.09.2006.

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija nakon dugog izbivanja s velikih natjecanja, uspjela se plasirati na Europsko prvenstvo. Po prvi puta nakon 1999. godine naše košarkašice igrat će u završnici Europskog prvenstva i to iduće godine u Italiji...

Linda Antić-Mrdalj napravila je ono što njezini prethodnici u protekla tri ciklusa kvalifikacija nisu uspjeli napraviti, odvekla je Hrvatsku na Europsko prvenstvo i to kroz neugodnu skupinu u društvu Poljske i Njemačke. Pobjeda za prolaz ostvarena je u Njemačkoj gdje su naše igračice slavile 57:49.

Hrvatskoj je za prvo mjesto u skupini igrala pobjeda od pet i više poena prednosti, a naše igračice imale su tu prednost cijelo drugo poluvrijeme u rukama. U prvom poluvremenu Njemačka je bila posve ravnopravna, vodila je u prvoj četvrtini, ali do odmora naše igračice podižu intenzitet igre u obrani i na poluvrijeme odlaze s vodstvom 29:26.

Od samog početka drugog poluvremena kreće "hrvatski uragan". Naše igračice igraju vrlo dobro u napadu, u obrani dobro pokrivaju najopasnije Njemice i na kraju treće četvrtine imaju krasnih 52:37 i čini se kako je posao blizu svršetka.

Visoka prednost održavana je i najvećim dijelom posljednje četvrtine, ali obzirom na veliki ulog, u zuavršnici dolazi do male nervoze kod naših reprezentativki i Njemačka hvata priključak. Posljednjih sedam minuta naša reprezentacija ostaje bez ubačaja iz igre, no unatoč tome Njemačka se ne spušta ispod minus pet i Hrvatska uzima prvu poziciju u skupini i prolazi dalje.

Ovaj veliki uspjeh trebao bi otvoriti oči ljudima u Savezu da se malo više okrenu i pomognu ovim igračicama. Hrvatska ima mladu i vrlo dobru generaciju koja je sposobna za rezultat, ali bez prave potpore, to će biti teško ostvarivo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!