Nogomet

Šibenik - Hajduk: Pobjednički preokret Splićana

Bernard Jurišić, Ivana Jurica • subota, 14.10.2006.

U veličanstvenom ambijentu koji su stvorili Funcuti i Torcida, Hajduk je teško stigao do pobjede, preokrenuvši početno vodstvo domaćina. Splićani su se tako vratili na pobjednički put, nakon poraza u Osijeku i remija s Dinamom...

U prvih nekoliko minuta Hajdukovci su loptu non-stop imali u svom posjedu, sve do četvrte minute. Tada je Brazilac Gabriel promašio svoju prvu super-šansu na današnjoj utakmici, a u nastavku akcije Kristijan Čaval sjajno je ubacio s lijevog boka na suprotnu stranu gdje je najprisebniji bio Ante Rukavina, koji je zatresao mrežu gostiju za veliko slavlje zapadne tribine na kojoj su bili smješteni domaći navijači.

Hajduk se nije stigao ni oporaviti od toga šoka, a već ih je zamalo dočekao novi. No, vratar Vladimir Balić je istrčavanjem izvan svoga šesnaesterca spriječio udarac Gabriela. Još je jednom Balić obranio udarac Gabriela osam minuta kasnije. U tih prvih dvadesetak minuta Šibenik je igrao zaista furiozno, i samo zahvaljujući nepreciznosti Gabriela, odnosno obranama Balića, Hajduk je ostao u igri.

Prvi udarac prema domaćem vrataru ''bijeli'' su uputili tek u 22. minuti, no, slab je bio udarac Jurice Vučka. Bila je to samo najava pogotka koji se dogodio dvije minute kasnije. Dario Damjanović ubacio je s desne strane, a na drugoj vratnici Josipu Balatincu nije bilo teško pogoditi mrežu.

Do kraja poluvremena zabilježili smo po jednu priliku na svakoj strani. Prvo je domaći napadač Jure Guvo zakomplicirao vrlo izglednu situaciju pred golom Hajduka. A na drugoj strani Igor Musa je sjajno uposlio Mladena Bartolovića, ali je njegov udarac obranio sigurni Silvije Čavlina. Tako da se na poluvrijeme otišlo s po jednim golom u svakoj mreži.

U drugom je poluvremenu od samog početka Hajduk redao prigode. Jedna nespretna reakcija domaće obrane u priliku je izbacila Bartolovića, ali on je pucao jako loše. Svoj je udarac okušao i Josip Balatinac, isto bez uspjeha. Na drugoj strani pokušavali su Rukavina i Gabriel, nedovoljno dobro da bi se savladalo danas raspoloženog Balića.

U 60. minuti Pablo Munhoz pao je u domaćem šesnaestercu, no, za suca Vladu Svilokosa to je bila simulacija gostujućeg napadača pa ga je ''nagradio'' žutim kartonom. Dvije minute kasnije Čavlina je obranio slobodan udarac Bartolovića. A par minuta nakon toga utakmica je odlučena. Sudac Svilokos vidio je prekršaj domaće obrane otprilike na istom mjestu gdje i nešto ranije. Domaćini su žučno protestirali smatrajući da prekršaja nije bilo (a upitan je i aut koji je neposredno prethodio toj akciji, a kojeg je Svilokos dodijelio Hajduku). Musa je namjestio loptu i preko živog zida lijepo pogodio za vodstvo svoje momčadi.

Vodstvo Hajduka primoralo je domaćeg trenera Ivana Pudara na izmjene igrača, ali i na promjene u koncepciji igre. Tako da je, na primjer, braniča Gordona Schildenfelda prebacio u napad. No, od toga nije bilo neke veće koristi. Jer jedinu pravu šansu do kraja utakmice Šibenčani, točnije Rukavina glavom, promašio je u posljednjim minutama.

Kad su Šibenčani sve karte bacili na napad, velike su rupe ostale u njihovim posljednjim redovima i Hajduk je mogao doći i do uvjerljivije pobjede. Ali nije bilo raspoloženog strijelca koji bi loptu mogao pospremiti u mrežu.

Na kraju, Hajduk je teže od očekivanog stigao do pobjede. A mora se priznati da se očekivala i bolja igra od ekipe koja pretendira na naslov prvaka Hrvatske. A domaćini zaista imaju za čime žaliti, jer pitanje je kako bi se utakmica dalje razvijala da je Gabriel kod vodstva domaćih od 1:0 pogodio barem jednu svoju priliku.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!