Nogomet

Lyon ruši rekorde

Maja Giljanović • subota, 02.12.2006.

16. kolo francuskog prvenstva ponovno je obilježila momčad peterostrukog uzastopnog prvaka, Lyona...

Naime, u goste kod Le Mansa Houllierova je ekipa došla s ciljem da novom pobjedom obori još jedan u nizu rekorda: četrnaesta pobjeda u šesnaest odigranih kola premašila bi dosadašnji iz 1985., u vlasništvu PSG-a pod trenerskom paskom... Gerarda Houlliera. Iako je domaćin uoči sraza s lavovima još uvijek nakon osam odigranih utakmica bio neporažen na svom Leon-Bolleeu, od samog je starta bilo jasno da će teško izbjeći prvi domaći neuspjeh. Prvu šansu Lyona u 14. ne koristi Wiltord, a nula ostaje i u 27. nakon pokušaja Maloude. Gosti potpuno preuzimaju konce igre, a u 29. minuti dvjema sjajnim intervencijama Wiltorda zaustavlja Pele. Najveću, pak, šansu prvog dijela ne koristi Malouda kojem domaći vratar čudesno brani sa same gol-linije. Jedina šansa Le Mansa odlazi u nepovrat u 52. kada Coupet brani udarac Romarica, a trenutak odluke stiže u 57. kada na Juninhov slobodni udarac odlično reagira Wiltord i dovodi goste u vodstvo. Rezultat se do kraja nije mijenjao, ali i minimalna pobjeda (za razliku od 8:1 slavlja u svibnju na Gerlandu) je sasvim dovoljna za 17 bodova prednosti uoči večernjih susreta prvih pratitelja.

U derbiju večeri Lens je odličnu formu u prvenstvu gdje je neporažen u posljednjih sedam utakmica, nastavio unatoč domaćem posrtaju u Ligi UEFA-e i 2:1 porazu protiv Parme. S druge strane momčad Bordeauxa je tražila i treću uzastopnu pobjedu, ali je domaćin od samog starta krenuo silovito i na koncu slavio s (pre)laganih 3:0. Rame je u prvom dijelu zaustavljao brojne napade domaćina, ali je ipak kapitulirao u 40. minuti kada se Brazilac Hilton po prvi put u prvenstvu upisuje među strijelce. U nastavku Cousin u 59. koristi nesmotrenost u obrani žirondinaca te povisuje rezultat, a konačni udarac u 88.minuti večeras neprepoznatljivo lošoj ekipi Bordeauxa zadaje Tunižanin Jemaa svojim, također, prvim prvenstvenim pogotkom.

Monaco je upisao i petu utakmicu u nizu bez poraza. Štoviše, odlična igra i 3:0 pobjeda dokaz su očitih promjena u karakteru momčadi otkad ju je preuzeo Laurent Banide. Domaćin je već u drugoj umalo poveo, ali udarac Gakpea zaustavlja stativa. Vodeći zgoditak remek je djelo Tourea koji u 37. fantastičnim udarcem svladava Penneteaua. Najbolju šansu Valenciennesa, inače momčadi s najgorim gostujućim skorom u prvenstvu, ne koristi u 43. Savidan čiji pokušaj odsjeda na prečki. Na samom startu drugog dijela Gakpe, najbolji asistent lige, povećava prednost na dodavanje Tourea, a konačnih 3:0 postavlja Koller i na najbolji mogući način obilježava svoj povratak na travnjak nakon mjesec dana prisilne pauze.

St Etienne je nakon blijedog prvog poluvremena u nastavku slomio momčad Lorienta. Gosti su se pokazali kao tvrd orah što su i najavljivale njihove pobjede u gostima kod PSG- a te Marseillea. Dominaciju u prvom dijelu ipak nisu uspjeli okruniti vodećim golom kojem je najbliže u nekoliko navrata došao Gignac, ali domaći je golman Janot u svom 200. nastupu sačuvao praznu mrežu. Saint Etienne u vodstvo u 51. minuti dovodi Heinz perfektno izvedenim slobodnim udarcem, a Piquionne u 66. svojim šestim ovosezonskim pogotkom postavlja konačan rezultat.

Derbi Bretanje odigrali su Rennes te Nantes u kojem su se sastala dva najgora napada lige (11 domaćina, 12 gostiju). U prilično nezanimljivoj utakmici nakon koje kanarinci i dalje ostaju bez bodova na gostovanjima, domaćine u vodstvo dovodi bivši igrač Chelseaja Melchiot u 38. minuti na asistenciju kapetana Monterrubija koji se nakon mjesec dana pauze zbog ozljede konačno vratio u momčad. U 57. najveću prigodu gostiju za izjednačenje ne koristi Keseru, a gostujućeg vratara Stojkovića u 80. svladava i za konačnih 2:0.

Uzbudljivi derbi začelja su, pak, odigrali Sedan i Troyes. Najgora obrana lige (28 primljenih golova u 15 kola) unatoč dominaciji domaćina tijekom cijelog susreta i poluprigoda Belhadja i Joba dvaput je kapitulirala: u 38. mat u tri poteza Le Crom-Lachuer-Ba te u 69. Danic. Najveću šansu za Sedan u prvom dijelu Job je uprskao u 37. minuti, a u 62. stopostotnu prigodu propušta realizirati Belhadj. U 67. Amalfitano izravnim crvenim kartonom dodatno umanjuje izglede domaćinu koji međutim u 70. ipak uzvraća preko Pujola. Unatoč brojčanom minusu, Sedan upire svim snagama, ali nema sreće jer sjajan udarac Joba u 77. minuti zaustavlja vratnica te domaća ekipa ostaje i dalje posljednjeplasirana momčad na prvenstvenoj ljestvici.

Susret Auxerrea i Nice jedina je utakmica šesnaestog kola bez postignutog gola te ujedno jedini neriješeni rezultat. Domaćin je u susret ušao nakon sjajne predstave u Beogradu i 4:1 pobjede nad Partizanom i računao je na sva tri domaća boda. U prvom poluvremenu najbliže vodstvu Auxerre je u 19. minuti došao Cheyrouvim slobodnim udarcem, a u 42. gosti preko Koneaumalo postižu pogodak kojeg, međutim, onemogućava prečka. U nastavku domaćin navaljuje, nižu se prigode Jelena, Akalea, Cheyroua, a najizgledniju šansu u 72. ne realizira Niculae. Tahićanin Vahirua je, pak, s druge strane neprecizan u 76. minuti te utakmica završava s miroljubivih 0:0.

Sutra se sastaju Nancy i Lille te Sochaux i Marseille, a susret PSG- a i Toulousa je odgođen do daljnjega nakon što policijske snage u Parizu nisu mogle zajamčiti odgovarajuće sigurnosne uvjete nakon nereda i pogibije navijača koji su uslijedili nakon poraza od izraelskog Hapoela u Ligi UEFA.

Francusko prvenstvo, 16. kolo:
Monaco - Valenciennes 3:0, Lens - Bordeaux 3:0, Le Mans - Lyon 0:1, Rennes - Nantes 2:0, Saint-Etienne - Lorient 2:0, Sedan - Troyes 1:2, Auxerre - Nice 0:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!