Nogomet

Povratak Djibrila Cissea

Maja Giljanović • subota, 09.12.2006.

17. kolo francuskog prvenstva obilježila su desetominutna kašnjenja u startu utakmica. Razlog - nezadovoljstvo sudaca niskim primanjima te shodno tome zahtjev za razmatranjem eventualne povišice... A i sjajni Djibril Cisse se napokon vratio nogometu...

U prvoj danas odigranoj utakmici, momčad Lensa je pobjedom na teškom gostujućem terenu kod Toulousa stavila dodatan pritisak na leđa Sochauxa te Lillea. Sjajan niz nikako da se prekine; pet pobjeda i četiri remija nastavljen je trećom ovosezonskom pobjedom na strani. Susret je praktički od samog sučevog zvižduka bila viktorija na gol domaćina. Započelo je šansom Demonta u 10. minuti, a nastavilo se preko Carriera te Jussiea. Najveću prigodu poluvremena zapucao je u 39. Aruna, a u 40. Cousin ne koristi nesporazum vratara Doucheza te Daa. U 50. neprecizan je Thomert, tri minute potom prazan gol brani Dao, a za momčad Francisa Gillota pobjedonosni zgoditak u drugoj minuti nadoknade stiže u režiji dviju zamjena: na dodavanje Boukarija, Jemaa koji je u 85. i 86. dozvolio dvije bravurozne obrane Douchezu konačno zabija za i više nego zaslužena tri boda.

Derbi večeri u sjajnoj atmosferi rasprodanog Velodromea odigrali su Marseille te Lekin (u prvih 11) Monaco. Zvijezda dana je napadač francuske reprezentacije Djibril Cisse koji se nakon teške ozljede na prijateljskoj utakmici između Francuske i Kine uoči SP-a i stanke od šest mjeseci, vratio natjecateljskom ritmu. A Marseille ga je vjerojatno dočekao kao ozebao sunce imajući u vidu činjenicu da su u posljednjih osam susreta zabili tek pet golova. Momčad iz Kneževine je, pak, stigla na teren na kojem su posljednju pobjedu upisali davne 1979., ali ohrabrena nizom od pet utakmica bez poraza. Marseille je dobro startao i u 20. Pagis svladava Romu. Gol je, međutim, poništen zbog sumnjivo osuđenog ofsajda. U 37., pak, isti igrač koristi neodlučnost Giveta i Bolivara te dovodi domaćina u vodstvo. U nastavku, u 57. Di Vaio izjednačava te u 60. umalo čini potpuni preokret, ali Carrasso je spreman. U 61. Cisse ulazi u igru i u 77. šalje perfektnu loptu prema Niangu koji je precizan i postavlja konačnih 2:1. U 91. Monegažani ostaju s igračem manje nakon isključenja Bernardija, a Olympique skače na petu poziciju.

Vezane vijesti

Valenciennes je dočekao momčad Alaina Perrina bez petorice standarnih prvotimaca, a Sochaux je od rujna i poraza od Lyona u sjajnoj formi te neporažen zadnjih osam utakmica od kojih je na šest upisao sva tri boda. Ipak, statistika na domaćem terenu Nungessera jamčila je Valenciennesu pozitivan rezultat. Dobar učinak od pet pobjeda, jednog remija te samo jednog poraza (Lille) nastavljen je i večerašnjom podjelom bodova. U slaboj utakmici bez izglednijih prigoda vrijedi izdvojiti tek 40. minutu te Haddadov pokušaj kojeg brani Richert, a vodstvo domaćinu je nepretnošću koja je umalo rezultirala autogolom skoro donio N´Daw. Najveću, pak, šansu propušta realizirati Savidan, inače strijelac čak 43 posto zgoditaka domaće ekipe.

Nice je ugostila visokoplasirani, ali i pomalo van forme Nancy u jednom od ključnih susreta sezone za momčad s Azurne obale. Nervozni domaćin je bio bolji protivnik, ali prigode Edersona u devetoj, Konea u 13., Roola u 30. te Vahirue u 37. ne prolaze pokraj sigurnog na vratima gostiju Sorina. U drugom, pak, poluvremenu vrijedi izdvojiti tek 88. minutu te nedosuđeni čisti jedanaesterac za domaću momčad zbog prekršaja na Koneu koji je zbog ozljede morao i van travnjaka.

Istim rezultatom završilo je i gostovanje Le Mansa kod kanarinaca. U vjerojatno najdosadnijoj, najsporijoj te najneangažiranijoj predstavi cijelog dosadašnjeg tijeka prvenstva, u 77. te 78. Sessegnon u dva navrata ne pronalazi put do mreže Srbina Stojkovića kao ni Grafite tri minute prije isteka 90.

Dvoboj novih prvoligaša odigrale su momčadi Lorienta te posljednjeplasiranog Sedana koji je bez čak osmorice standardih igrača tražio sva tri boda za kakvo-takvo održavanje nade u eventualni opstanak u ligi. Međutim, nakon promašenih izglednih prigoda Jaua u 10., Pujola te u istom napadu Joba u 14. minuti, domaćina iz prve opasnije akcije u vodstvo sjajnim udarcem sa 20m dovodi Gignac. Regnault je nemoćan i u 27. nakon sjajnih škarica Alžirca Saifija koji postavlja, pokazat će se, konačnih 2:0. Udarac Pujola za počasni gostujući gol u 70. zaustavlja prečka.

Susret pun neizvjesnosti odigran je između Troyesa i Auxerrea. Domaćin je sjajno ušao u utakmicu i poveo u 17. minuti krasnim golom Lachuera sa 25m. Gosti umalo uzvraćaju, ali Pedrettijev pokušaj pravovremeno zaustavlja zadnja linija Furlanove momčadi koja u 43. povećava vodstvo. Danic na sredini terena oduzima loptu te savršenom asistencijom pronalazi Gigliottija koji svladava Coola za 2:0. U nastavku susreta, Auxerre je razigraniji te odlučnije kreće prema vratima osamnaestoplasiranog Troyesa. U 52. Jelen smanjuje, ali u 68. Gigliotti je po drugi put precizan te pogađa za novo podebljanje vodstva. Međutim, Poljak se ne predaje i u 83. minuti vraća nadu momčadi trenera Jeana Fernandeza. U 90. Le Croma svladava i Akale te susret završava zasluženom podjelom bodova.

Drugu gostujuću pobjedu kola ubilježila je momčad Rennesa i to kod Bordeauxa koji je nakon sjajne 3:1 pobjede u Eindhovenu pokleknuo protiv ekipe koja na Chaban-Dalmasu nije slavila od davne 1973. Bretonce je u vodstvo doveo već u 10. minuti Marveaux koji sam sa 10 metara svladava Ramea. Ricardo Gomes je na teren poslao istu momčad koja je s lakoćom nadigrala PSV, ali ostavljanje Micouda, Alonsa te Wendela na klupi nije se pokazalo najsretnijim rješenjem. U 35. žirondinci umalo izjednačavaju rezultat, ali Darcheville ne reagira najbolje kao uostalom ni u 40. minuti što gosti umalo koriste, ali Bruno Cheyrou je zamalo neprecizan. U 61. vodstvo Rennesa pred očima njihovog novog predsjednika de Saint-Sernina podebljava Utaka nakon sjajne akcije Marveauxa i Brianda. Darcheville u 67. vraća nadu domaćinima te se Pouplinova vrata nalaze pod pravom opsadom u preostalih dvadesetak minuta koja ipak ne donosi ploda, a Rennes se kući vraća pjevajući nakon prve ovosezonske pobjede u gostima.

U preostala dva susreta sutra se sastaju Lille i Saint-Etienne te Lyon i PSG.

Francusko prvenstvo, 17. kolo:
Troyes - Auxerre 3:3, Valenciennes - Sochaux 0:0, Olympique (M) - Monaco 2:1, Nice - Nancy 0:0, Nantes - Le Mans 0:0, Toulouse - Lens 0:1, Bordeaux - Rennes 1:2, Lorient - Sedan 2:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!