Nogomet

Bilić: "Ovo je više od tri boda"

Tomislav Pacak • četvrtak, 12.10.2006.

Malo je trebalo Slavenu Biliću da u svom trenerskom opusu uknjiži zaista sjajan uspjeh - njegova momčad ponizila je skupocjenu reprezentaciju Engleske, a izbornik je u tome odigrao veliku ulogu. Nakon jedne od najblistavijih hrvatskih predstava u povijesti, protiv selekcije iz svjetskog vrha, Bilić je mogao uživati na konferenciji za novinare...

Izbornika je, naravno, dočekao pljesak prisutnih novinara, a potom su uslijedila samo ugodna pitanja.

Slaven Bilić, hrvatski izbornik: "Ispričavam se zbog kašnjenja. Čekao sam dres Ferdinanda, a kako je na doping kontroli...morao sam čekati, a obećao sam sinu. Skoro je sin pogodio rezultat, on je rekao 3:0. Možemo pričati svečano ili taktički, ja bi večeras svečano. Velika pobjeda protiv sjajne momčadi, zaslužili smo je u veličanstvenom dekoru. Mislim da bih se poslužio Rijkaardom koji je rekao da treneri, nisu precijenjeni, ali mi ipak samo pripremimo ekipu. Za ovo su maksimalno zaslužni igrači, svih 11, zapravo svih 14, zapravo svi koji su bili s nama su bili fenomenalni, i zato smo nagrađeni s ovakvim rezultatom.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

"S jednog gledišta ovo su samo tri boda, no to je puno više. Dobili smo velikana, ovo je veliki poticaj za dalje, napunit ćemo se samopouzdanjem. Dobiva na važnosti ova pobjeda jer Engleze prisiljavamo da na drugim gostovanjima nemraju pravo na kiks. I zbog toga je ovo i više od tri boda."

"U globalu, odigrali smo jako disciplinirano i jako hrabro. Detektirali smo gdje će Englezi biti malo tanji, posebno jer su se odlučili na ovaj sistem. Znali smo da ako odigramo brzo, ako prebacimo stranu, da ćemo imati 2 na 1 na bokovima. Prije je to bio naš problem, sada se to promijenilo. Inzistirali smo da kad dođemo u te situacije idemo direktno, a ne da vraćamo. Najbolji period je nakon drugog gola, kada se inače nesvjesno povučeš, tada sam očekivao pritisak Engleza što inače rade bez problema; pokušali su i sada, ali je prije bilo pitanje hoćemo li mi zabiti treći. Hrabro smo stali. Englezi nisu odigrali lošu utakmicu, zadnjih 15 minuta prvog dijela im je bilo najbolje što su odavno odigrali. Tu smo malo visili, preduboko se branili, jer je previše padalo na leđa dvojice špiceva te na Kranjčara i Rapaića. Dobro nam je poluvrijeme došlo."

"Kad smo u drugom dijelu izašli još hrabrije, kad su Rapaić i Kranjčar izašli na Nevillea i Colea, tada smo dominirali. Englezi se slažu da bez obzira na drugi gol je njihov najbolji čovjek bio Robinson, što dokazuje koliko smo dominantni bili."

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

"Moje mišljenje je da sistemi izumiru. Oni su važni za uigravanje, ali to više prelazi u ponašanje i kretnje svih igrača lijevo-desno i gore-dolje. Mi smo se nadali da će Englezi igrati 3-5-2 jer nam je to ostavilo još više prostora na bokovima gdje smo s hrabrom igrom Ćorluke i Šimunića izlazili naprijed. Mi smo se od početka nadali da možemo dobiti utakmicu. U poluvremenu smo rekli da moramo izaći malo više naprijed, da ih moramo napadati."

"Eduardo i Petrić odigrali su fantastično; kad god su stisli braniče Engleske, to je izgledalo pomalo panično. Pokušali smo ih pritisnuti, detektirali smo da nećemo imati puno problema s dugim loptima na Croucha. Po mom mišljenju, ovo je više dobra prezentacija Hrvatske nego slaba Engleza. Na Rooneyju se vidjelo da je živa vatra, da je brz, ali mi smo i na njega odigrali sjajno. Mi pričamo o Roooneyju; on je čudo od igrača. Ali kad kažem da su mi njihova dva centarhalfa u Top 5 u svijetu, vjerujte da su i naša dva tu. Moramo postati svjesni da imamo dobre igrače, da imamo dobru ekipu, najviše sam ponosan na zadnjih 20 minuta kad nismo nabijali loptu. Meni je izuzetno drago što su napadači odigrali sjajno. Iako je ovo kolektivna pobjeda, jako mi je drago zbog Dudua; ne znam zašto priče da on nije za velike utakmice. Nisam to znao ni ja, ali on jednostavno nije odigrao velike utakmice. Ne treba teoretski pričat ako se to još nije dogodilo. Večeras je bio fantastičan."

"Pogledajte našu grupu. Četiri momčadi imaju sedam bodova, nas čeka Izrael. I prije ove utakmice smo rekli da nam je najvažnija utakmica Izrael. Još smo jako daleko, bit će neizvjesno do kraja. Ne treba tajiti da imamo start kakav smo priželjkivali, ali nećemo se opustiti. Iskoristit ćemo ovu igru i bodove da se još napunimo sa samopouzdanjem, isključivo na pozitivan način. Nama je jedina i ključna utakmica ove godine još Izrael, ako i tamo odigramo dobro i izvućemo rezultat, bit će to sjajno."

"Ovi igrači i jesu i nisu stekli određene kredite sada. Ne pričam o igračima koji su ozlijeđeni. Dobro znam koliko nam Srna znači, on je igrač koji radi razliku. Neki igrači su sigurno stekli kredit. Ali od početka govorim da nećemo bježati od standardizacije, ali mi smo danas bili jako oslabljeni. Bez Srne, bez Sablića, bez Tudora. To bi bio hendikep i za Engleze."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!