Nogomet

Milan opet kupuje u Ajaxovom dvorištu

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 16.10.2006.

Ajaxova slavna nogometna škola gotovo da više i nije Ajaxova - amsterdamski velikan, koji više nije blizu europskog vrha kojeg je četiri puta osvajao, ulaže veliki novac kako bi stvorio igrače da bi ih onda, potpuno nelogično, prodao bogatijim klubovima dok još nisu dosegnuli svoj potencijal, pa ni financijski. Tako Ajax zapravo stvara igrače svojim protivnicima...

Čudna je to strategija jednog od najtrofejnijih europskih klubova. Godinama se ulaže novac u stvaranje igrača, u skautiranje, u školu, da bi ih se onda prodalo prije nego što su uopće dosegnuli svoju realnu cijenu. Ajax je i prije bio prije svega klub koji stvara, a potom unosno prodaje, no posljednjih godina Ajax je klub koji stvara, ali prodaje ispod cijene.

Recentna povijest puna je takvih primjera. Lani je Ajax prodao Rafaela van der Vaarta, najvećeg dragulja u proteklih pet godina, za samo pet milijuna eura HSV-a. Godinu, dvije, pa čak i tri prije toga, Van der Vaart je vrijedio barem dvostruko više. Godinu poslije - također. Ajax je, dakle, svoju najvrijedniju 'imovinu' prodao u trenutku kad je imao najnižu cijenu.

Nigel de Jong prodan je za samo 1.5 milijuna eura (već sada vrijedi oko 3.5), nebrojen je i niz igrača koji su otišli besplatno, poput odličnih Stevena Pienaara i Hatema Trabelsija. Zanimljivo, za takvu strategiju i politiku prodaje igrača odgovaraju samo - treneri. Koji se često mijenjaju, s obzirom da "kopljanici" ne postižu očekivane rezultate. Pitanje je tek - kako bi s takvom strategijom uopće i mogli.

Milan već desetljećima rado pogleda u Ajaxovo dvorište, pa se tako na nišanu Arieda Braide našao novi proizvod Ajaxove škole, Ryan Babel. Nakon prodaje Ševčenka, oštrica Milanovog napada izrazito je otupljena; Gilardino se teško sastaje s golovima, Oliveira ipak nije klasa za Milan, dok Inzaghi ipak dolazi u godine kada više ne može biti efikasan kao prije. Kad se sve zbroji i oduzme, Ševčenkov učinak Ancelotti nema s kim nadoknaditi.

Zbog toga se očekuje da Milan već u siječnju osnaži napadačke redove, a Babel je na vrhu liste želja. 19-godišnji napadač, koji je karijeru započeo kao krilo, nakon čega je ipak prebačen na poziciju centarfora, jedan je od najvećih talenata nizozemskog nogometa, a posebno ga cijeni izbornik Marco van Basten koji ga je opteretio teškom hipotekom: "Babel ima potencijal postati novi Henry."

Prema prvim špekulacijama, Ajax će tražiti oko pet milijuna funti za svog tamnoputog napadača (Babel je porijekom iz Surinama), a tko poznaje Ajaxovu kupoprodajnu politiku proteklih sezona dobro zna da će Babel godinu kasnije vrijediti - dvostruko više.

S takvom strategijom amsterdamski velikan neće se vratiti na europski vrh, gdje bi ga mnogima bilo lijepo opet vidjeti. 1995. je Van Gaalov Ajax pokorio Europu predivnim nogometom, koji je rezultat činjenice da su sjajni produkti škole imali ipak nekoliko sezona zajedno. Nakon Bosmana, Ajax ne uspijeva zadržati svoje najveće potencijale koji napuste Arenu puno prije nego Ajaxu uspiju vratiti uloženo. Milijun-dva se uvijek mogu namaknuti, trofeji ne mogu. A upravo to nedostaje Ajaxu proteklih sezona, trofeji...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!