Nogomet

Nantes i Monaco zacementirani na dnu

Maja Giljanović • subota, 21.10.2006.

Večerašnje utakmice desetog kola francuskog prvenstva odigrane se u debeloj sjeni sutrašnjeg super-derbija na Velodromeu između domaćeg Olympiquea te peterostrukog prvaka Lyona...

Najzanimljivije danas zasigurno je bilo vidjeti mogu li imenima velike momčadi Monaca i Nantesa napokon pronaći tračak dobre forme. Odgovor je i više nego očit: Ne mogu. Naime, Monaco je na svom terenu od Toulousea doživio i sedmi ovosezonski poraz. Gosti su sjajno otvorili utakmicu te poveli u 12. minuti prekrasnim udarcem Bergougnouxa s 20m. Ipak, domaćin odmah reagira i već u 14. Di Vaio izbjegava ofsajd zamku te koristi sjajnu asistenciju Tourea. Nastavak susreta je, inače, odigran po jakom pljusku i vrlo teškom terenu pa i ne čudi nepostojanje ikakvih izrađenijih akcija. Neodlučeni je rezultat vrijedio sve do 83. kada Elmander vara Romu i dovodi ljubičaste u vodstvo. U 89. ionako tešku situaciju svom klubu dodatno otežava Cufre izravnim crvenim kartonom zbog lakta na Bonnetu, a konačni čavao u lijes nada u izjednačenje stiže u 93. minuti pogotkom Emane za konačnih 1:3.

Nantes je, pak, imao vrlo težak posao - gostovanje kod trećeplasiranog Nancyja i bilo je preoptimistično očekivati više od novog, šestog ovosezonskog poraza. U nervoznoj utakmici, Nantes je čak i pružio dobar otpor, a u 20. nije iskoristio veliku šansu kada Oliech ne uspijeva s 2m ugurati loptu u mrežu Payeta. Domaćin je poveo u 54. golom Chretiena, a novi tračak nade kanarincima pruža u 74. Diakhate koji zarađuje drugi, isključujući žuti karton. Najveću prigodu za izjednačenje ne koristi u 84. minuti Wilhelmsson čiji slobodni udarac sa 35m prolazi uz samu prečku te je vrlo čvrsta obrana momčadi trenera Corree uspjela sačuvati vodstvo kao i treću poziciju i održavanje pritiska na tek bod udaljeni Marseille.

Bordeaux je, nakon domaćeg poraza od Liverpoola, stigao na gostovanje u Sochaux u velikim problemima. Trener Ricardo, naime, nije mogao računati na Micouda kao ni na Darchevillea. Gostujuće izostanke već u 4. minuti koristi Alvaro. Isti igrač je u akciji i u 6. te 18. minuti, a da je Bordeaux ušao vrlo mlako u susret govori i nova superprigoda domaćeg sastava te samo raspoloženi Rame čuva Žirondince od novog pogotka. Sve do 70. i zgoditka Birše na odlično dodavanje Leroya. Ducasse je u drugoj minuti sudačke nadoknade uspio tek postići počasni gol s 11m.

Drugi francuski predstavnik u Ligi prvaka, Lille, s domaća je tri boda protiv Lorienta okončao uspješan tjedan započet pobjedom nad AEK-om. Odigravši utakmicu s točno onoliko snage koliko je bilo potrebno za svladavanje četrnaestoplasiranog gosta. Jedini je pogodak u nesadržajnom susretu pao u 36. minuti kada je Bodmer realizirao jedanaesterac kojeg je sam i izborio.

Momčad sa začelja tablice, Sedan ugostila je aspiranta za euro-natjecanja iduće sezone, Lens te zasluženo osvojila bod. Gosti su sjajno krenuli i već u 6. minuti poslije kornera Hiltona Aruna Dindane dovodi Lens u vodstvo. U 31. Keita povisuje na 2:0 te u 40. propušta dokrajčiti domaćina kad sa 25m pogađa tek okvir gola. U nastavku Sedan kreće u sustizanje rezultata, Itandje, gostujući vratar dvaput sjajno reagira ispred Joba i Lemoignea, ali je i on nemoćan 64. kada Lemoigne na asistenciju Belhadja napokon smanjuje. Domaćini očajnički traže izjednačenje koje i stiže u drugoj minuti sudačke nadoknade kada Makake postiže gol za konačnih 2:2.

Na Geoffroy-Guichardu St Etienne je ugostio momčad Le Mansa te poveo u samom otvaranju utakmice zahvaljujući nespretnosti gostujuće obrane i vratara Pelea te konačno autogolu Cerdana. U 23. sjajnu šansu Piquionnea za podebljanje vodstva sprečava Cerdan sa same gol-crte. Domaćin reklamira igranje rukom, ali ništa od jedanaesterca. U 68. Piquionne je uspješniji i Le Mans, unatoč dobro odigranoj utakmici, gubi sa dva gola razlike. U 82. publika je već slavila i treći gol koji je Heinzu, međutim, poništen na intervenciju pomoćnog suca. Svejedno, čista pobjeda St Etiennea i skok na šestu poziciju.

Valenciennes i Troyes odigrali su susret za vrlo važna tri boda koja, eto, odnosi domaća momčad za mirniji nastavak prvenstva. U njihovom premijernom dvoboju u prvoj ligi, Valenciennes je poveo u 32. minuti sjajno izvedenim slobodnim udarcem Roudeta koji je vratara Le Croma ostavio potpuno nemoćnim. Na poluvrijeme se ipak otišlo s neodlučenim rezultatom kojeg je u 40. postavio Lachuer na asistenciju Sanza. Po samom povratku s odmora Saez zbog prekršaja na Nivetu dovodi domaćina u brojčani minus koji gosti ne uspijevaju iskoristiti. Štoviše, u 56. Roudet je ponovno strijelac za vodstvo, u 64, pak, Yamissi dobiva drugi žuti, a konačnih 3:1 postavlja svojim prvijencem Dessevi u 78. minuti i gura Troyes u zonu ispadanja.

U susretu dviju momčadi koje plešu na rubu zone ispadanja ključni se trenutak dogodio već na samom startu, u 7. minuti kada Nicein kapetan Varrault čini grub prekršaj na Hadjiju te zaslužuje izravni crveni karton. Rennes preuzima kontrolu nad utakmicom, ali do odmora mreže ipak miruju. Međutim, što više utakmica odmiče, gosti kopne snagom pa je zgoditak domaćina i više nego izvjestan. Strijelac jedinog gola je Monterrubio u 57. minuti koji realizira jedanaesterac kojeg je sam i izborio te nanosi momčadi s Azurne obale i šesti poraz na šestom gostovanju.

Sutra se, pak, međusobno sastaju dvije momčadi angažirane ovog četvrtka u Ligi UEFA-e, Auxerre i PSG te već spomenuti super-derbi u 21h, Marseille protiv Lyona.

Le Championnat, 10. kolo: Lille - Lorient 1:0, Valenciennes - Troyes 3:1, Monaco - Toulouse 1:3, Rennes - Nice 1:0, Saint-Etienne - Le Mans 2:0, Sedan - Lens 2:2, Sochaux - Bordeaux 2:1, Nancy - Nantes 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!