Nogomet

Barca - Chelsea, šesti put

Tomislav Pacak • utorak, 31.10.2006.

Bez obzira što njihovo rivalstvo nema dugu povijest, dvoboji Chelsea i Barcelone postali su posebna poslastica Lige prvaka proteklih godina. Treneri oba sastava obećali su novi spektakl večeras na Nou Campu, a čini se da velika pobjeda više treba Barceloni nego Englezima, ne samo zbog situacije u skupini...

Prije dvije godine, ždrijeb je htio da to bude osmina finala Lige prvaka. Barcelona je kod kuće preokrenula 0:1 nakon što je isključen Drogba, no pobjeda od 2:1 nije bila dovoljna u Londonu gdje su domaći slavili s 4:2 u sjajnoj utakmici i tako prošli dalje. Godinu dana kasnije, u istom stadiju natjecanja na red je došla Barcelonina naplata dugova - pobjeda u prvoj utakmici na Stamford Bridgeu od 2:1 omogućila je prolaz Barci koja je potom otišla do kraja, podigla pobjednički pehar u Parizu.

Peti susret u dvije i pol godine donio je i najslabiju igru Barcelone te poraz od 0:1 u Londonu. Dva tjedna kasnije, Barcelona želi novu osvetu. Ovoga puta ulozi nisu tako visoki, no za Barcelonu bi moglo postati dosta nezgodno ako upiše novi poraz. Naime, Werder bi u tom slučaju opasno prijetio Kataloncima koji bi kod kuće morali tražiti pobjedu protiv njemačke momčadi, kao i trijumf u Sofiji gdje ipak nije tako lagano uzeti tri boda.

Chelseaju bi, pak, današnji trijumf donio siguran plasman u drugi krug, a ako bi pritom mogli i gurnuti Barcelonu na rub provalije - tim bolje. Jer, bez obzira koliko sjajni okršaji Barcelone i Chelseaja bili, Jose Mourinho bi sigurno volio da na stazi do osvajanja naslova europskog prvaka ne stoji upravo Barcelona.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Portugalski strateg bi, iako to neće tako jasno reći, iznimno volio po prvi puta osvojiti stadion na kojem je radio kao pomoćnik Robsonu i Van Gaalu. Uoči ovog dvoboja s Rijkaardom, Mourinho je bio mirniji nego inače, tek je najavio veliku utakmicu: "Diljem cijelog svijeta ljudi su uzbuđeni zbog ove utakmice, a moja je želja da i Chelsea i Barcelona daju sve od sebe, u tom slučaju imat ćemo fantastičnu utakmicu."

Iako bi u slučaju pobjede protiv Barcelone Chelseaju možda bilo u interesu da izgubi od Werdera, Mourinho odbacuje bilo kakve računice: "Ako pobijedimo, odigramo neriješeno ili izgubimo od Barcelone, protiv Bremena ću opet poslat momčad po pobjedu, jer moje momčadi uvijek igraju na pobjedu. Prvi put kad se neću tako osjećati ću dati otkaz i otići kući."

Rijkaard je pod nešto većim pritiskom nego Mourinho. Iako se ne može reći da Barcelona igra loše, dojam je da igra još nije na razini od prošle sezone. K tome, tri najvažnije utakmice sezone do sada (Sevilla u Superkupu, Chelsea u Ligi prvaka, Real u Primeri) Barcelona je izgubila, pa na Nou Campu nasušno trebaju veliku pobjedu.

Nizozemac se ne zamara kalkulacijama: "Nisam razmišljao o situaciji da izgubimo, ali sam siguran da smo spremni, kao i obično, pokazati svoje znanje pod pritiskom protiv jako teškog suparnika. Chelsea ima kvalitetu na svakoj poziciji, kao i na klupi. No, njihova prava snaga je u kolektivu, pa iako je naša težnja pružiti spektakl navijačima, moramo biti svjesni činjenice da Chelsea prije svega igra čvrsto."

Obje momčadi zabilježile su lagane pobjede u prvenstvu tijekom vikenda, a lakše ozljede koje su nosili bitni igrači na vrijeme su zaliječene. Tako je kod Barce spreman Leo Messi, dok Mourinho može računati na Drogbu i Ševčenka. Od dosadašnjih pet, slobodno se može reći da je samo jedna utakmica (4:2 Chelseaja) ispunila izrazito visoka očekivanja koja je javnost s pravom imala od susreta dviju, po mnogima, najboljih europskih momčadi. Što će donijeti šesti pokušaj - saznat ćemo večeras. U svakom slučaju, s Ronaldinhom, Messijem, Decom, Ballackom, Ševčenkom, Drobom i ostalima - nezanimljivo ne može biti.

U sjeni tog dvoboja, igrat će se i sedam drugih važnih utakmica u kojima će se neki klubovi dodatno približiti drugom krugu, a neki drugi oprostiti od šansi za prolazak. Bayern kod kuće protiv Sportinga lovi četvrtu pobjedu i plasman u osminu finala, dok Inter gostuje u Moskvi na umjetnoj travi i nema pravo na kiks.

Liverpool i PSV kod kuće imaju priliku riješiti stvari u skupini C - Englezi ugošćuju Bordeaux, Nizozemci Galatasaray, a nakon pobjeda na strani novi trijumfi garantirali bi im osminu finala. U sličnoj situaciji su i Roma i Valencia u skupini D - Rimljani dočekuju Olympiacos, dok Valencia putuje u Donjeck na noge Šahtaru.

Liga prvaka, 4. kolo:

Skupina A: Barcelona - Chelsea, Levski - Bremen
Skupina B: Bayern - Sporting, Spartak - Inter
Skupina C: Liverpool - Bordeaux, PSV - Galatasaray
Skupina D: Roma - Olympiacos, Šahtar - Valencia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!