Nogomet

Real, Lyon i Milan riješili, Englezi zakomplicirali

Tomislav Pacak, Marin Vuković • srijeda, 01.11.2006.

Zaista neobična večer u Ligi prvaka donijela je puno toga zanimljivog - Manchester United poražen je u Kopenhagenu, a CSKA je odolio Arsenalu zahvaljujući čudesnim promašajima Topnika. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju Lyon i Real koji su osigurali prolaz, baš kao i Milan koji je predvođen briljantnim Kakom potopio Anderlecht...

Skupina E: Lyon i Real odradili posao

Teško je bilo očekivati da će kijevski Dinamo nakon tri glatka poraza iz tri prethodna susreta iznenaditi jednu od najimpresivnijih europskih momčadi u ovom trenutku. Lyon dominira Ligom prvaka i francuskim prvenstvom pa su prije ove utakmice slovili za apsolutnog favorita. Već u 14. minuti utakmice opravdali su taj epitet lijepim pogotkom. Kombinirali su Govou i Benzema te s dva dodavanja iz stroja izbacili cijelu posljednju liniju gostujuće momčadi, nakon čega potonjem nije bilo teško zatresti mrežu.

Iako je kijevska momčad pokazala znatno bolji i borbeniji nogomet nego što je to bio slučaj u prethodna tri kola, i ovaj put ostali su kratkih rukava, te su i dalje bez bodova i s vrlo malo izgleda za plasman u Kup Uefe. Lyon je pak znalački priveo utakmicu kraju i s maksimalnih 12 bodova iz četiri utakmice već sada je osigurao prolaz u drugi krug.

Pobjeda nad Barcelonom zasigurno je imala svoju cijenu, pa igrači Reala nisu pružili igru kakvom su prije dva tjedna svladali Steauu u Bukureštu. Protiv istog protivnika večeras su slavili tek s 1:0, no i to je bilo dovoljno za osiguranje plasmana u sljedeći krug. Štoviše, jedini pogodak na utakmici nije djelo domaćih igrača, već je rezultat velike pogreške Banela Nicolite. U 70. minuti Nicolita je poslao loptu u vlastitu mrežu pogrešno procijenivši poziciju vratara Cornela Cernee kojemu je pokušavao vratiti loptu. Real se tako pridružio Lyonu osiguravši nastavak natjecanja, dok rumunjskoj momčadi preostaje bitka za treće mjesto koje jamči ostanak u Kupu Uefe.

Skupina F: Komplikacije za Manchester i Celtic

Benfica je u potpunosti uzvratila Celticu za težak poraz u Glasgowu prije dva tjedna, svladavši škotsku momčad identičnim visokim rezultatom od 3:0. Od samog početka susreta stvari su krenule nizbrdo za škotskog prvaka, a prvi šok stigao je već u 10. minuti. Sa desne strane loptu je u srce šesnaesterca ubacio Nuno Assis tražeći Nuna Gomesa. Prije portugalskog reprezentativca do lopte je došao Gary Caldwell i uz najbolju namjeru gurnuo je u vlastitu mrežu.

Samo 12 minuta kasnije isti je igrač ponovno u centru pozornosti. Vratar Benfice Quim ispucao je dugačku loptu na koju je katastrofalno reagirao Caldwell i prsima je spustio pred Nuna Gomesa, koji neočekivani poklon pretvara u vodstvo od 2:0. Iako je Celtic do kraja poluvremena uspostavio ravnotežu rezultat se nije mijenjao, a u nastavku utakmice Benfica je došla i do konačne potvrde pobjede.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ovaj put, srećom po Caldwella, domaćini su do pogotka stigli isključivo zahvaljujući vlastitom umijeću. Lijepo je desnom stranom prošao Nélson i uputio povratnu loptu za Andreija Karyaku koji snažnim udarcem para mrežu Borucova gola.

Manchester United je stigao na gostovanje u Kopenhagen svjestan da pobjedom, pa i neodlučenim rezultatom, može osigurati plasman u drugi krug natjecanja. Ipak, poslavši na travnjak oslabljenu momčad Alex Ferguson je podcijenio Kopenhagen i dao mu priliku da dođe do iznenađenja.

Na vrlo lošem travnjaku bilo je teško igrati, no i u takvim uvjetima United je stvorio i promašio brojne prigode, u čemu je ponovno prednjačio Wayne Rooney. Trenutak odluke dogodio se u 76. minuti susreta, a engleskoj je momčadi presudio bivši igrač Aston Ville Marcus Allback. Nakon kornera loptu je glavom prema vratima Manchestera poslao Atiba Hutchinson, a tamo se našao Allback i gurnuo je preko gol-linije.

Skupina G: Čudesni promašaji u Londonu, HSV i dalje na nuli

Nakon pobjede u Moskvi, CSKA je došao u London s namjerom da još jednom sačuva svoju mrežu i ostane na prvom mjestu u skupini G. Rusi su u tome i uspjeli, no mora se reći uz obilnu pomoć Fortune jer upravo je čudesno što su sve uspjeli propustiti igrači domaće momčadi. Topnici su u 90 minuta promašili barem pet 'zicera' te još niz odličnih prilika koje u 'normalnoj' utakmici Henry, Van Persie i društvo s lakoćom pretvaraju u pogotke.

Od čudesnih promašaja nekoliko ipak treba posebno izdvojiti. U 27. minuti Fabregas je odigrao odličan dupli pas s Hlebom, zaobišao je Akinfejeva i potom potpuno neometan promašio cijeli gol sa 6-7 metara. U 44. minuti Henryja je krasno pronašao Fabregas, a Francuz šalje loptu pored Akinfejeva, ali i pored gola. No, čak i te promašaje uspio je nadmašiti Rošicky koji je u sudačkoj nadoknadi s tri metra promašio potpuno nebranjeni gol nakon niskog dodavanja Henryja, loptu je umjesto ispred sebe poslao skroz desno u vratara gostiju.

Tako se na odmor otišlo s 0:0, iako je Arsenal bio apsolutno dominantna momčad. Wengerova momčad pokazala je sjajnu kombinatorku, Hleb i Fabregas krasno su vezli napade domaćih, no stadion Emirates kao da je uklet za Topnike. U drugom dijelu malo se više otvorio i CSKA, dok su domaći ipak osjetno pali u trci, no i dalje su redali prilike.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Ipak, u takvoj igri morala je doći i prava šansa za Ruse što se i dogodilo u 57. minuti. Vagner Love primio je dugu loptu, krasno prevario Gallasa te se našao oči u oči s Lehmannom koji njegov ne previše kvalitetan udarac uspijeva obraniti. Nakon toga Arsenal je nastavio s promašajima, Van Persie je glavom poslao loptu par centimetara pored vratnice, a u 83. minuti Akinfejev sjajno brani udarac Gilberta. Ivica Olić odigrao je posljednjih desetak minuta za CSKA koji se ovim remijem dodatno približio drugom krugu.

Za Arsenal je, pak, situacija postala poprilično komplicirana s obzirom da je i Porto slomio HSV koji je potpuno razočaranje te je ostao bez boda i nakon četiri kola. Gonzalez i Lopez donijeli su prednost Portugalcima, a kratkotrajno je AOL Arenu razveselio povratnik nakon ozljede, Rafael van der Vaart. Međutim, svi napori Nijemaca da dođu do izjednačenja pali su u vodu u 87. minuti kada je Moraes zabio za konačnih 1:3.

Skupina H: Kaka odveo Milan dalje, konačno AEK

Briljantni Kaka odveo je Milan do uvjerljive pobjede protiv Anderlechta, čime su Talijani osigurali prolaz u drugi krug. Ancelottiju je nasušno trebao ovaj rezultat s obzirom na slabe predstave Milaneza u Serie A, očito je da Rosonerri u Europi moraju spasiti sezonu. Za klub takve reputacije to znači samo jedno - otići do kraja.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Kaka je pokazao da je raspoložen već u šestoj minuti sjajnim udarcem za 1:0. U 14. minuti Dario Šimić dva puta je u sjajnoj šansi, ali Zitka oba puta fantastično reagira. Ipak, protiv Kake Zitka nije imao rješenja. U 22. minuti Cafu je bio asistent, a brazilski virtuoz još jednom je odličan realizator. U 56. minuti još jedno remek-djelo Kake, s ruba šesnaesterca krasnim udarcem matira Zitku za 3:0. Juhasz je uspio u 61. minuti smanjiti na 3:1, a konačnih 4:1 postavlja Gilardino , asistent je, dakako, Kaka.

Konačno je do pobjede u Ligi prvaka stigao grčki AEK, žrtva je bio Lille. Francuzima je posao maksimalno otežao Tavlaridis koji je u 22. minuti dobio drugi žuti karton. Ni nakon toga AEK nije uspio složiti ozbiljniji pritisak, Lille se organizirano branio, štoviše, imao je i opasnije akcije, no Grci su ipak došli do pobjedničkog pogotka. U 74. minuti Liberopoulos je opalio s 20-ak metara i donio pobjedu domaćima, a treba reći da se vratar Silva nije proslavio reakcijom kod tog udarca.

Liga prvaka, 4. kolo:

Skupina E:
Real - Steaua 1:0 (Nicolita 70'-ag)
Lyon - Dynamo 1:0 (Benzema 14')

Skupina F:
Benfica - Celtic 3:0 (Caldwell 10-ag, Gomes 22', Karjaka 76')
Kopenhagen - Manchester United 1:0 (Allback 73')

Skupina G:
Arsenal - CSKA 0:0
HSV - Porto 1:3 (Van der Vaart 62'/Gonzalez 44', Lopez 61', Moraes 87')

Skupina H:
Milan - Anderlecht 4:1 (Kaka 7'-11m, 22', 56', Gilardino 88'/Juhasz 61')
AEK - Lille 1:0 (Liberopoulos 74')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!