Nogomet

"Dođite vidjeti hrvatsku školu nogometa"

Tomislav Pacak • četvrtak, 09.11.2006.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić još je jednom imao priliku istaknuti koliko Grad ulaže u sport. Prilikom predstavljanja 36. izdanja popularne Kutije šibica, Bandić je izjavio kako je upravo 'Kutija' jedno od rijetkih mjesta gdje se još može vidjeti hrvatska škola nogometa. Osim Bandića, nikad bolju Kutiju šibica najavili su Zoran Mamić, predstavnici sponzora kao i legenda zagrebačkog malog nogometa, Mićo Vujanić...

Na 17. katu hotela Westin održana je druga konferencija za novinare uoči 36. izdanja najpopularnijeg i najpoznatijeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj. Ponovno se novi organizacijski odbor maksimalno potrudio oko organizacije koja je bila na vrhunskoj razini. Bilo je tu puno poznatih (malo)nogometnih lica, puno novinara, televizijskih kamera, fotografa i zgodnih hostesa. O tome da će Kutija šibica ove godine biti na zaista visokom nivou svjedočio je i pano iza govornika na kojem su bile reklame sponzora - od grada Zagreba, preko niza jakih poduzeća (Coca-Cola, Toyota...) do HRT-a i Z1 televizije.

Voditelj presice, Bruno Kovačević, na početku je istaknuo kako je Kutija šibica samo jedan od niza sjajnih sportskih događaja u Zagrebu tijekom godine: ""Zagreb zaista u posljednjih dvadesetak godina, osim događaja koji su stalno prisutni poput Dinama u Europi, Cibone u Euroligi i RK Zagreba u Ligi prvaka, ima i nekoliko posebnih događaja poput Zladnog medvjeda, stolnoteniskog turnira, Snow Queena i teniskog turnira. Dakle, osim gradnje nebodera, cesta i sličnog, očito je da se u Gradu dobro radi i sa sportskog aspekta."

Grad je ovoga puta zaista bogato stao iza turnira, a gradonačelnik Bandić priliku je iskoristio za još jednu lekciju koja je prije svega upućena Dinamovom čelništvu: " "Želim se zahvaliti svima koji su došli, organizator je očito digao interes za Kutiju veći nego inače. Neka Kutija šibica posluži i sportskim djelatnicima, trenerima iz Dinama, Zagreba i Dragovoljca, za sve koji žive s loptom i od lopte, da dođu i vide što znači zagrebačka i hrvatska škola nogometa, ona nije umrla. Nažalost, ona se manifestira jedino na Kutiji i sličnim turnirima. Hrvatski igrači imaju ideju, njihove lopte imaju oči, ali nemaju snage. Bez sustavnog rada na tom polju, bez profesionalnog odnosa prema tome - nema Europe. Ima eskurzija u Europu, a mi jesmo i želimo biti Europa, a ne raditi ekskurziju."

Zagrebački gradonačelnik pozdravio je sve poteze organizatora i podsjetio na sportske priredbe koje čekaju Zagrepčane u idućem razdoblju: "Pozdravljam organizatore što će to biti fešta malog nogometa u Gradu, i to u najbolje vrijeme, u mjesecu darivanja. Drago mi je što je s 30 kuna cijena ulaznica snižena na 15 kuna i da ljudi mogu uživati. Hvala vam što ste se prihvatili ozbiljnog posla, mislim da će to biti velika fešta, hvala i medijima koji će dići to na veću razinu. Vjerujem da mi imamo inventivnosti i ljudi, treba samo upregnuti i raditi. Hvala organizatorima, ja ću doći gledati u skladu sa svojim mogućnostima. Veseli me već i Svjetski kup na Sljemenu, pa Zagreb Indoors, pa SP u stolnom tenisu, Zagreb ostaje svjetski grad sporta. Mi ćemo svoje obveze ispunit, a vas molim da pomognete da to bude na višem nivou."

Bandić je potom uputio apel organizatorima da ne zaborave na ljude koji su ostavili veliki trag u zagrebačkom malom nogometu, a danas su na marginama društva: "Mi imamo ljude koji su zadužili hrvatski mali nogomet, a koji jako teško žive, ja molim da njih posebno pozovete na Kutiju, date im besplatne ulaznice. To je naša obaveza. Ne smijemo zaboraviti na zagrebačku toplinu i osjetljivost. Molim vas da izlistate sve koji su zadužili zagrebački mali i veliki nogomet i da ih pozovete. Nećemo propasti ako im ukažemo povjerenje, već ćemo dobiti s tim da pozovemo istinske malonogometne legende. Ako će trebati više izdvojiti, izdvojit ćemo."

Na pitanje da li je u planu izgradnja novih dvorana za mali nogomet, Bandić je podsjetio da prioritet imaju dva rukometna projekta, ali da će kroz njih profitirati i malonogometaši: "U planu su dvije dvorane - moramo napraviti dvoranu za rukometno SP između 18 i 20 tisuća ljudi. Time oslobađamo Dom sportova za druge događaje. K tome, gradimo rukometni dom na Sveticama, to je naše obećanje koje moramo realizirati."

Predsjednik organizacijskog odbora Zdenko Antunović nanizao je neke od poteza koji su povučeni kako bi turnir došao na višu razinu: ""Krenuli smo u organizaciju turnira na vrijeme i napravili smo sve da bude maksimalno. Podignuli smo nagradni fond za 20%, postavili smo jumbo plakate, oglasili turnir na nizu radijskih postaja, snimili smo radijske i televizijske spotove. S HRT-om smo dogovorili prijenos polufinala i finala, bit će i Oko sokolovo u kojem će biti Ivan Novak, naš najbolji malonogometni sudac, i Robert Prosinečki."

Kapetan Dinama, Zoran Mamić, nije mogao decidirano odgovoriti na pitanje hoće li Modri moći nastupati na Kutiji šibica: "Nažalost, ne znam još hoćemo li moći nastupati na Kutiji, dobili smo novog trenera. Sljedećih dana ćemo donijeti tu odluku, mi igrači se nadamo da će nam biti dopušteno jer nam je to najbolje opuštanje nakon duge sezone."

Predstavnici sponzora, Zoran Bogdanović iz Coca-Cole i Goran Krizmanić iz Toyote bili su suglasni u ocjeni da će ovogodišnja Kutija biti nikad bolja, te su se zato i odlučili sponzorirati turnir. I legendarni Mićo Vujanić, jedan od najvećih strijelaca Kutije šibica, složio se da će organizacijski ove godine "Kutija" biti na sjajnom nivou: "Kutija šibica je uvijek šećer na kraju. Kako se biraju sportaši godine, tako bi taj turnir trebao biti najbolja sportska predstava u Zagrebu."

Prijave za turnir mogu se poslati online od 6. do 15. studenoga, ili osobno od 13. do 16. studenoga u dvorani Zagreb Doma sportova od 12 do 20 sati. Izvlačenje parova bit će održano u utorak, 21. studenoga u 17 sati...

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!