Nogomet

Za prestiž u Madridu, za bodove u Glasgowu

Tomislav Pacak • utorak, 21.11.2006.

Dva dvoboja krema su večerašnje ponude Lige prvaka - u Glasgowu na noge Celticu dolazi veliki otočki rival, Manchester United, dok će Real kod kuće pokušati uzvratiti Lyonu za neugodna iskustva u proteklim ogledima. Drugdje, mnogo bi toga jasnije trebalo biti u skupini G gdje se tri kluba bore za prolaz...

Skupina E: Real i Lyon za prvo, Steaua i Dynamo za treće mjesto

Velike rezultatske napetosti više nema u skupini E gdje su Lyon i Real sukladno očekivanjima osigurali drugi krug. Večeras bi njihov međusobni ogled mogao odlučiti pobjednika skupine - Lyon će osigurati prvo mjesto osvoji li barem bod, zahvaljujući trijumfu od 2:0 kod kuće.

Lyon nakon četiri utakmice ima perfektan omjer, a Gerrard Houllier bi volio nastaviti taj niz kako bi njegova momčad postala tek peta u povijesti koja je skupinu završila bez pogrešnog koraka: b>"Jedina smo momčad s 12 bodova i voljeli bismo dobiti i ovaj dvoboj. No, nemojte zaboraviti da ovo nije ni osmina finala ni četvrtfinale, ovo je utakmica dviju momčadi koje su osigurale prolaz dalje."

Lyon je proteklih godina pravi "otrov" za Real, a to su Lavovi dokazali i u prvom ovosezonskom susretu kada su slavili s 2:0, a prema prikazanom Real je dobro i prošao. Jasno, u Madridu bi svi željeli osvetu, iako će Fabio Capello pobjeći od tog izraza: "Sada imamo nešto novo u odnosu na prošlu utakmicu. Znamo da smo bolja momčad nego onda. Puno smo čvršći nego tada. No, ova utakmica nije prilika za osvetu, to je utakmica koju ćemo pokušati dobiti. Ključno je da smo se kvalificirali. Naravno da je važno dobiti Lyon, ali nije neophodno."

Capello ne može računati na ozlijeđene Beckhama, Ronalda i Cicinha, dok Houllier ima dosta problema s napadačima, nedostaju mu Fred, Wiltord i Govou. U drugom ogledu skupine, Steaua traži kod kuće barem bod protiv Dynama koji bi joj osigurao 3. mjesto i nastavak natjecanja u Kupu Uefe.

Skupina F: Bez ljubavi u Glasgowu

Iako će Strachan i Ferguson ponuditi priče o sjajnoj atmosferi koju nosi dvoboj dva velika otočka kluba, istina je da bi menadžeri Celtica i Manchestera više od svega pobjedu željeli upravo zbog međusobne netrpeljivosti. To je samo jedan od začina zanimljivog dvoboja koji, za razliku od utakmice Reala i Lyona, ima i značajnu rezultatsku težinu. Naime, nakon kiksa u Kopenhagenu Manchesteru treba barem bod za prolaz, dok Celtic lovi pobjedu koja bi Škotima donijela drugi krug ako Benfica i Kopenhagen odigraju neriješeno. U tom slučaju, Manchester bi također prošao dalje...

Niti jedan trener nema previše problema s ozljedama, Celticu se na vrijeme oporavio napadač Kenny Miller kojem je Celticov učinak na domaćem terenu (samo jedan poraz u 11 nastupa) razlog za optimizam: "Moramo nešto osvojiti u ovoj utakmici, nema dvojbe. Nisu besmrtni i znamo da imamo dovoljno kvalitete u ovoj momčadi da pobijedimo. Bod bi bio dobar rezultat, ali jasno je da idemo po sva tri."

Dvoboj Benfice i Kopenhagena itekako je zanimljiv i suparnicima na Parkheadu, a poraženi iz tog ogleda oprašta se od Europe i prije zadnjeg kola. Pobjednik bi se, jasno, itekako približio drugom krugu, a za pretpostaviti je da Benfica na svom terenu neće dopustiti iznenađenje...

Skupina G: Sve je otvoreno

Jedina momčad koja može osigurati osminu finala već večeras iz ove skupine je novi/stari ruski prvak CSKA, i to ako pobijedi Porto. Rusi su trebali u slavljeničkom raspoloženju dočekati Portugalce, no obiteljska tragedija trenera Valerija Gazajeva (u automobilskoj nesreći poginuo mu je brat Ruslan) pokvarila je atmosferu u moskovskoj momčadi.

Gazajev nije htio pričati o tragediji pred novinarima, tek je istaknuo da nedjeljna obrana naslova neće pokvariti pripremu dvoboja s Portom: "Titula nas neće omesti. Odgodili smo svoje proslave. Mi smo osvojili prvenstvo, ali znamo da i Porto vodi u Portugalu, ovo će biti dvoboj jakih momčadi. Imamo samo jedan cilj - pobijediti i kvalificirati se za dalje, a imamo dobre šanse za to."

CSKA bi i s bodom zadržao dobre šanse za prolaz dalje s obzirom da u zadnjem kolu igra s neuvjerljivim HSV-om, dok u Portu ionako znaju da će im konačna odluka pasti tek u posljednjem kolu protiv Arsenala kod kuće. Topnici, pak, imaju imperativ pobjede u susretu s HSV-om, a spriječiti ih u naumu može jedino još jedna nevjerojatna serija promašaja jer, objektivno, Nijemci nemaju što tražiti u Londonu.

Skupina H: Tko će se pridružiti Milanu?

Najmanje atraktivna skupina ovogodišnje Lige prvaka mogla bi danas dati sve odgovore. Pobijedi li Lille kod kuće Anderlecht, a Milan ostane neporažen u Ateni kod AEK-a, Francuzi će se pridružiti Talijanima u drugom krugu. Istina, Lilleu će posao otežati čak 12.000 navijača Anderlechta koji se spremaju na put u Lens (gdje Lille mora igrati utakmice), pokušat će dati impuls svojoj momčadi kako bi eventualnom pobjedom zadržala šanse za drugi krug.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!