Nogomet

Anderson se vraća kući

Tomislav Pacak • utorak, 05.12.2006.

Nije E.T., ali se poput simpatičnog vanzemaljca vraća kući - skupocjeni Brazilac Anderson Costa, jedan od najvećih promašaja nekog klupskog čelništva u hrvatskom sportu, definitino je otpisan iz projekta europskog Dinama te je dobio slobodne ruke u traženju novog kluba. Sad još samo treba naći klub koji je barem jednako naivan kao Dinamo...

Nije prošlo ni godinu dana od velike euforije, dolaska "čovjeka od milijun dolara" koji je trebao biti glavna uzdanica Dinama u pohodu na Europu. Prvi izvještaji govorili su o 'Šukerovskoj realizaciji', no već su prvi HNL okršaji pokazali kako je Anderson "mačak u vreći".

Tu i tamo 'zalomio' mu se kakav potez kakvih je vjerojatno bilo dosta na DVD-ima na temelju kojih se prodao u Dinamo, no sveukupno bilo je to jedno veliko razočaranje za sve navijače Dinama, a jamačno i klupsko čelništvo. Branko Ivanković dao mu je nekoliko prilika od prve minute kada je stigao na Dinamovu klupu, ali Brazilac ni to nije znao iskoristiti, protiv prosječnih HNL momčadi on je izgledao - ispodprosječno. Naznaka talenta i potencijala je bilo, no Anderson je u svakom dvoboju izgledao toliko beskrvno i nezainteresirano da ni najveći odvjetnici njegovog 'lika i djela' nisu mogli braniti.

Ivanković je pokazao da namjerava provesti ozbiljnu selekciju momčadi, ne boji se uhvatiti u koštac s problemom, a njegovo mišljenje o Andersonu je jasno - plavi 9 ne zadovoljava europske ambicije Dinama. Anderson Costa vratio se tako u Brazil gdje može pronaći novi klub.

U Dinamu bi voljeli da se to i dogodi kako bi se riješili Andersonovog ugovora, a ako brazilski centarfor ne uspije u toj nakani, Dinamo će ga pokušati dati na posudbu. Propadne li i ta varijanta, Anderson će trenirati s Dinamom dok se ne pronađe bolja solucija, no kako stvari stoje - na Maksimiru više neće igrati.

Ivanković je paraleno s "križanjem" Andersona odlučio pokazati da ne misli patiti ni na veličinu Jensa Nowotnyja. Profesor je iskreno izjavio da je ovog trenutka Carlos spremniji za poziciju centralnog braniča, te da će se njemački veteran morati itekako potruditi da bi preko zime osigurao mjesto člana udarne postave.

Nowotny je, objektivno, iznimno razočarao ove jeseni, ozljeda ga je jako usporila te je u završnici sezone izgledao zaista loše. Anderson je, to je sad već kristalno jasno, apsolutni promašaj, ni kupovina Nowotnyja ne izgleda kao pravi potez... Dva stranca, dva najskuplja igrača Dinama, dva - promašaja.

Istovremeno, motor momčadi su dečki koji su prošli Dinamovu školu, Modrić, Ćorluka i Eduardo kao reprezentativci, Čale koji je na širem popisu, tu su još standardni u prvoj momčadi Lončarić i Drpić... Činjenice su to o kojima bi Dinamovo čelništvo trebalo razmisliti prije nego se idući put odlučilo uložiti milijun eura. Da li se više isplati "mačak u vreći" ili ulaganje u školu? Lakše je kupiti "mačka", jer treba strpljenja da bi se dočekao proizvod škole, a strpljenja u Hrvatskoj uvijek nedostaje...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!