Nogomet

Velika večer gostiju i Portugalaca

Ivan Milatić • srijeda, 11.10.2006.

Reprezentacije Engleske, Italije, Portugala, Češke i Srbije izborile su plasman na Europsko prvenstvo U 21 reprezentacija domaćin kojega će od 10. do 23. lipnja 2007. godine domaćin biti Nizozemska...

Najveću senzaciju priredila je reprezentacija Srbije koja je nakon poraza 0:3 u Novom Sadu otputovala u Trollhattan bez puno nade. Kući se vraćaju kao heroji jer su pred 6.000 gledatelja uspjeli prirediti nogometno čudo i pobijediti 5:0. Srbija je povela golom Dragana Mrđe u devetoj minuti, dvije minute kasnije prednost je povisio Boško Janković, a konačan rezultat prvog poluvremena postavio je Stefan Babović u 37. minuti. Isti igrač je 20 minuta kasnije postigao četvrti pogodak za Srbiju, a trijumf i treće uzastopno sudjelovanje na kontinentalnim završnicama potvrdio je Miloš Krasić u 62. minuti.

Nogometaše BiH dijelilo je samo sedam minuta od plasmana među osam najboljih ekipa Europe. Reprezentativci BiH odigrali su na visokom nivou 80 minuta, potpuno nadigravši favorizirane Čehe, ali u posljednjih desetak minuta nisu izdržali nasrtaje gostiju. BiH je došla u vodstvo u 52. minuti golom Salihovića, koji je s 30 metara i pogodio "rašlje". Nakon postignutog gola domaći su prepustili inicijativu Česima koji su krenuli svim snagama u napad. Takva igra isplatila im se u 83. minuti, kada je Freilacha udarcem s 15 metara zatresao Baotićevu mrežu i tako odveo svoju reprezentaciju na EP. U posljednjim minutama nogometaši BiH imali su još dvije prilike da povedu sa 2:1 i izbore produžetke. Prvo je u 90. minuti belgijski sudac Gumienny domaćima poništio pogodak zbog zaleđa, a u trećoj minuti sudačke nadoknade nije svirao očit jedanaesterac nakon što je Latka igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

Italija Pierluigija Casiraghija uspjela je izboriti plasman na EP pobjedom u Španjolskoj od 2:1. Odlučujući su bili pogoci Chielinija u 24. i Montoliva u 39. minuti, a Soldado je u 60. minuti postigao tek počasni pogodak. Talijani su počeli usporeno u prvih 20 minuta prepustivši domaćinima inicijativu. Već u drugoj minuti u prigodi je bio Gavilan, ali je Curci sjajno izbio u korner. Prekrasni Chiellinijev lob u 24. minuti utišao je gledatelje u Palenciji, a deset minuta kasnije kada je Montolivo iz voleja matirao Moyu za 0:2 neki su počeli napuštati stadion.

Španjolci su iz kontre u 60. minuti uspjeli tek ublažiti poraz, ali nikada nisu bili niti blizu izjednačenja. Štoviše Talijani su najprije preko Rosine, a potom i Pellea mogli i povisiti vodstvo.

Igrač koji je u igru ušao u 74. minuti Theo Walcott dvama je pogocima na BayAreni u Leverkusenu odveo Engleze na završni turnir osmorice. I Njemačka i Engleska susret su završile s desetoricom. Najprije je Njemačka u 14. minuti ostala bez Markusa Brzenske, a u 59. minuti na prijevremeno tuširanje morao je i Englez Steven Taylor.

Nijemci su potpuno nadigrali Engleze, stvorili mnoštvo izglednih prigoda, od kojih je najbolja bio jedanaesterac što ga u 22. minuti nije uspio realizirati Gonzalo Castro.

Portugal je na stadionu "Dr Jorge Sampaio" u Portu ostvario senzaciju i nadoknadio tri pogotka zaostatka (1:4) protiv Rusije. Strijelci su bili Moutinho u 31. minuti iz jedanaesterca, Yannick u 65. minuti te Taranov koji je u 72. minuti autogolom zapečatio sudbinu Rusa koji su od 43. minute igrali s igračem manje nakon isključenja Kolešnikova.

U srijedu su na rasporedu preostale dvije uzvratne utakmice doigravanja u kojima se sastaju u Sofiji u 17 sati Bugarska i Belgija, a u Herzelyji od 19.30 sati Izrael i Francuska. U oba slučaja prvi su susreti završili 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!