Nogomet

Realova prekretnica u Bukureštu

Ivan Milatić • utorak, 17.10.2006.

Nakon reprezentativnih obveza u utorak i srijedu na rasporedu su susreti trećeg kola Lige prvaka. Prvoga dana igrat će se u skupinama E, F, G i H. Lyon, Manchester United i Arsenal nakon dvije utakmice imaju maksimalnih šest bodova i u slučaju osvajanja sva tri boda i u trećem nastupu mogli bi osigurati plasman u drugu fazu. Najizjednačenija je situacija u skupini H koju predvodi Milan s četiri boda...

Skupina E: Bukureštanski test “kraljeva”, posljednja Dynamova šansa

Trener Steaue Cosmin Olaroiu večerašnji je dvoboj protiv madridskog Reala opisao kao “veliku priliku za Steauu i za rumunjski nogomet”. Stadion je odavno rasprodan, a predviđa se da će donijeti i najveću zaradu od prodanih ulaznica na jednoj utakmici u Rumunjskoj kao i da će pred televizijske ekrane privući najveći broj gledatelja u povijesti nogometa u zemlji.

“Igramo protiv jedne od najmoćnijih momčadi na svijetu. Iako trenutno nisu u najboljoj formi Real je uvijek Real i protiv njih moramo dati apsolutno sve što možemo, ” prizno je Olariu.

Nakon što su u prvom kolu uništili Dynamo u Kijevu 4:1 “na zemlju” ih je spustio Lyon prije tri tjedna. “Susret protiv Lyona pokazao nam je kako moramo igrati. Nadam se da smo nešto iz njega naučili i da ćemo to primijeniti protiv Reala, ” zaključio je Olariu čiju su momčad i ovoga puta zadesile ozljede. Vasilica Cristocea i Mihai Nesu priključili su se ranije ozlijeđenim Mirelu Radoiu i Victorasu Iacobu.

Pa ipak Olaroiuovi problemi ne mogu se mjeriti s onima s kojima se nosi Fabio Capello pogotovo nakon subotnjeg ligaškog poraza od Getafea. ”Raspravili smo ono što nije valjalo i vjerujem da smo pronašli riješenja. Sada nije vrijeme za analizu te utakmice. Očito je da ju nismo odigrali dobro. Ne tražim opravdanja. Moramo se koncentrirati na Steauu, ” rekao je Capello. Talijanski stručnjak odbio je i kritike da je njegova momčad postavljena previše defanzivno. “To nije pravi problem. Momčad mora naporno raditi, uspijemo li u tome to će biti dovoljno za pobjedu. Ovo nije Real Madrid kakvog želim. Morati ću poraditi na podizanju morala kao što sam činio i u ostalim klubovima u kojima sam radio”

S obzirom da je José Antonio Reyes tijekom reprezentativnih obveza zaradio ozljedu lista gotovo je sigurno da će susret započeti David Beckham i upisati stoti nastup u Ligi prvaka. U momčad “kraljeva” vraćaju se i centralni braniči Sergio Ramos i Fabio Cannavaro, a Capellova jedina dvojba je da li uz Ruuda van Nistelrooya postaviti Ronalda koji je isključen protiv Getafea ili Raúla Gonzáleza koji je na istoj utakmici zaradio udarac. S obzirom da u nedjelju igraju protiv Barcelone ovo je za Madrižane presudni tjedan.

Trener Kijevljana Anatoli Demianenko vjeruje jedino u pobjedu protiv Lyona za popravljanje dojma, nakon dva teška poraza jer svaki drugi ishod njegovu bi momčad ostavio prikovanu za dno skupine E.

“Momci se za ovaj susret pripremaju kao da je riječ o finalu. Najvažnije je da utakmicu započnemo u pravom ritmu, ” smatra Demianenko koji silno želi začepiti usta kritičarima i dobrom predstavom odagnati priče o krizi u momčadi na dan kada se obilježava 45 godina od prvoga naslova prvaka za Dynamo u bivšem SSSR-u. “Napaljeni su točno onako kako treba da bi se igrao dobar nogomet. Do sada smo igrali bez emocija, ali sada se to promijenilo, “ poručio je Demianenko.

S obzirom da ne može računati na prvoga vratara Olexandra Šovkovskog koji je suspendiran Demianenko može birati između 32-godišnjeg Tarasa Lutsenka ili 19-godišnjeg Olexandra Rybke. U momčad se vraća i centralni branič Vladyslav Vasčuk. “Nemamo što izgubiti. Lyon je u ovom trenutku jedna od najboljih momčadi u Europi, ali uplašimo li ih se izgubili smo i prije prvog sučeva zvižduka, ” mišljenja je napadač Artem Milevskiy.

Nakon subotnje pobjede protiv St. Etiennea “lavovi” su u nedjelju stigli u Ukrajinu, a njihov trener Gérard Houllier upozorio ih je na ono što ih čeka protiv Dynama. “Neće biti lako pobijediti u Kijevu. Igramo protiv protivnika koji je upisao dva poraza. Oni će dati sve od sebe jer ovo je njihova posljednja šansa da nastave borbu za mjesto u drugoj fazi natjecanja, ” smatra Houllier.

Lyon ima razloga za oprez jer ne može računati na vratara Grégoryja Coupeta i braniče Claudia Caçapu i Patricka Müllera, koji su zaradili ozljede tijekom reprezentativnih nastupa prošloga tjedna. Houllier je uvjeren kako ozljede neće utjecati na igru njegove momčad u kojoj je napadač John Carew označen kao “upitan” za nastup. “U Lyonu je najvažnije to da je momčad važnija od pojedinca. Nije važno tko počinje, tko ulazi s klupe a tko nije u sastavu, ” pojasnio je tajnu uspjeha Houllier.

Skupina F: Rooney prekida “post”, Celtic prijeti Portugalcima

Wayne Rooney prolazi teško i sušno razdoblje za strijelca njegova kalibra, ali Alex Ferguson vjeruje da će se večeras najmanje jednom upisati u strijelce kada na Old Traffordu gostuje “fenjeraš” skupine FC Kopenhagena.

Iako Rooney nije postigao pogodak od prvog prvenstvenog kola, njegovi su suigrači postigli 21 gol u deset domaćih službenih utakmica. “Naša forma je dobra i mogli smo postići puno više golova u drugom poluvremenu prošle subote, “ rekao je Ferguson osvrćući se na gostujući 3:1 trijumf protiv Wigana.

Iako su na spomenutoj utakmici Louis Saha i Ole Gunnar Solskjaer oba stigli do petog pogotka sezone Sir Alexa je oduševio Rooney iako se nije upisao u strijelce: “Kada je pogodio stativu rekao sam da je to sreća kakva ga prati ovoga trenutka, ali način na koji je odigrao drugo poluvrijeme pokazuje mi da će se vratiti. Ključni elementi za to su njegova sposobnost i predanost radu. Zbog toga se ne bi trebali brinuti za njega. Potpuno vjerujem u tog mladića, “ rekao je Sir Alex.

Rooney se nije upisao u strijelce na posljednjih 11 utakmica Lige prvaka, od rujna 2004. godine i hat-tricka protiv Fenerbahçea u rujnu 2004. godine. No nije on jedini koji očavaja. Kopenhagen u Manchester dolazi bez postignutog gola i sa tek jednim osvojenim bodom.

“Ovdje smo da pobijedimo. Dobit ćemo jednu od 10 ili 15 utakmica na Old Traffordu, ali svaka utakmica ima svoj život. Moramo razmišljati pozitivno - vjerujem da je ovdje lakše stići do boda nego pobijediti Ajax u Amsterdamu sa dva gola razlike. Moramo zadržati čvrstu obranu i stvoriti nekoliko prilika. Nitko se protiv nas nije nadavao golova u otvorenoj igri, “ rekao je trener lidera danskog prvenstva St?le Solbakken.

Dok čelnike Uniteda brine tjelesna sprema Garyja Nevillea i Cristiana Ronalda, Solbakken iščekuje rezultate testova Oscara Wendta i Williama Kvista. Bude li spreman Kvist će u sredini terena zauzeti mjesto kapetana Tobiasa Linderotha koji nije otputovao s momčadi jer očekuje rođenje prvoga djeteta.

Uoči susreta s Benficom u Celticu su suočeni s brojnim problemima s ozljedama. Veznjak Thomas Gravesen ima problema s tetivama koljena dok Jan Vennegoor of Hesselink, Aiden McGeady i Maciej Żurawski imaju ozlijeđen gležanj ili butni mišić. Iako menadžer Gordon Strachan do posljednjeg trenutka ne želi otkriti sastav već sada je poznato da je uz Jiříja Jarošíka kandidat za Gravesenovo mjesto u sredini terena 19-godišnji bivši junior Feyenoorda Evander Sno.

“Dosta ih nije bilo na treningu. U utorak ćemo se skupiti i vidjeti tko će se pojaviti na treningu pa izabrati 11 najboljih. Uvjeren sam da ćemo bez obzira na sastav namučiti Portugalce“ rekao je Strackhan. “Volio bih započeti utakmicu. Spreman sam ostati s ovom momčadi i pokazati ljudima u Nizozemskoj za što sam sposoban na najvišoj razini “ rekao je mladić koji je ime dobio po boksaču Hollyfieldu.

Nakon što su u drugom kolu ostvarili prvu pobjedu zeleno-bijeli iz Glasgowa u dvostrukom odmjeravanju s Benficom učvrstiti drugo mjesto iza Manchester Uniteda i plasirati se u drugu fazu natjecanja prvi puta nakon pet neuspjelih pokušaja i ostvariti zacrtani cilj prije početka sezone.

“Benfica je malo slabije startala u sezonu, ali po njihovim rezultatima možete vidjeti njihov stalni napredak. Trebala bi ovo biti dobra utakmica jer igraju dvije dobre momčadi, ” rekao je Strachan.

Poput svojih domaćina i Benfica ima problema s ozljedama pa neće moći računati na Paula Jorgea, Georgiosa Karagounisa i Ruija Costu. . “Želino postići pogodak. Igrat ćemo napadački i na pobjedu “ kratko i jasno je poručio trener Portugalaca Fernando Santos.

Skupina G: Rusi “zaleđuju” Arsenal, Porto dobiva HSV

U prošlom je kolu protiv HSV-a moskovski CSKA Ivice Olića ostvario tek drugu pobjedu u Ligi prvaka, ali trener Moskovljana Valerij Gazajev pripremio je još jednu ledenu dobrodošlicu londonskim “topnicima” u Moskvi gdje je temperatura već ispod nule.

“Svaki trener postavlja ciljeve. Mi poštujemo naše protivnike ali naš jedini cilj je pobjeda. Ambicija nam ne nedostaje i zadovoljit ćemo se jedino s tri boda “ poručio je Gazajev čiji je optimizam dodatno ojačan povratkom u momčad karizmatičnog brazilskog dvojca Daniela Carvalha i Vágnera Lovea. “Arsenal je potpuna momčad. Imaju izuzetnog trenera i ne igraju tipičan engleski nogomet. Vole držati loptu i dodavati se. Imaju sjajnu obranu, ali imaju i slabosti koje ćemo iskoristiti i razotkriti” poručio je slatkorječivi Gazajev.

Iako je Thierry Henry najveća Arsenalova snaga sa 42 pogotka u 80 nastupa u Ligi prvaka kapetan CSKA Sergej Ignaševič tvrdi da ga se njegovi suigrači ne boje: “Henry je sjajan igrač, u to nema sumje, ali njemu ćemo pristupiti kao svakom drugom igraču. Neće imati poseban status “ poručio je Ignaševič.

Na stadionu Lokomotiva mogao bi kod gostiju debitirati 18-godišnji Brazilac Denilson, veznjak koji bi trebao zamijeniti jednog od dvojice ozlijeđenih veznjaka Fredrika Ljungberga ili Julia Baptistu. “On je nešto između Tomáša Rosickog i Gilberta. Više je defenzivni veznjak, “ pojasnio je Ars?ne Wenger koji zna sve o četiri “ruska“ Brazilca.

“Osim dobrih Brazilaca imaju i sedam ruskih reprezentativaca. Oni su dobra momčad. Iako sam uvjeren da ih možemo pobijediti problem je u tome što je u Moskvi već jako hladno. Pobjedom bi se gotovo sigurno kvalificirali u drugi krug i zato ćemo učiniti sve da do nje i dođemo, “ rekao je Wenger.

Objektivno govoreći Porto i HSV očekivali su da će se uoči trećeg kola nalaziti u boljoj poziciji. Porto je prikupio tek jedan bod i nije postigao pogodak, a osim što je devastiran ozljedama HSV još nema niti boda u Ligi prvaka, niti pobjede u Bundesligi. Nakon domaćeg poraza od Schalkea nalazi se u zoni ispadanja.

“Točno je da HSV još nije pobijedio u ligaškoj utakmici ove sezone, ali ovo je posve drugačije natjecanje. To da li oni pobjeđuju ili gube svoje utakmice neće promijeniti naš pristup utakmici. Pokušat ćemo ih pritisnuti od početka. Volio bih da smo već ranije postigli pogodak u Ligi prvaka, ali ne opterećujem se previše zbog toga, ” rekao je trener vodeće momčadi portugalskog prvenstva Jesualdo Ferreira.

“Čak i da dobijemo obadvije utakmice protiv HSV-a nećemo se plasirati dalje ako ne osvojimo niti bod protiv CSKA i Arsenala” dodao je Ferreira koji bi na desni bok trebao vratiti Ricarda Costu umjesto Bosingwe, a u napad bi trebao postaviti Bruna Moraesa, koji je u subotu prvi put zaigrao nakon šest mjeseci, umjesto ozlijeđenog Adriana.

HSV neće moći računati na veznjaka Davida Jarolíma zbog problema s ramenom i na ranije ozlijeđenog Rafaela van der Vaarta pa bi u glavnoj ulozi trebao biti 22-godišnji veznjak Piotr Trochowski koji je prošloga tjedna impresivno debitirao za njemačku reprezentaciju. Za igru nisu spremni niti braniči Guy Demel, Bastian Reinhardt i Thimothée Atouba, a zbog problema s preponama pod velikim upitnikom je i nastup Vincenta Kompanyja. Suspendiran je napadač Benjamin Lauth, a u momčad se vraća vratar Sascha Kirschstein koji je odradio kaznu u prošlom kolu.

“I jednima i drugima nužno trebaju bodovi. Ovo je vrlo važna utakmica i HSV će je odigrati kao da je riječ o finalu. Ova sezona nije donijela previše dobra, ali nema bolje prigode od susreta Luge prvaka za promjenu pristupa. Porto je vodeći u Portugalu i sjajna su momčad, ali mi ih se ne bojimo, “ poručio je trener gostiju Thomas Doll.

Skupina H: Anderlecht spreman na sve, Lille “polijeće“ protiv AEK-a

Franky Vercauteren nada se da je njegov Anderlecht spreman za pozitivan rezultat protiv Milana na stadionu “Constant Vanden Stock“. Momčad iz Bruxellesa četvrtu se godinu uzastopno natječe u skupina, ali još nije uspjela ostaviti traga. Pobjedom u posljednjem susretu prošle sezone prekinuta je serija od 12 uzastopnih poraza i nagoviještena svjetlija budućnost, a remiji protiv Lillea i AEK-a podgrijali su Vercauterenovo vjerovanje: “Moja je momčad vrlo mlada i mnogi se igrači još uvijek traže, ali bio sam uvjeren da ćemo napredovati u odnosu na prošlu sezonu. Milan je veliki favorit, ali moji su igrači spremni dati sve od sebe. Mi smo mlađi i možda gladniji od njih, iako oni imaju više iskustva. Nadam se da će oni i dalje imati problema s postizanjem pogodaka, ali nisam uvjeren u to jer imaju mnogo igrača sposobnih namjestiti i postići pogodak, “ rekao je Vercauteren.

Carlo Ancelotti mogao bi uz Filippa Inzaghija u napad poslati Ricarda Oliveiru umjesto Alberta Gilardina koji se u strijelce nije upisao od travnja: “Osnovni problem je što ne igramo dovoljno brzo. Gilardino je dobro, napadači su zaista sretni jedino kada postižu pogotke, ali on ima još dovoljno samopouzdanja. Nakon remija protiv Lilla želimo pobjedu kako bi se približili kvalifikaciji u drugi krug. Ne poznajem dobro Anderlecht, ali ih poštujem i znam da moramo biti jako oprezni ako želimo ostvariti dobar rezultat, ” pojasnio je Ancelotti.

Trener Lillea Claude Puel nakon dva uzastopna remija očekuje da njegova momčad napokon “poleti” u susretu protiv AEK-a. Prvi su puta Francuzi favoriti, a Puel je svjestan da bi ih pobjeda nad posljednjom momčadi skupine približio povjesnom plasmanu u drugi krug.

“Dvije predstojeće utakmice protiv AEK-a za nas su od životne važnosti. U posljednjem kolu gostujemo kod Milana, dakle moramo osigurati plasman prije tog susreta. Stoga je ova utakmica idelna prilika za naš uzlet. Momčad iz Atene taktički je vrlo jaka. Impresionirali su me, dobro se brane i odlični su tehničari, ” smatra Puel. U momčad domaćina nakon suspenzije vraća se napadač Peter Odemwingie, ali će zbog ozljede lista izostati njegov kolega Nicolas Fauvergue, a Yohan Cabaye je pod upitnikom. Za goste neće nastupiti Traianos Dellas, Panagiotis Lagos, Gustavo Manduca i Stavros Tziortziopoulos, ali u momčad se vraćaju iskusni defanzivni veznjaci Emerson i Akis Zikos.

“Lille je kreativan, ali pokušat ćemo im zagorčati život. Prije svega čvrsto ćemo se braniti. Kada smo izgubili od Milana 3:0 to je bilo zato jer smo ih previše poštovali. Cijenimo Lille, ali moramo ih manje poštovati, u osnovi moramo biti ambiciozniji” smatra trener gostiju Alberto Serra Ferrer.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!