Nogomet

Nikad jači Kup Uefe

Tomislav Globan • utorak, 03.10.2006.

Današnji ždrijeb u Nyonu s nestrpljenjem je čekalo 40 momčadi koje su prošle sito i rešeto prvog kola Kupa Uefe. Sve su skupine na prvi pogled izuzetno jake i ujednačene. Nažalost, natjecanje po skupinama već drugu godinu zaredom prolazi bez hrvatskih klubova.

Teče već treća godina otkako je UEFA uvela promjene u tada već pomalo učmali i nezanimljivi Kup Uefe. Natjecanje po skupinama donijelo je veća uzbuđenja i bolju posjećenost stadiona. Međutim, možda i najvažnije je da su i manji (čitaj: siromašniji) klubovi dobili priliku odigrati više utakmica s jačim europskim suparnicima.

Po imenima klubova možda najjača skupina ove sezone je skupina H. Newcastle United, Celta Vigo, Palermo, Fenerbahçe i Eintracht iz Frankfurta dovoljno govore sami za sebe. To je ujedno i jedina skupina u kojoj se nalaze čak četiri kluba iz liga petice. Nijemci su čini se ipak nešto kvalitativno inferiorniji, no svakako nisu bez šansi.

Club Brugge Boška Balabana nije imao sreće pri ždrijebu jer ih u skupini B čekaju redom Bayer iz Leverkusena, istanbulski Beşiktaş, bukureštanski Dinamo i vjerojatno najjača momčad iz najslabije jakosne skupine - Tottenham Hotspur.

Dinamova trostruka noćna mora - francuski Auxerre, izvučen je u skupinu A zajedno s Pršinim Rangersima, jedinim srbijanskim predstavnikom Partizanom, te Livornom i Maccabijem iz Haife. Čini se da će ovi protivnici dati pravi odgovor na pitanje koliko je Auxerre zapravo jak i koliko je ova francuska momčad bila potcijenjena ponajviše od strane hrvatskih medija.

Petrićev Basel favorit je za prolaz dalje pored Wisle, Blackburna i Nancyja u skupini E, dok će Hereenveen Danijela Pranjića biti na velikim kušnjama s Parmom, Lensom i Osasunom. Klub s najviše hrvatskih igrača - grčki Panathinaikos namjerit će se na francuski PSG, prošlosezonsku senzaciju Rapid iz Bukurešta, nepredvidivi Hapoel Tel-Aviv, te viceprvaka Češke Mladu Boleslav.

Branitelj naslova Sevilla favorit je skupine C gdje ih kao najveći suparnik čekaju polufinalisti ovog natjecanja iz 2005. godine - AZ Alkmaar. Čini se da će se za preostalo mjesto koje vodi u 1/16 finala boriti Slovan Liberec, Grasshoppers i portugalska Braga.

Podsjetimo, igra se jednostrukim liga-sistemom. To znači da će svaki klub odigrati ukupno četiri utakmice; dvije kod kuće i dvije u gostima. Ždrijebom će biti određeno tko će protiv koga, gdje i kada igrati. Prvo kolo je na rasporedu 19. listopada.

Prve tri momčadi iz svake skupine nastavit će natjecanje u 3. kolu Kupa Uefe gdje im se priključuje osam trećeplasiranih klubova iz Lige prvaka. Od tada kreće klasični knock-out sustav sve do velikog finala na Hampden Parku u Glasgowu u svibnju sljedeće godine.

Skupina A: Auxerre, Rangers, Partizan, Livorno, Maccabi Haifa.

Skupina B: Bayer Leverkusen, Club Brugge, Beşkitaş, Dinamo Bukurešt, Tottenham Hotspur.

Skupina C: Sevilla, AZ Alkmaar, Slovan Liberec, Grasshoppers, Braga.

Skupina D: Parma, Lens, Heerenveen, Osasuna, Odense BK.

Skupina E: Feyenoord, Basel, Wisla Kraków, Blackburn Rovers, Nancy-Lorraine.

Skupina F: Ajax, Sparta Prag, Espanyol, Austria Beč, Zulte Waregem.

Skupina G: Panathinaikos, Paris Saint-Germain, Rapid Bukurešt, Hapoel Tel-Aviv, Mladá Boleslav.

Skupina H: Newcastle United, Celta Vigo, Palermo, Fenerbahçe, Eintracht Frankfurt.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!