Automoto

Grönholm do pobjede, Ford do naslova

Ante Kojundžić • nedjelja, 19.11.2006.

Finac Marcus Grönholm u Ford Focusu pobjednik je pretposljednjeg ovosezonskog relija voženog na Novom Zelandu. Grönholm je svoju šestu pobjedu sezone uzeo ispred sunarodnjaka i momčadskog kolege Mikka Hirvonena

Bivši svjetski prvak je bio favorit za pobjedu uoči relija i ispunio je očekivanja pokupivši pobjedu bez ikakvih problema i konkurencije. Iako je imao veliku prednost ispred Hirvonena uoči trećeg dana, ne može se reći da je popustio i išao na miran završetak relija, već je bio najbrži na prva četiri od šest brzinskih ispita koji su se vozili u nedjelju.

Još jednom pokazujući da ga osim Löeba nitko ne može ugroziti, Finac je pobjedom osigurao titulu konstruktorskog prvaka za momčad Ford čiji je posve novi Focus u rukama dvaju Finaca uspio doći do naslova u svojoj debitantskoj sezoni. Fordu je ovo prva titula konstruktorskog prvaka nakon 27 godina, posljednji put osvojili su je 1979. godine. Hirvonen drugim mjestom samo pokazuje koliko je Focus trenutno ispred ostalih natjecateljskih automobila, a jedini razlog zašto Marcus Grönholm nije došao do vozačkog naslova ove godine je genijalnost Sebastiena Löeba.

Manfred Stöhl u Peugeotu uspio je dohvatiti drugi podij za redom nakon Australije, a treći ukupno ove sezone, nakon što se prva dva dana relija borio s Danijem Sordom (Citroën) za to treće mjesto, ali Španjolac posljednjeg dana nije uspio zaprijetiti Austrijancu ponajviše zbog krivog izbora guma, kojeg je doduše napravio i Stöhl, ali potonji se bolje snašao u zadanim uvjetima.

Sordo ne samo da je izgubio bitku za treće mjesto, već mu je momčadski kolega Xevi Pons oteo i četvrto sjajnom vožnjom i dobrim izborom guma trećeg dana relija na kojem je povremeno padala kiša. Pons je uzeo i pobjede na posljednja dva brzinca relija i time došao do četvrtog mjesta, a svog sunarodnjaka potisnuo na peto.

Šestu poziciju osvojio je Petter Solberg u Subaruu uz probleme tokom cijelog natjecanja, a na početku trećeg dana nije mogao pokrenuti motor u Imprezi pa je zakasnio na kontrolnu točku i dobio jednu minutu kazne koja nije utjecala na njegov konačan plasman jer Luis Perez Companc (Ford) na sedmom mjestu zaostaje šest minuta za Norvežaninom.

Jari Latvala (Subaru) drugi je reli za redom u bodovima, nakon šestog mjesta u Australiji Finac je ovdje osvojio osmo i jedan pripadajući bod. Valentino Rossi uspješno je završio svoj drugi WRC nastup nakon onog u Velsu 2002. godine kada je izletio. Višestruki motociklistički prvak je imao jedan cilj - završiti reli pod svaku cijenu i sakupiti dragocjeno iskustvo. Talijan je postigao zadano, završio je reli i to na 11. mjestu što mu daje razloga za zadovoljstvo koje on ne krije.

Sljedeći reli je u Velikoj Britaniji, a vozi se od 1. do 3. prosinca.

Poredak na kraju relija:
1. M. Grönholm (FIN/Ford) 4:02:30.7
2. M. Hirvonen (FIN/Ford) + 56.0
3. M. Stöhl (AUT/Peugeot) + 2:39.3
4. X. Pons (ŠPA/Citroën) + 2:56.1
5. D. Sordo (ŠPA/Citroën) + 3:20.7
6. P. Solberg (NOR/Subaru) + 4:57.1
7. L. Perez Companc (ARG/Ford) + 10:51.6
8. J. Latvala (FIN/Subaru) + 16:22.4
9. J. Hänninen (FIN/Mitsubishi) + 17:30.2
10. R. Mason (NZ/Subaru) + 20:20.0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!