Automoto

Grönholm u vodstvu na britanskom reliju

Ante Kojundžić • petak, 01.12.2006.

Finac Marcus Grönholm vodeći je čovjek britanskog relija, posljednjeg u sezoni, koji se održava u Walesu u blizini Cardiffa. Fordov vozač je uvodnih šest etapa prvog dana relija odvozio najbrže i trenutno drži prvu poziciju ispred Norvežanina Pettera Solberga

Reli Velike Britanije tradicionalno se održava u šumama Walesa po makadamskim cestama. Ove godine reli se održava u kasnu jesen što je donijelo i oborine prije početka samog relija, a posade su jutros naišle na blatnjave šumske putove. Takvi uvjeti im nimalo ne olakšavaju situaciju već moraju biti još oprezniji da se ne bi imali bliskih susreta s okolnim drvećem.

Prva tri brzinca dominirali su Fordovi vozači, Marcus Grönholm je pobijedio na sva tri, a Mikko Hirvonen ga je vjerno slijedio na drugom mjestu. No, ovaj potonji je na prvom brzincu udario u kamen koji mu je oštetio zaštitni kavez na Focusu i bio je primoran odustati uoči četvrtog brzinca zbog sigurnosnih razloga.

Grönholm je tad ostao bez timskog kolege, a iza njega su bitku za drugo mjesto vodili Manfred Stöhl u Peugeotu i Petter Solberg, prošlogodišnji pobjednik ovog relija, u Subaruu. Na četvrtom brzincu najbrži je Austrijanac Stöhl, ali na petom Solberg pobjedu dijeli s Grönholmom. Posljednji brzinac dana, onaj šesti, Norvežanin je bio uvjerljiv, nadmašivši čak i Grönholmovo vrijeme za preko osam sekundi.

Dobro zatvaranje prvog dana relija omogućilo je Petteru da osigura drugo mjesto poretka, 25 sekundi iza vodećeg Fordovog vozača. Manfred Stöhl na trećoj poziciji zaostaje 48 sekundi za vodećim, dok mu drugoplasirani Solberg bježi 23 sekunde.

Izvrsno četvrto mjesto na kraju dana drži Finac Jari-Matti Latvala u Ford Focusu, dok Kronos Citroënovi vozači Danijel Sordo i Xevi Pons (Pons opet mijenja Löeba koji je odlučio preskočiti zadnji reli sezone zbog oporavka ozljede ramena) vode međusobnu bitku. Dva Španjolca razdvaja devet desetinki sekunde s tim da je Sordo peti, a Pons šesti.

Chris Atkinson (Subaru) je prije šestog brzinca bio ispred dva Španjolca, no na posljednjem brzincu dana nailazi na probleme i gubi preko jedne minute u odnosu na pobjednika brzinca te pada na sedmo mjesto. Mark Higgins u Focusu trenutno je osmi u poretku britanskog relija sa skoro tri minute zaostatka za Marcusom.

Subota je drugi dan ovog natjecanja kad će na rasporedu biti sedam brzinskih ispita.

Poredak na kraju prvog dana:
1. M. Grönholm (FIN/Ford) 1:14:51.9
2. P. Solberg (NOR/Subaru) + 25.8
3. M. Stohl (AUT/Peugeot) + 48.1
4. J. Latvala (FIN/Ford) + 1:54.4
5. D. Sordo (Citroën) + 2:11.0
6. X. Pons (ŠPA/Citroën) + 2:11.9
7. C. Atkinson (AUS/Subaru) + 2:46.2
8. M. Higgins (VB/Ford) + 2:52.7
9. F. Duval (BEL/Škoda) + 2:53.1
10. H. Rovanperä (FIN/Škoda) + 3:40.2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!