Nogomet

Portugal pao, BiH teško poražena

Zoran Zdelar, Tomislav Globan, Ivan Milatić • srijeda, 11.10.2006.

Dvije utakmice obilježile su večerašnje kvalifikacije za Euro 2008. Poljska je na domaćem terenu uspješno svladala prepreku zvanu Portugal, dok je na terenu istočno od nas Grčka uvljerljivo slavila protiv susjedne nam Bosne i Hercegovine...

Skupina A

Finci su otišli na gostovanje u daleki Kazahstan s jasnom ulogom favorita, što su i tijekom utakmice u više navrata potvrdili. Čak 19 udaraca upućena su prema vratima Kazahstana, ali tek dva puta su uspjeli matirati Loria. Legenda finske reprezentacije, Jari Litmanen, koji je sakupio dosad više od 100 službenih nastupa, iz blizine je svladao protivničkog vratara snažnim prizemnim udarcem. U 65. minuti branič Sami Hyypiä glavom je postigao pogodak za 0:2, nakon što je loptu u kazneni prosor ubacio Joonas Kolkka.

Srbija je u ovom kolu imala lak zadatak - poraziti Armeniju. No, kako danas svi znaju igrati nogomet, Srbija je do vodstva stigla tek iz jedanaesterca. Mogli su domaćini stići do vodstva već na početku utakmice, no jedanaesterac nije realizirao tada Pantelić. Srbija stoga dobiva novu priliku s bijele točke, a ovog puta priliku i iskorištava Stanković u 54. minuti. Nakon toga, krenulo je lakše. Pobjedu Srbije potvrdili su golovima Lazović u 62. minuti i Žigić u sudačkoj nadoknadi.

Portugal nije uspješno prošao teško gostovanje na vrućem terenu u Poljskoj. U ranoj fazi utakmice, Smolarek je prizemnim udarcem s ruba kaznenog prostora svladao portugalskog vratara, da bi već u 18. minuti Poljska bila u vodstvo 2:0, ponovno zahvaljujući Smolareku. Kad su već Poljaci mislii da su priveli utakmicu kraju, Portugalci su postigli počasni pogodak preko Nuno Gomesa.

Belgijanci tradicionalno loše igraju u kvalifikacijama, a večeras su do vodstva protiv Azerbejdžana stigli tek nakon dosuđenog i realiziranog jedanaesterca u 24. minuti. Strijelac je bio Simons. U drugoj minuti drugog poluvremena vodstvo povećava Vandenbergh, da bi za konačnih 3:0 pogodak postigao Dembele.

Kazahstan - Finska 0:2
Srbija - Armenija 3:0
Poljska - Portugal 2:1
Belgija - Azerbejdžan 3:0

Skupina B

Talijani teško u Tbilisiju, petica Francuza

Stopostotni bodovni učinak škotske reprezentacije u kvalifikacijama za EURO 2008. došao je kraju u Kijevu. Ukrajina Olega Blohina i Andrija Ševčenka pobijedila je sa 2:0. Nakon sat vremena u vodstvo ih je doveo Kučer kojemu je to bio reprezentativni prvijenac. Četiri minute prije kraja Pressley je zaradio isključenje zbog prekršaja s leđa na Voroninu, a pobjedu je potvrdio Ševčenko koji je najprije izborio a potom i realizirao kazneni udarac u 89. minuti.

Nakon jednosatne muke svjetski prvak Italija ipak je stigla do zaslužene (3:1) pobjede u Tbilisiju. Poveli su "azzurri" preko De Rossija u 17', ali radost je trajala svega sedam minuta. Domaćini su uspjeli poravntai zahvaljujući projektilu s 25 metara Šašiašvilija. U 60. minuti isključen je domaći branič Kankava a samo minutu kasnije Talijanima novo vodstvo donosi Camoranesi sjajnim udarcem glavom. Konačnih 1:3 postavio je Perrotta na asistenciju Maurija u 70. minuti.

Francuska je u Sochauxu bez većih problema pobijedila Farske otoke podarivši im petardu. Strijelci za «galske pijetlove» bili su Saha, Henry, povratnik u reprezentaciju Anelka i dva puta Trezeguet.

Rezultati:
Ukrajina - Škotska 2:0,
Gruzija - Italija 1:3,
Francuska - Farski otoci 5:0
Ljestvica: Škotska 9, Francuska 9, Italija 7, Ukrajina 6, Litva 4, Gruzija 3, Farski Otoci 0

Skupina C

Sukur poput Petrića

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Stoti službeni susret reprezentacije BIH u kojemu je u srijedu navečer u Zenici na starionu Bilino Polje dočekan aktualni europski prvak Grčka osim po sjajnoj atmosferi neće ostati zapamćen po ničemu dobrome. Grci su pobijedili sa 4:0 ali sve je pošlo po zlu za domaćine već nakon osam minuta kada je ruski sudac Anton Averianov dosudio u najmanju ruku sumnjiv jedanaesterac koji je u pogodak pretvorio Charisteas. U 50. minuti ruski je arbitar na prijevremeno tuširanje poslao Sašu Papca, a Grci su brojčanu prednost kapitalizirali u posljednjih osam minuta kada su postigli tri pogotka kojima su praktično zapečatili ovaj kvalifikacijski ciklus kada je u pitanju reprezentacija BIH čiji će izbornik Slišković ako je suditi prema najavama iz Zenice podnijeti ostavku.

Turci su u Frankfurtu na Maini dočekali Moldaviju i bez problema ubilježili nova tri boda pobijedivši sa 5:0. Junak večeri bio je legendarni Hakan Sukur koji je poput Mladena Petrića protiv Andore postigao četiri pogotka. U strijelce se upisao i Tuncay.

Mađarski reprezentativni nogomet pao je na niske grane. Mađari su uspjeli izgubiti na Malti. Dvostruki strijelac za domaćine bio je Schembri a pogodak za trenutno poravnanje postigao je Torghelle.

Rezultati:
BIH - Grčka 0:4,
Turska - Moldavija 5:0,
Malta - Mađarska 2:1
Ljestvica: Turska 9, Grčka 9, Norveška 6, BIH 4, Mađarska 3, Malta 3, Moldavija 1.

Skupina D:

Nijemci melju, Irci na pragu oproštaja

Derbi kola u skupini D odigrao se na stadionu Tehelni Pole u Bratislavi. Slovaci na krilima "petarde" koju su u subotu podarili svojim velškim domaćinima, dočekali su treću reprezentaciju svijeta s posljednjeg Svjetskog prvenstva. No, umjesto velike borbe i neizvjesnog dvoboja, gledatelji su vidjeli potpunu demonstraciju sile od strane Nijemaca.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Već nakon 35 minuta igre sve je bilo jasno. Trojac Podolski, Ballack, Schweinsteiger na najbolji mogući način iskoristio je slabosti u slovačkoj obrani i doveo svoju zemlju u ogromnu prednost od 3:0. Dugo su se Slovaci oporavljali od tog uragana, a u 58. minuti kakvu-takvu nadu donio im je Stanislav Varga iskoristivši Kozakov ubačaj iz slobodnog udarca. No, svaku sumnju, ako je uopće i bilo, otklonio je u 72. minuti drugim pogotkom Lukas Podolski na asistenciju Klosea.

Momčad Joachima Löwa na krilima mundialske euforije nastavila je tako stopostotnim učinkom koračati skupinom u kojoj će im se, čini se, tek Češka moći ozbiljnije suprotstaviti.

Česi su pak na gostovanju u Dublinu osvojili važan bod koji je praktički izbacio Irsku iz utrke za prva dva mjesta. Nakon poraza u prva dva kola, domaćinima je igrala samo i isključivo pobjeda. U 62. minuti Kevin Kilbane na Duffovu asistenciju doveo je Irce do važne prednosti, no hladan tuš uslijedio je tek oko 120 sekundi kasnije. Tada je svoj 47. reprezentativni pogodak postigao Jan Koller na dodavanje Tomaša Rosickog.

Do prvih bodova stigao je Wales svladavši u Cardiffu Ciprane koji su samo četiri dana ranije deklasirali Irsku na svom terenu. Koumas, Earnshaw i Bellamy bili su strijelci za domaće, dok je počasni pogodak za Cipar pred kraj postigao Okkas.

Rezultati: Republika Irska - Češka 1:1, Slovačka - Njemačka 1:4, Wales - Cipar 3:1
Ljestvica: Češka 10, Njemačka 9, Slovačka 6, Wales 3, Cipar 3, Republika Irska 1, San Marino 0

Skupina F:

Svi bodovi ostaju na sjeveru

Teže nego što se očekivalo do četvrte pobjede u četiri utakmice došli su Šveđani. Na gostovanju u Reykjaviku slavili su s minimalnih 2:1. Island je poveo već u 6. minuti kada je Arnar Vidarsson udarcem iz daljine prevario švedskog vratara Shaabana. Slavlje domaćih nije dugo trajalo. Samo dvije minute trebalo je Kimu Källstromu da prekrasnim dalekometnim udarcem izjednači rezultat. Kvalitetom inferiorniji, ali iznimno borbeni Islanđani držali su bod do 59. minute kada na ubačaj Elmandera odlično reagira Wilhelmsson i produžuje fantastičan stopostotan niz svoje reprezentacije.

Danci koji Europsko prvenstvo nisu propustili još od 1980. godine nisu imali većih problema u Vaduzu kod Lihtenštajna. Za pobjedu 0:4 pogodili su dvaput Tomasson te po jednom Daniel Jensen i Michael Gravgaard.

S druge strane, Sjeverna Irska iznenađujuće nastavlja s odličnim rezultatima. Nakon bacanja Španjolske na koljena prošlog mjeseca, ove su subote iz Kopenhagena donijeli bod, a sve su to "začinili" večeras pobjedom nad Letoncima u Belfastu. Junak je po tko zna koji put bio - David Healy.

Rezultati: Island - Švedska 1:2, Lihtenštajn - Danska 0:4, Sjeverna Irska - Letonija 1:0
Ljestvica: Švedska 12, Danska 7, Sjeverna Irska 7, Letonija 3, Španjolska 3, Island 3, Lihtenštajn 0

Skupina G:

Van Persie vuče Nizozemsku, Slovenci tonu

U amsterdamskoj Areni Nizozemci na krilima fantastičnog Robina van Persieja došli su do bitne pobjede nad Barićevom Albanijom i vratili se na čelo skupine G. Samo 15 minuta trebalo Arsenalovom napadaču da postigne i peti pogodak u posljednjih pet utakmica za Oranje, a tri minute prije poluvremena autogol Beqaja, pokazalo se na kraju, odlučio je utakmicu. Na polovici igre u nastavku Curri je smanjio na 2:1, no Albanci do kraja nisu uspjeli izbjeći drugi poraz u kvalifikacijama.

Naši sjeverozapadni susjedi krupnim koracima udaljavaju se od Europskog prvenstva koje će se održati u njihovom susjedstvu. Danas su ih u Minsku savladali Bjelorusi kojima je to prva pobjeda u ovim kvalifikacijama. Golijada je započela u 23. minuti kada je domaćine u vodstvo doveo Kovba, a samo 33 sekunde kasnije bivši dinamovac Boštjan Cesar vratio je stvari na početak. Dvije minute prije odmora Slovenci stižu u vodstvo, strijelac je ovoga puta bio bivši hajdukovac Klemen Lavrič. Međutim, u nastavku potpuni raspad sistema u slovenskoj momčadi. U 52. i 60. minuti Kornilenko dvama pogotcima preokreće rezultat, a "točku na i" stavlja Korythko pet minuta prije kraja.

Luksemburg se pokazuje kao vrlo neugodan protivnik čiji bunker je iznimno teško probiti, pogotovo na njihovom terenu. U rujnu su ih Nizozemci pobijedili tek s 0:1, a istim rezultatom to je pošlo za rukom i večeras Bugarskoj. Na stadionu Josyja Barthela već unaprijed upisana tri boda gostima je donio Aleksandar Tunchev svojim prvijencem u bugarskom dresu.

Rezultati: Bjelorusija - Slovenija 4:2, Luksemburg - Bugarska 0:1, Nizozemska - Albanija 2:1
Ljestvica: Nizozemska 10, Bugarska 8, Rumunjska 7, Bjelorusija 4, Slovenija 3, Albanija 1, Luksemburg 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!