Nogomet

Konavljanin - Rijeka: Žilić spasio Rijeku od sramote

Zoran Zdelar • srijeda, 29.11.2006.

Rijeka za svoj prolaz u polufinale Hrvatskog kupa može zahvaliti samo božici Fortuni. Nakon što je branitelj Kupa primio dva gola i ostao s igračem manje na terenu, vratar Dragan Žilić prometnuo se u junaka utakmica i spasio svoj klub velike sramote...

Sve što je vratar Rijeke Dragan Žilić ove sezone primio, a možda je trebao obraniti, danas mu je oprošteno. Svojim pogotkom ne samo da je odveo Rijeku u polufinale Hrvatskog kupa, što im je najvjerojatnije jedini izlaz u Europu na ljeto, već je spasio svoj klub i velike sramote. Rijeci se danas umalo dogodio slučaj "Dinamovo Dugo selo ili Naftaš".

Znali su Riječani da će ih na jugu Hrvatske dočekati iznimno vruća atmosfera i paklena dobrodošlica, ali nitko nije očekivao ovakav prolaz Rijeke i završnicu utakmice kad su navodno neki domaći navijači pokušali napasti igrače Rijeke i suca utakmice. Naravno, glavna meta domaćim navijačima bio je Rijekin junak Dragan Žilić.

Thiago Rodrigez je u 36. minuti podgrijao ionako vruću atmosferu na stadionu Slaven kada trese mrežu Žilića za vodstvo do 1:0. Otišli su igrači tim pogotkom i na odmor, stanje se dotad po Rijeku još nije činilo alarmantno, iako je to natjeralo prvotimce s Kantride na maksimalan oprez, jer bi nova pogreška mogla skupo koštati najsjevernijeg jadranskog prvoligaša.

U 70. minuti susreta Konavljanin je eksplodirao od delirija i slavlja. I Dubravko Zrilić je uspio svladati vratara Žilića i Rijeka se nalazila u pat poziciji. Ukoliko žele dalje, pogodak su morali postignuti.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

No, Rijeka umjesto smanjivanja rezultata dobiva crveni karton! Mihael Mikić u žaru borbe i pri pretjeranoj želji za prodorom napravio je prekršaj i time natjerao suca da mu pokaže crveni karton. Trenera Milivoja Bračuna i prije toga je oblijevao hladan znoj, a Mikić mu je dao još jedan dodatan razlog više.

Ali u samom završetku utakmice, događaj kojeg se ne bi posramili ni najveći holivudski trileri. Izvodio se korner, a Žilić je shvatio da ništa ne gubi ukoliko i sam ode u napad. "Ukoliko i primimo još jedan pogodak, potpuno bi bilo svejedno", razmišljao je zasigurno Žilić tada. Nakon izvedenog korner udarca lopta dolazi do Dragana koji glavom trese mrežu za rezultat 2:1 u 92. minuti i osiguravanje prolaza u polufinale.

Nije potrebno ni spominjati koliko je to bijesa izazvalo na stadionu, sudac je postao neprijatelj broj jedan prisutnih 2.500 gledatelja jer je tako "puno" produžen susret, a na meti im se našao i sam strijelac u bijelom dresu.

Konavljanin je gotovo u potpunosti nadigrao svojeg renomiranijeg gosta, a Riječani se pokušavaju pravdati lošim travnjakom. Koliko god loš travnjak bio, Rijeka je u susjedstvu Dubrovnika nadigrana bez obzira što su nastupili s najjačom postavom. Susret je ovo kakvog će hrvatski nogomet još dugo pamtiti, a u Rijeci godinama i godinama prepričavati poput "ukradenog" prvenstva 1999. Nema sumnje da će Riječani sljedeće sezone kad budu ponovno igrali s niže rangiranim protivnicima puhati i na hladno zahvaljujući ovom bolnom iskustvu koje im je pružila momčad Konavljanina.

Spomenimo i da je ovo bila jedna od rijetkih prilika u Hrvatskoj da su gostujući navijači morali prelaziti granicu kako bi pratili susret Hrvatskog kupa. Zahvaljujući granici u Neumu, članovi Armade su prešli ukupno približno tisuću kilometara kako bi pratili posljednjih 15-ak minuta susreta, pošto su na granici zadržani više nego što su to predvidjeli zbog detaljnog pregleda.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!