Nogomet

Velikani za zaborav

Ante Kojundžić, Zoran Zdelar • srijeda, 06.12.2006.

Europski velikani pokušat će ovu večer zaboraviti što prije. Real Madrid, Milan, Celtic, Lyon i Arsenal ne mogu biti nikako zadovoljni svojim nastupom u posljednjem kolu Lige prvaka. Milan je poražen s dva pogotka, dok je madridski Real izborio bod u posljednjih pet minuta preko Ronalda. Za ruski CSKA pogodak iz jedanaesterca postigao je Ivica Olić...

Skupina E: Lyon i Real već ranije osigurali prolazak

U skupini E je sve odlučeno, Lyon i Real Madrid idu u drugu fazu natjecanja pa posljednje kolo ove grupe nije ništa odlučivalo.

Lyon je kod kuće ugostio Steauu Bukurešt, a gosti nisu čekali predugo te su već u drugoj minuti pogotkom Dice najavili kako će se domaćini morati potruditi ako žele nastaviti niz nepobjedivosti na svom stadionu. Prvaci francuske su odgovorili 10 minuta poslije zgoditkom Diarre koji je glavom zatresao mrežu Cernee nakon udarca iz kuta. Rezultat se nije mijenjao do odmora.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Lyon u nastavku igre nije uspio povesti i pobijediti goste iz Bukurešta već je rezultat postavljen u prvom poluvremenu ostao i do kraja utakmice koja nije bila ni od kakvog značaja pošto je Lyon već u osmini finala.

Real Madrid pošao je u goste Kijevskom Dinamu u prilično izmijenjenom sastavu - Fabio Capello je u Madridu ostavio Raula, Emersona, Reyesa, Gutija, Cannavara, Helgueru… S druge strane priliku da susret započne od samog početka je dobio David Beckham.

Oslabljeni Real nije se uspio nametnuti domaćinima pa su tako Kijevljani poveli već u 13. minuti, sretnoj za Shatskikha koji je uspio poslati loptu u gol Reala unatoč trudu Meije da ju blokira, a pritom je i sam zadnji dirao loptu te time postiže autogol. U 27. minuti Meija je uspio blokirati udarac Shatskikhog, no lopta se opet odbija do uzbekistanskog napadača koji ovaj put uspješno posprema loptu iza leđa Diega Lopeza.

Real je cijelo drugo poluvrijeme tražio pogodak, a u 85. minuti nakon kornera Beckhama Ronaldo napokon smanjuje rezultat na 2:1. Odmah u sljedećoj minuti Brazilac je izborio najstrožu kaznu zahvaljujući prekršaju kojeg je napravio domaći igrač Mandyzuk. Ronaldo je odlučio izvesti izboreni jedanaesterac te u 87. minuti spašava Real poraza i zabija za konačnih 2:2.

Lyon - Steaua Bukurešt 1:1 (Diarra 12'/ Dica 2'), Dinamo Kijev - Real Madrid 2:2 (ag. Meija 13', Shatskikh 26'/ Ronaldo 85', 87')

Skupina F: Manchester ide dalje

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Manchester je kod kuće morao najmanje remizirati s Benficom ako želi prolazak dalje i ''crveni vragovi'' su dobro krenuli u okršaj s dosta prilika za gol, ali ipak gosti su prvi poveli u 27. minuti sjajnim pogotkom Nelsona s 20 metara udaljenosti. Momčad Alexa Fergusona pritišće sa željom da što prije izjednače rezultat što na koncu i čine u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena kada nakon slobodnog udarca Giggsa Vidić glavom zabija pored vratara Benfice.

U drugo poluvrijeme domaćini su krenuli odlučno i očima uprtim u vrata Benfice. Ryan Giggs nakon asistencije u prvom poluvremenu postiže zgoditak u 61. minuti nakon dodavanja Ronalda za vodstvo Uniteda. Sve nade Benfice potopljene su u 75. minuti kad nakon kornera glavom zabija Luis Saha za konačnih 3:1. Pobjedom je Mancherster izborio osminu finala Lige prvaka.

Celtic je osigurao drugu fazu natjecanja te je rasterećen došao na gostovanje u Kopenhagen koji zauzima posljednje mjesto skupine F. Domaćini se žele od Lige prvaka oprostiti sa stilom te već u drugoj minuti utakmice napadač Kopenhagena Hutchinson zabija za vodstvo svoje momčadi. Domaći navijači na stadionu Parken su 25 minuta čekali na novi pogodak svojih ljubimaca kada je Gronkjaer volejom zabio za 2:0.

Kopenhagen nastavlja u istom ritmu i u drugom poluvremenu, u 57. minuti Allbäck povisuje na 3:0. Potop Celtica sprječava Jarosik u 75. minuti kada postiže pogodak za 3:1 nakon asistencije Zurawskog.

Manchester United - Benfica 3:1 (Vidić 45', Giggs 61', Saha 75'/ Nelson 27'), Kopenhagen - Celtic 3:1 (Hutchinson 2', Gronkjaer 27', Allbäck 57'/ Jarosik 75')

Skupina G: Hamburg ispao s prvim bodovima

U Portugalu se danas igrala najnezanimljivija utakmica večeras. Od dva vodeća kluba skupine G očekivao se ipak nešto atraktivniji nogomet, no što su to pružili razočaranim gledateljima. Dobar dio pristunih i prije samog završetka utakmice krenuo je rema izlazu s tribine, iako je njihov Porto osigurao prolaz u završni dio Lige prvaka. Nadali su se portugalski navijači da bi mogli posramiti engleski Arsenal koji je nastupio bez svoje najvažnije karike - Francuza Therryja Henryja, ali i bez još nekolicine inače standardnih prvotimaca.

Porto je vršio pritisak prema Arsenalovim vratima, ali kako im vezni igrači nisu bili posebno nadahnuti protiv poznatijeg, ali u Europi manje uspješnog protivnika. Tako su Porto i Arsenal susret i završiti rezultatom s početka utakmice, no glavni cilj je ipak ostvaren, oboje su se našli među posljednjih 16.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U njemačkom Hamburgu odvijala se prava drama na terenu. Iako se HSV već pomirio s činjenicom da ovom utakmicom protiv ruskog CSKA iz Moskve završavaju svoju europsku sezonu, nisu se htjeli oprostiti bez osvojenog ijednog boda, iako se dobrim dijelom utakmice činilo da će se to i dogoditi. U 22. minuti Atouba radi prekršaj na Krasiću u svom kaznenom prostoru i sudac se odlučuje dosuditi jedanaesterac. Minutu kasnije sigurni izvođač s bijele točke bio je hrvatski reprezentativac Ivica Olić. Vratar je otišao u jednu, a Olićeva lopta u drugu stranu.

Samo pet minuta kasnije, Hamburg uspijeva izjednačiti te tako vratiti nadu svojim navijačima koji nisu zadovoljni načinom na koji su igrači dotad predstavljali svoj klub. Atouba je izveo korner udarac s lijeve strane, a loptu nakon toga u mrežu jednostavno gura Besart Berisha. Nakon 65 minuta igre Moskovljani se vraćaju u vodstvo. Yuri Zhirkov prekrasnim solo prodorom pretrčao je polovicu terena, probio se kroz obranu i zabio nakon što se sam našao pred Hamburgovim vratarom.

U 69. minuti trener vadi Atoubu iz igre i dok je Kamerunac već izišao s terena, pogledao je prema navijačima i uputio im srednji prst te se izderao prema njima. Sudac mu odmah prilazi i dodjeljuje izravni crveni karton zbog ponašanja potpuno zasluženo.

Posljednjih desetak minuta susreta u potpunosti je pripalo domaćinima. U 84. minuti Van der Vaart uspio je ponovno izjednačiti. U posljednjoj regularnoj minuti domaćini dolaze i do prve pobjede ove sezone u Ligi prvaka. Boubacar Sanogo na dodavanje Van der Vaarta uspio je pogotkom za 3:2 razgaliti svoje navijače.

Porto - Arsenal 0:0, Hamburg - CSKA 3:2 (Berisha 28', Van der Vaart 84', Sanogo 90'/Olić 23'-11m, Zhirkov 65')

Skupina H: Milan posramljen na San Siru

Anderlecht i AEK su u Belgiji također mnogo toga pružili gledateljima. Grci su umalo poput Hamburga dohvatili i preuzeli vodstvo protivnika, no na kraju zadovoljni će biti i osvojenim samo jednim bodom, koji ih ipak vodi u Kup Uefa. U 38. minuti Vanden Borre doveo je Belgijce u vodstvo, tu su prednost kasnije domaćini u 63. minuti preko Frutosa i potvrdili, ali kako se utakmica bližila kraju, tako su igrači AEK-a postajali sve odlučniji na terenu d stignu barem do boda.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

To im na kraju i uspijeva. Lakis je smanjio zaostatak u 75. minuti, a šest minuta kasnije dolazi i do izjednačenja. Odličnim pogotkom bod je svojem klubu osigurao Cirillo.

Milan ove sezone može bit posramljen svojim nastupima u Ligi prvaka i talijanskom prvenstvu. Iako se mogu pravdati da nisu imali prave pripreme, pošto ih je Uefa poslala iznenada u kvalifikacije za Ligu prvaka i time narušila njihov ritam priprema za sezonu, klub takvog renomea ipak bi morao bilježiti bolje rezultate. Pogotovo na vlastitom terenu i protiv ne odveć jakog protivnika. Francuski Lille uspio je iznenaditi gledatelji na San Siru, koji su platili samo jedan euro kako bi mogli prisustvovati ovom ogledu. Neki će reći da je sad i ta cijena previsoka. Milan je, naime, htio izbjeći ponavljanje nedavne situacije kad su igrali na stadionu koji prima 80.000 pred gotovo doslovno praznim tribinama.

U 7. minuti Mathieu Bodmer uputio je dalekometni udarac prema Željku Kalaču, koji loptu ne uspijeva prihvatiti već je samo odbiti. Na loptu nakon toga zatim natrčava Peter Odemwingie, koji uspijeva postignuti pogodak.

U 67. minuti susreta der Keita uspijeva udvostručiti prednost Francuza i postaviti konačan rezultat na 0:2. Milan i Lille tako prolaze dalje, ali talijanski predstavnik će morati puno raditi ukoliko želi dalje napredovati u Ligi prvaka. Za Milan je cijelu susret odigrao i naš Dario Šimić, koji s obzirom na dva primljena pogotka ne može biti odveć zadovoljan svojim nastupom.

Anderlecht - AEK 2:2 (Vanden Borre 38', Frutos 63'/Lakis 75', Cirillo 81'), Milan - Lille 0:2 (Odemwingie 7', Keita 67')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!