Tenis

Teže od očekivanog

Ivor Krapac • srijeda, 10.01.2007.

Prvi ovogodišnji nastup Marija Ančića na ATP Touru nije prošao glatko. Drugi hrvatski reket i drugi nositelj turnira u Aucklandu je uz dosta muke riješio prvo kolo protiv češkog kvalifikanta Lukaša Rosola...

Mario je napravio prvi korak prema ponavljanju prošlogodišnjeg finala u dva tijesna i prilično izjednačena seta, sa 6:3 i 7:6(4). Malo poznati 21-godišnji Čeh, 288. na Entry listi, pružio je vrlo solidan otpor u svojem prvom meču karijere u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira, no na kraju nije uzeo ništa opipljivo.

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

U prvom setu Ančiću je bio dovoljan jedan break, u četvrtom gemu, dok je sve ostalo riješio na servisu, iako nije išlo nimalo uvjerljivo. Jedini glatki servis-gem bio je onaj bez izgubljenog poena za vodstvo od 4:1, a ostatak je prošao uz puno više problema, o čemu dovoljno svjedoči podatak da je set trajao ukupno 42 minute.

Druga dionica donijela je još jači otpor češkog kvalifikanta i veliku priliku da odvede meč u treći set. Mario je već u drugom gemu izgubio servis i hvatao taj zaostatak do završnice seta, da bi ga konačno uhvatio breakom za smanjenje na 5:4, uz spašenu Rosolovu set-loptu kod 40:30, a potom i držanjem za 5:5 s još dvije spašene set-lopte, uz okretanje 15:40.

Nakon što je propustio svoju priliku, češki kvalifikant dočekao je kaznu gubitkom servisa u 11. gemu, za Ančićevo vodstvo od 6:5 i servis za meč. Prije tog servisa za pobjedu, Mario je privremeno morao na hlađenje zbog kišnog prekida što je vratilo Rosola u igru. Nakon povratka na teren, Čeh vraća izgubljeni servis i set odlazi u tie-break. Rosol je izdržao do vodstva 4:3 nakon čega Mario odlučuje završiti meč i s četiri poena u nizu odlazi u drugo kolo.

Sljedeći izazov bit će osmina finala protiv Amerikanca Mardyja Fisha, 45. na svijetu, koji je u prvom kolu sa 6:2 i 6:4 prošao sunarodnjaka i kvalifikanta Roberta Kendricka. Ančić i Fish dosad su se susreli dvaput, a oba meča završila su Amerikančevom pobjedom u tri seta, 2003. u Stockholmu i godinu kasnije na Masters Series turniru u Madridu.

Novi ogled na rasporedu je noćas i bit će treći iza 23 sata po hrvatskom vremenu na središnjem terenu.

Među ostalim rezultatima srijede ističu se porazi dvojice nositelja. Šestopostavljeni Juan Carlos Ferrero stradao je sa 6:4 i 6:2 u korist Čileanca Nicolasa Massua. Osmi nositelj Stanislas Wawrinka pao je u tri seta, s 1:6, 6:4 i 6:1 za Španjolca Nicolasa Almagra.

ATP Auckland, 10.1.2007., prvo kolo: Hrbaty (Slovačka, 5) - W-S. Jun (Južna Koreja, Q) 6:4, 7:5, Monaco (Argentina, Q) - King-Turner (Novi Zeland, WC) 6:3, 6:3, Calleri (Argentina, 7) - Del Potro (Argentina) 6:1, 6:3, Almagro (Španjolska) - Wawrinka (Švicarska, 8) 1:6, 6:4, 6:1, Massu (Čile) - Ferrero (Španjolska, 6) 6:4, 6:2, Chela (Argentina) - Mahut (Francuska) 7:6(2), 6:3, Fish (SAD) - Kendrick (SAD, Q) 6:2, 6:4, Ančić (Hrvatska, 2) - Rosol (Češka, Q) 6:3, 7:6(4).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!