Tenis

Spremite se, počinje!

Ivor Krapac • nedjelja, 14.01.2007.

Prva dva tjedna nove teniske sezone poslužila su kao dobro zagrijavanje za onaj drugi, pravi početak. U naredna dva tjedna pred nama su uzbuđenja na Australian Openu, koji će nam donijeti realnije naznake koliko je tko spreman i što bismo mogli očekivati u nastavku godine...

Australsko ljeto bit će igrački, tjelesno i mentalno tradicionalno izazovno. Ukoliko želite stići do kraja, osim sedam mečeva kroz dva tjedna potrebno je proći i test izdržljivosti na velikim vrućinama, zbog čega su već na pripremnim turnirima poneki tenisači i tenisačice morali odustajati zbog iscrpljenosti i mučnine. Vremenske prilike ponekad su podjednako težak suparnik kao i onaj ili ona s druge strane mreže...

Hrvatski ljubitelji tenisa će se i ove godine uzdati u dobar rezultat nekog od naših aduta, a kao i prošle godine, u prvom planu ponovno je Ivan Ljubičić. Prvi hrvatski reket otvorio je apetite i dodatno podignuo samopouzdanje naslovom u Dohi u prvom tjednu sezone, dok je sada na redu pokušaj ponavljanja ili premašivanja prošlogodišnjeg rezultata, kad je u Melbourne Parku stigao do četvrtfinala i tamo zapeo na kasnijem finalistu Marcosu Baghdatisu.

Gledajući ždrijeb, Ljubo ne treba, a zasigurno ni neće bježati od uloge favorita da barem obrani ono što je ostvario lani. Neovisno o činjenici da mu već prvi meč donosi potencijalnu opasnost, obzirom da će s druge strane biti Mardy Fish u solidnoj formi - Ivanov odličan početak godine u Dohi daje nam nadu da ćemo u njegovim nastupima uživati i u drugom tjednu. Osim Fisha, na putu prema tom cilju mogli bi se naći Calleri, Štepanek, Ferrer, Thomas Johansson ili netko drugi... Teški, ali ne i neprolazni protivnici.

Mario Ančić nije krenuo u sezonu podjednako uspješno kao Ljubo. Za zagrijavanje je poslužio Hopman Cup s porazom i dvije pobjede u tri meča u singlu, a u nastavku se dogodio neuvjerljiv nastup u novozelandskom Aucklandu, u kojem je već u drugom kolu zapeo na Fishu i nije ponovio prošlogodišnje finale. No, da podsjetimo - nakon lanjskog aucklandskog finala, Mario u Melbourne Parku nije došao dalje od trećeg kola; ostaje nada da Auckland ni ovog puta nije bio dobra naznaka...

Drugi hrvatski reket za start ima noćašnji ogled s Goom Soedom, Japancem s pozivnicom, dok bi mu se u nastavku na putu mogle naći mine u liku Joachima Johanssona ili Dominika Hrbatyja, sve do potencijalne osmine finala protiv zvučnog suparnika poput Andyja Roddicka ili Marata Safina. Kao i u Ljubičićevom slučaju, i od Marija vrijedi očekivati da će nas razveseliti plasmanom u drugi tjedan i novi, teži dio turnira...

Osim Ljube i Ančića, hrvatski muški tenis imat će još dva aduta. Ivo Karlović pokazao je da se oporavio od ozljede koljena i dobro pripremio za novu sezonu dolaskom do četvrtfinala Chennaija u prvom tjednu sezone, a prvi korak u Melbourneu pokušat će napraviti protiv ljevorukog Austrijanca Jürgena Melzera.

Bit će to jak startni izazov, dok bi za nešto više trebala još bolja Karlova predstava obzirom da je u potencijalnom drugom kolu najvjerojatniji suparnik Tommy Robredo. Ne smijemo smetnuti s uma probleme s ozljedom u drugom dijelu prošle sezone i činjenicu da se tek vraća, uz takav odnos snaga svaka Karlovićeva pobjeda bila bi vrijedna respekta.

Slično će vrijediti i za Marina Čilića, no u njegovom slučaju ne zbog ozljede i mogućih problema s oscilacijama po povratku na teren, već zbog nedovoljno iskustva u mečevima ovakve težine. Marin će se u prvom seniorskom nastupu na Grand Slam turnirima namjeriti na snažnog servera, srpskog aduta Iliju Bozoljca. I Marin i Bozoljac već su se priviknuli na uvjete u Melbourneu prolaskom tri meča kvalifikacija, a i jednom i drugom ovakav ždrijeb pruža dobru šansu da još najmanje jedno kolo stanuju u turniru.

Čilić je ove godine u Melbourneu već postigao puno, a pobjeda nad Bozoljcem i potencijalno drugo kolo protiv Tommyja Haasa bili bi samo šlag na tortu. Kako god završilo, Marin neće imati razloga za tugu, pred njim je još puno ovakvih nastupa.

U ženskom turniru Hrvatsku će predstavljati naše jedine dvije Top 100 tenisačice, obje bez velikih apetita i tereta očekivanja. Za Jelenu Kostanić Tošić i Karolinu Šprem će svaka pobjeda biti vrijedna slavlja. Ulaz u sezonu ni jednoj ni drugoj nije donio dobre vijesti, a u ranoj fazi turnira čeka ih težak posao - nakon starta protiv Sophie Ferguson, Jelenu bi u drugom kolu mogla dočekati Samantha Stosur, dok će Karolina svoju priliku tražiti u prvom kolu protiv Marije Kiriljenko.

Ponavljanje ili premašivanje lanjskih dosega, Jeleninog trećeg i Karolininog drugog kola, bilo bi ugodno iznenađenje i prebacivanje onog što možemo očekivati od hrvatskih aduta u turniru tenisačica.

Među glavnim favoritima u obje konkurencije ponovno se izdvaja onaj najbolji. Roger Federer pokušat će obraniti prošlogodišnju titulu i još jednom pokazati svim suparnicima tko je nedodirljivi kralj muškog tenisa, a protiv Federera se na četiri najveća gotovo nikad nije uputno kladiti (osim, možda, u susretu s Rafaelom Nadalom u Roland Garrosu).

Federer na posljednjih deset Grand Slam turnira nije bio slabiji od polufinala, a na sedam od tih posljednjih deset dolazio je do kraja, što govori samo za sebe. Možda će nastup na ekshibicijskom turniru u Kooyongu (teška pobjeda nad Štepanekom, finalni poraz od Roddicka) navesti na misao da kralj Roger nije u najboljoj formi, ali to je ipak bila samo ekshibicija. Prošlih nekoliko sezona sugerira da je na Grand Slam turnirima za pobjedu nad Federerom potrebno odigrati fantastično (kao Marat Safin u Melbourneu u polufinalu prije dvije godine), a najčešće se ni fantastično ne pokaže dovoljnim (bezbroj primjera).

Među glavnim konkurentima može se izdvojiti bilo koji igrač među prvih deset na svijetu, uz dodatak da je upitno koliko su neki od njih spremni zbog problema s ozljedama neposredno uoči Melbournea (Rafael Nadal, Nikolaj Davidenko, David Nalbandian). Španjolci će se nadati Nadalu, Argentinci Nalbandianu, Rusi Davidenku ili Safinu, Amerikanci Roddicku ili Blakeu, hrvatski ljubitelji tenisa Ljubičiću ili Ančiću... No, najjačeg aduta ipak imaju Švicarci.

U ženskom turniru nedostajat će prva na svijetu i prošlogodišnja finalistica, Belgijka Justine Henin-Hardenne, koje zbog privatnih problema ovog puta nema u Melbourne Parku. Nema Henin, ali pretendentica na krunu ne nedostaje.

Marija Šarapova dolazi kao prva nositeljica i pobjednica lanjskog US Opena, Amelie Mauresmo kao braniteljica naslova, Kim Clijsters s titulom u Sydneyju u tjednu prije Melbournea, a tu su i Ruskinje, Martina Hingis, zahuktala Jelena Janković (naslov u Aucklandu, finale Sydneyja), možda i netko iz drugog plana... U ženskom tenisu nema Federera, pogoditi pobjednicu je znatno teže.

Početak sezone nam je već donio nekoliko naznaka, no, kao i uvijek, koliko je tko spreman i sposoban za velike stvari pokazat će se tek na terenima Melbourne Parka. Igrači i igračice borit će se s vrućinama i suparnicima, dok svima nama, ljubiteljima tenisa, sigurno neće nedostajati neprospavanih noći zbog vremenske razlike. Isplati se ostati budan...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!