Nogomet

Real i Arsenal preokrenuli, poraz Manchestera

Marin Vuković, Petar Plevnik • utorak, 21.11.2006.

Liga prvaka još jednom je opravdala epitet najatraktivnijeg svjetskog nogometnog natjecanja, pruživši nam večer prepunu uzbuđenja i preokreta. Manchester United doveo je u pitanje prolaz u drugi krug drugim uzastopnim porazom, a Real i Arsenal su odličnim drugim poluvremenima preokrenuli negativan rezultat...

Skupina E: Ruud promašio potpuni preokret

Real i Lyon odigrali su možda i najatraktivniji susret iz večerašnje ponude Lige prvaka uz pregršt uzbuđenja do samoga kraja. Madridska momčad pokazala je dva lica, no uspjela je nadoknaditi zaostatak od dva pogotka protiv najimpresivnije momčadi u dosadašnjih pet kola, a na kraju i propustiti prigodu za pobjedu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Lyon je bolje otvorio utakmicu i već nakon 11 minuta došao do prednost. John Carew je iskoristio pogrešku domaće obrane, sjurio se prema vratima i svladao Ikera Casillasa. Dvadesetak minuta kasnije nevolje za kraljevsku momčad su udvostručene. Sjajan slobodan udarac u srce je šesnaesterca poslao Juninho, a tamo se ispred neodlučnog Casillasa našao Florent Malouda i skrenuo loptu u mrežu za 2:0.

Svoj povratak u susret Real je nagovijestio šest minuta prije odmora. Nakon kornera s desne strane lopta je došla do Mahmadoua Diarre koji glavom smanjuje prednost gostiju. Baš kao i na Celtic Parku, prava uzbuđenja igrači Reala i Lyona sačuvali su za sam kraj susreta. U 83. minuti slobodan udarac izveo je Roberto Carlos i u šesnaestercu pronašao Raúla koji glavom trese vratnicu, ali odbijenu loptu u mrežu posprema Ruud Van Nistelrooy. Šest minuta kasnije Cris ruši Van Nistelrooya u šesnaestercu i sudac pokazuje na bijelu točku. Nizozemac preuzima odgovornost na sebe, ali baš kao i u Glasgowu vratar izlazi kao pobjednik.

Steaua je iz susreta s Dinamom iz Kijeva trebala bod kako bi osigurala nastavak natjecanja u Kupu Uefe. Ukrajinska momčad hvatala je posljednju šansu za ostanak u Europi i u 29. minuti su pogotkom Cernata probudili nadu. Pogodak za izjednačenje i miran put Steaue u Francusku u posljednjem kolu postigao je Dica u 69. minuti.

Skupina E:
Real Madrid - Lyon 2:2 (39' Diarra, 83' Van Nistelrooy; 11' Carew, 31' Malouda)
Steaua - Dinamo Kijev 1:1 (69' Dica, 29' Cernat)

Skupina F: Novi poraz Manchestera, Benfica probudila nadu

Ono što su Celtic i Manchester United prikazali u prvih 45 minuta susreta na Celtic Parku može se opisati jednom jedinom riječi - ništa. Utakmica koja je trebala biti svojevrsni spektakl zbog tradicionalnog škotsko-engleskog rivalstva, te činjenice da obje momčadi vode u svojim prvenstvima, nakon prvog nas je dijela ostavila gladnim dobrog nogometa. Nekoliko uvodnih poluprigoda probudilo je nadu da ćemo barem u nastavku utakmice vidjeti nešto bolji nogomet, ali se i taj početni entuzijazam vrlo brzo ispuhao, a zbivanja na travnjaku vratila u negledljivu kolotečinu. I kada se činilo da će to biti jedina večerašnja utakmica bez pogodaka, uslijedilo je dramatičnih deset minuta završnice.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

U 81. minuti slobodan udarac s preko 20 metara izveo je Shunsuke Nakamura i neobranjivo skinuo paučinu s gornjeg lijevog kuta Manchesterova gola. Erupcija oduševljenja na Celtic Parku vrlo brzo se stišala jer je nakon slobodnog udarca s druge strane rukom u šesnaestercu igrao Gravesen, te je sudac pokazao na bijelu točku. Udarac s bijele točke izveo je Louis Saha, ali se Artur Boruc sjajnom intervencijom prometnuo u junaka utakmice. Nakon tri pobjede iz prve tri utakmice činilo se da je United na sigurnom putu prema drugom krugu, ali su s dva poraza prokockali prednost te će i posljednjih 90 minuta morati odigrati u visokom tempu.

U drugoj utakmici ove skupine Benfica se lako razračunala s Kopenhagenom i već u prvom dijelu golovima Léa te dvaput Miccolija riješila sve dvojbe oko pobjednika. Gosti iz Danske u nastavku su tek uspjeli ublažiti poraz golom Allbäcka. Situacija u skupini F vrlo je neizvjesna, što će posljednje kolo učiniti posebno uzbudljivim. Benfici je potreban pothvat na Old Traffordu kako bi se plasirala u nastavak natjecanja, dok će Celtic potvrdu plasmana tražiti u susretu s Kopenhagenom.

Skupina F:
Celtic - Manchester United 1:0 (81' Nakamura)
Benfica - Kopenhagen 3:1 (14' Léo, 16', 37' Miccoli; 89' Allbäck)

Skupina G: HSV namučio Topnike, Moskva osvojena

Porto je u Moskvi napravio ogroman korak prema plasmanu u osminu finala, nanijevši Moskovljanima prvi ovosezonski poraz u Ligi prvaka. Gosti su otvorili susret na najbolji mogući način, došavši u vodstvo već u drugoj minuti, nakon što je Quaresma iskoristio odlično proigravanje Lopeza, prisilivši Akinfeeva da po prvi puta ove sezone u Ligi prvaka vadi loptu iz svoje mreže. Unatoč terenskoj inicijativi, momčad Valerija Gazajeva nikako se nije uspijela oporaviti od početnog šoka, a nova nevolja pogodila je CSKA u 27. minuti, kada je zbog ozljede igru morao napustiti "mozak" Moskovljana Dudu Caerense.

Drugo poluvrijeme započelo je spornom situacijom, nakon što je Vagner Love pao u 16-ercu gostiju, no sudac Vassaros umjesto na bijelu točku pokazuje žuti karton Brazilcu. S druge strane, još jedna ubojita kontra Portugalaca sjevnula je u 61. minuti. Quaresma je započeo akciju, produživši do Lopeza, koji nesebično ostavlja za Lucha Gonzaleza, koji pak sa ruba 16-erca neobranjivo pogađa u lijevi donji kut nemoćnog Akinfeeva, za konačnih 0:2. Treba napomenuti kako je Ivica Olić u igru ušao u 66. minuti umjesto Miloša Krasića.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Iako je u London doputovao bez ikakvih izgleda, ne samo za prolazom dalje, već i za nastavkom europskog natjecanja, HSV je skupo prodao svoju kožu, pružavši otpor Arsnelau sve do posljednjih sedam minuta. Da će se Arsenal morati dobro pomučiti da dođe do već unaprijed upisanih bodova, Nijemci su pokazali već u četvrtoj minuti, kada van der Vaart sjajnim udarcem sa 20-ak metara iznenađujuće Lehmanna, dovevši HSV u vodstvo.

Nakon toga uslijedila je prava opsada gostujućih vrata, no što promašaji domaćina, što vratar Wächter, a što okvir gola, spriječavali su rezultatsku promjenu. Otpor gostiju trajao je sve do četvrte minute nastavka, kada, nakon kombinacije Hleba i Fabregasa, van Persie konačno svladava Wächtera te donosi toliko priželjkivano poravnanje. Nakon izjednačujućeg pogotka, topnici su svim silama krenuli prema vodećem pogotku, a do njega su došli u 83. minuti, zahvaljujući udarcu Eboua, a još više lošoj reakciji Wächtera. Konačna potvrda pobjede stigla je dvije minute prije kraja susreta, kada Julio Baptista iz kontranapada postavlja konačnih 3:1.

Skupina G:
CSKA - Porto 0:2 (2' Quaresma, 61' Lucho González)
Arsenal - Hamburg 3:1 (52' Van Persie, 83' Eboue, 88' Julio Baptista; 4' Van Der Vaart)

Skupina H: Sigurni Milan sve zakomplicirao

Iako je Milan u Atenu doputovao lišen svih briga oko plasmana u osminu finala, u sastavu rossonera našli su se gotovo svi prvotimci, među kojima ipak nije bilo našeg Darija Šimića. Usprkos jakom sastavu gostiju, presudio je motiv domaćina koji su, uz veliku borbenost i dozu sreće, došli do druge uzastopne pobjede u Ligi prvaka, koja im pak daje realne izglede za plasman u drugi krug.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Trenutak odluke dogodio se u 32. minuti, kada Julio Cesar pogađa iz slobodnog udarca za urnebes 60 000 navijača na Spiros Louis stadionu u Ateni. Iako je Milan imao čak 64% loptu u svojim nogama i uputio čak 23 udarca prema vratima domaćina, grčka obrana, na čelu s vratarom Sorrentinom uspijela se otrhvati svim napadima te doći do zlata vrijedne pobjede.

Izravan okršaj za drugo mjesto u skupini igran je u Lensu, gdje je Lille na Felix Boleardu dočekao belgijskog prvaka, Anderlecht. Iako su Francuzi dva puta imali vodstvo, uporni Belgijanci dva su se puta uspijeli vratiti i kući se vraćaju s vrijednim bodom. Lille je u vodstvo došao u 28. minuti preko Nigerijca Odemwingiea, da bi stvari na početak deset minuta kasnije vratio Mbo Mpenza.

Drugo poluvrijeme započelo je u furzioznom ritmu, a prvi su razloga za zadovoljstvo imali navijači francuske momčadi, koju je u ponovno vodstvo doveo Fauvergue, u drugoj minuti nastavka. No, slavlje domaćina trajalo je ni nepunu minutu, kada se ponovno Mpenza najbolje snalazi u 16-ercu Lilla i donosi novo izjednačenje svojoj momčadi. Do kraja susreta gosti su uspijeli izdržati pritisak domaćina, koji su posljednjih nekoliko minuta imali igrača više, budući da je u 88. minuti isključen Van Damme.

Skupina H:
Lille - Anderlecht 2:2 (28' Odemwingie, 47' Fauvergue; 38', 48' Mbo Mpenza)
AEK - Milan 1:0 (32' Julio César)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!