Nogomet

PSG nokautirao Grke, Eintracht prokockao prolaz

Marin Vuković • srijeda, 13.12.2006.

Večerašnje utakmice Kupa Uefe ponudile su rasplet u skupinama E, F, G i H. Nizozemski Feyenoord iskoristio je posljednju priliku i izborio šesnaestinu finala. Posebno uvjerljiv bio je Ajax, dok je Panathinaikos na Parku Prinčeva doživio pravu katastrofu...

Skupina E: Feyenoord uhvatio zadnji vlak

O posljednjem putniku u sljedeći krug iz ove skupine izravnim su dvobojem odlučivali Feyenoord i Wisla. Momčad iz Krakowa u posljednje je kolo ušla s bodom prednosti ispred Nizozemaca, ali unatoč ravnopravnoj borbi na De Kuipu nisu uspjeli izboriti povoljan rezultat. Već u 16. minuti gosti su bili prisiljeni vaditi loptu iz mreže nakon što je Nicky Hofs iskoristio ubačaj Rona Vlaara i glavom pogodio za 1:0. Sedam minuta kasnije Wisla ipak dolazi do izjednačenja preko Pawela Brozeka nakon kornera kojeg je izveo Zienczuk.

Poljaci ipak nisu uspjeli izdržati do odmora, pa u 41. minuti Jonathan De Guzman iz neposredne blizine pogađa za novo vodstvo domaćina. U nastavku utakmice sve dvojbe oko pobjednika i putnika u sljedeće kolo razriješio je Grk Charisteas i postavio konačnih 3:1.

Blackburn i Nancy u međusobni su dvoboj ušli potpuno opušteni, bez imperativa pobjede budući da su već ranije osigurali nastavak europske avanture. Očekivala se otvorena utakmica s puno golova, no mreže su mirovale sve do sudačke nadoknade kada je Lucas Neill pogotkom s ruba šesnaesterca donio tri boda i prvo mjesto engleskoj momčadi.

Blackburn - Nancy 1:0, Feyenoord - Wisla 3:1

Poredak: 1. Blackburn 10, 2. Nancy 7, 3. Feyenoord 5, 4. Wisla 3, 5. Basel 2.

Skupina F: Uvjerljivom Ajaxu broj dva

Još je manje nepoznanica bilo u skupini F, budući da su i prije posljednjih 90 minuta bile poznate sve tri momčadi koje nastavljaju natjecanje. Bez već ranije otpisane Sparte iz Praga i Austrije iz Beča znalo se da će u šesnaestinu finala Espanyol, Zulte Waregem i Ajax. Nisu jedino bile poznate konačne pozicije Waregema i Ajaxa, o čemu je odlučeno međusobnim dvobojem upravo te dvije momčadi. Ajax je više nego uvjerljivo slavio u Gentu i postavio stvari na svoje mjesto, dok će se Waregem nakon šestice koju je primio od Espanyola i večerašnje trojke od Ajaxa, zadovoljiti trećim mjestom.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Već u četvrtoj minuti utakmice Nizozemci su pokazali razliku u kvaliteti i poveli golom Klaasa Jana Huntelaara. Isti igrač je pogodio i u 57. minuti i udvostručio prednost gostiju, a konačnih 0:3 postavio je lijepim golom Johnny Heitinga tri minute prije kraja.

U utakmici koja nije odlučivala ni o čemu Espanyol je pogotkom Waltera Pandianija svladao Austriju iz Beča te zadržao stopostotni učinak uz 12 bodova iz četiri utakmice. To je ujedno i sedmi pogodak Pandianija u šest utakmica u ovogodišnjem Kupu Uefe.

Zulte Waregem - Ajax 0:3, Espanyol - Austria Beč 1:0

Poredak: 1. Espanyol 12, 2. Ajax 7, 3. Zulte Waregem 6, 4. Sparta 4, 5. Austria Beč 0.

Skupina G: PSG pregazio Panathinaikos i izbacio Rapid

Bukureštanski Rapid nije imao sreće i nakon večerašnje uvjerljive pobjede Parižana nad Panathinaikosom oprašta se od daljnjeg natjecanja. Grčka momčad u prethodna tri kola nije primila niti jedan jedini pogodak, a danas ih je na Parku prinčeva progutala čak četiri te završila natjecanje na prvom mjestu uz negativnu gol razliku.

Mrežu gostiju PSG je načeo u 29. minuti preko Paulete koji je iskoristio asistenciju Kaloua. Minimalnom prednošću domaćina otišlo se na odmor, a u nastavku su u samo sedam minuta Grci doživjeli krah. U 47. minuti Pauleta je svojim drugim pogotkom na utakmici povisio na 2:0, a s dva pogotka u 52. i 54. minuti Bonaventure Kalou postavlja konačnih 4:0. U momčadi Panathinaikosa od hrvatskih je igrača nastupio tek Igor Bišćan, dok su Mario Galinović i Srđan Andrić susret odgledali s klupe.

Hapoel i Mlada Boleslav također su bili ravnopravni kandidati za prolaz u šesnaestinu finala, ali je gostima za taj pothvat trebala pobjeda. U 27. minuti od toga ih je udaljio pogodak Elianiva Barde koji je doveo Hapoel u vodstvo, a u inače ravnopravnoj utakmici gosti su uspjeli doći tek do izjednačujućeg pogotka u 39. minuti, a strijelac je bio Jan Kysela.

PSG - Panathinaikos 4:0, Hapoel Tel Aviv - Mlada Boleslav 1:1

Poredak: 1. Panathinaikos 7, 2. PSG 5, 3. Hapoel Tel Aviv 5, 4. Rapid Bukurešt 4, 5. Mlada Boleslav 4.

Skupina H: Šest golova, dva remija, bez promjene

Prije ovoga kola situacija u ovoj skupini bila je daleko najneizvjesnija. Tek je prvoplasirani Newcastle odigrao sve četiri utakmice i bio nedodirljiv na prvoj poziciji, dok su za preostala dva mjesta koja jamče nastavak natjecanja kandidirale sve ostale momčadi. Od brojnih kombinacija, permutacija i računica koje su sasvim sigurno imale sve četiri ekipe, nakon večerašnjih utakmica situacija na ljestvici ostala je ista onakva kakvom se i ušlo u posljednje kolo.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Celta je na vatrenom gostovanju u Palermu povela u 59. minuti golom Baiana koji je ubačaj Placentea glavom poslao u mrežu. Domaći su uspjeli izjednačiti 20 minuta prije kraja, pogodio je Tedesco, ali nisu imali snage za potpuni preokret.

Eintracht pak ima za čime žaliti. Sve do 64. minute imali su prednost od dva pogotka, šest bodova u džepu i siguran plasman u šesnaestinu finala, a zatim su sve to prosuli i završili na posljednjem mjestu u skupini. Naohiro Takahara pogodio je već u sedmoj minuti za vodstvo gostiju, a zatim u 52. minuti i udvostručio vodstvo. Uslijedila je prava turska opsada njemačkog gola i zid je ubrzo popustio. Tuncay Sanli je smanjio prednost Eintrachta, a sedam minuta prije kraja utakmice Semih Sentürk donosi bod velik kao kuća i plasman turske momčadi u šesnaestinu finala.

Palermo - Celta 1:1, Fenerbahçe - Eintracht 2:2

Poredak: 1. Newcastle 10, 2. Celta 5, 3. Fenerbahce 4, 4. Paledmo 4, 5. Eintracht 3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!