Nogomet

Liverpool osvojio Nou Camp

Tomislav Globan • srijeda, 21.02.2007.

Branitelj naslova europskog prvaka na pragu je eliminacije već u osmini finala Lige prvaka! U fantastičnoj utakmici na Nou Campu Liverpool je iznenadio Barcelonu i na Anfield odnosi zlata vrijednu pobjedu. Niti u ostalim utakmicama domaćini nisu uspjeli ostvariti ni minimalnu prednost. Valencia se vraća kući s dva pogotka u džepu, a povoljan rezultat izborio je i Chelsea...

Barcelona - Liverpool 1:2
(Deco 14'; Bellamy 43', Riise 74')

Suprotno najavama, Benítez je ipak uvrstio "napadača s golf palicom" Craiga Bellamyja u početni sastav Liverpoola. Upravo se ovaj Velšanin pokazao ključnim čovjekom u engleskoj momčadi večeras. Mogao se proslaviti već u 10. minuti, no njegov "prijatelj" s portugalskih priprema, John Arne Riise u stopostotnoj situaciji za pogodak nije mu poslao upotrebljivu loptu.

Barcelona je od tog trenutka potpuno zagospodarila terenom i uraganskih pet minuta oplodila vodećim pogotkom u 14. minuti. Sjajno je Zambrotta prošao po lijevoj strani, kirurški precizno pronašao posve samog Deca kojemu s osam metara nije bilo teško glavom svladati Pepea Reinu.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Ipak, kraj poluvremena pripada gostima. Najprije u 39. minuti Bellamy Gerrardov ubačaj ne pretvara u pogodak iako je bio posve sam na drugoj stativi, a samo dvije minute prije odmora gosti dolaze do izjednačenja. Ponovno Gerrard ubacuje i ponovno Bellamy ostaje posve sam u srcu Barceloninog kaznenog prostora, Valdés jedva brani Velšaninov udarac glavom, no lopta pritom prelazi gol-liniju. Kratko odbijenu loptu Kuijt za svaki slučaj posprema u mrežu, no pogodak se ipak (pravedno) pripisuje Bellamyju.

U drugome smo poluvremenu gledali vjerojatno najbolji nogomet ove sezone u Ligi prvaka. Gotovo je nemoguće pobrojati sve zanimljivo što se događalo u tih 45 minuta. Iako je posjed lopte bio na strani Barcelone, dojam je da je Liverpool ipak pokazao više. U 67. minuti jedna pogrešna procjena Valdésa koštala je Barcelonu indirekta u vlastitom šesnastercu, no vratar europskih prvaka iskupio se obranivši "bombu" Gerrarda. U nastavku akcije Kuijt propušta priliku utakmice pogodivši gredu iz neposredne blizine.

Pritisak Engleza okrunjen je u 74. minuti. Valdés ispred Kuijta odbija loptu koju Marquez neshvatljivo glavom predaje na prsa Bellamyju, ovaj pronalazi samog Riisea koji lijepo odmjerenim udarcem gađa pod prečku za neopisivo slavlje 5.000 engleskih navijača. Imala je Barcelona do kraja prigodu izjednačiti, čak i preokrenuti rezultat (Saviola jedan na jedan s Reinom, Decova greda iz slobodnog udarca), no ostalo je 1:2. Neočekivana, ali zaslužena pobjeda Engleza koju će europskom prvaku na krcatom Anfieldu biti iznimno teško nadoknaditi.

Inter - Valencia 2:2
(Cambiasso 29', Maicon 76'; Villa 64', Silva 86')

Rekordna serija Intera od 16 uzastopnih prvenstvenih pobjeda nije se nastavila večeras u Ligi prvaka. Pred maksimalno dozvoljenih 36.000 gledatelja na stadionu Giuseppe Meazza, Valencia je dva puta nadoknađivala vodstvo prvaka Italije i uzvrat na Mestalli dočekuje u puno boljoj poziciji.

Vodeći sastav Serie A do prvog vodstva dolazi u 29. minuti. Figo izvodi "skraćeni korner" s desne strane, Ibrahimović na pet metara s dvojicom na leđima fantastično gađa desne rašlje, Canizares krajnjim naporom velemajstorski brani, ali Esteban Cambiasso spremno dočekuje odbijenu loptu i posprema loptu u mrežu Španjolaca.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Crespo u 42. minuti propušta stopostotnu priliku nakon ubačaja Stankovića, a kazna stiže sredinom drugog dijela. I to kakva kazna! David Villa iz slobodnog udarca s 25 metara ostavlja Julia Cesara bez ikakvih izgleda za obranom i izjednačava rezultat.

Talijani u novo vodstvo stižu u 75. minuti kada Maicon nakon dvostrukog pasa s Cruzom gađa bliži Canizaresov kut. Ipak, samo četiri minute prije kraja, Valencia se spašava poraza. Villin udarac iz kuta netko iz Interove obrane panično čisti, no samo do Davida Silve koji s ruba šesnaesterca sjajno i neobranjivo pogađa za 2:2.

Roma - Lyon 0:0

Što je zajedničko jedinim utakmicama osmine finala koje su završile bez pogodaka? U obje su utakmice sudjelovale talijanske momčadi. Nakon jučerašnje nule u Glasgowu između Celtica i Milana, jedina utakmica bez pogodaka večeras viđena je na stadionu Olimpico u Rimu.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

U utakmici s čak 52 prekršaja, više je udaraca prema golu uputila francuska momčad. Najopasniji po Romin gol bio je Juninho, tradicionalno prijetivši iz slobodnih udaraca, no niti jedan nije završio iza Donijevih leđa. Kod domaćih najaktivniji bio je Totti, no Roma je u okvir Coupetovog gola u cijeloj utakmici uputila tek dva udarca.

Iako je rezultat 0:0 naizgled odličan za gostujuću momčad, samo jedan pogodak Rome za dva tjedna u Lyonu mogao bi potpuno promijeniti situaciju. No, Lyon je kvalitetnija momčad i za očekivati je da pred svojim navijačima neće dozvoliti iznenađenje.

Porto - Chelsea 1:1
(Raul Meireles 12'; Ševčenko 16')

Povratak Josea Mourinha na stadion i grad u kojem je doživio vjerojatno najsretnije trenutke trenerske karijere završio je miroljubivim remijem. Porto je bolje ušao u utakmicu. U 11. minuti Raul Meireles tuče s ruba kaznenog prostora, a lopta se odbija od Lampardovog koljena i vara nemoćnog Čecha.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Da nesreća nikad ne dolazi sama, Chelsea na svojoj koži osjeća samo tri minute kasnije kada umjesto ozlijeđenog kapetana Johna Terryja u igru mora ući Arjen Robben. Međutim, Nizozemac nakon samo dvije minute provedene u igri sjajno upošljava Ševčenka koji pokazuje da nije zaboravio kako se postižu golovi i lijepim prizemnim udarcem svladava vratara Heltona.

Ovakav "vatromet" u prvih 16 minuta nagoviještavao je spektakularnu utakmicu, međutim do kraja se rezultat više nije mijenjao. Čechu je najviše prijetio Quaresma, jednom je pogodio i gredu, dok je kod gostiju najbolju priliku propustio Drogba. Uzvrat u Londonu posve je otvoren, no Chelseajev gol u gostima mogao bi se pokazati odlučujućim.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!