Vodeni sportovi

Mellouliju prijeti suspenzija

Maja Giljanović • nedjelja, 22.04.2007.

Zlatni s netom završenog SP u Melborneu, Tunižanin Oussama Mellouli, nalazi se pod službenom istragom Svjetske plivačke organizacije...

FINA je, naime, pokrenula istragu protiv 23-godišnjeg dvostrukog osvajača odličja - zlato na 800 te srebro na 400 metara, a razlog je pozitivan doping-test kojeg je Tuniski plivački savez, međutim, odlučio zakopati.

Mellouli je sporan test pao proteklog studenog na redovitoj kontroli pri Sveučilištu UCLA, a kako sam danas priznaje: "Radilo se o amfetaminima, ali nisam ih uzimao s ciljem poboljšanja tjelesnih mogućnosti već se radilo o smirivanju živaca uoči važnih fakultetskih ispitnih rokova" (misli li on zaista da će mu uvažiti ovako suhoparno obrazloženje bez trunke krivnje kao da su tabletice posve normalna stvar u karijeri jednog olimpijca!).

Bilo kako bilo, ukoliko "B" uzorak stigne također pozitivan na kemijske preparate, naivcu slijede dvije godine suspenzije, ali i oduzimanje odličja iz Australije (svjetski bi prvak na 800 metara time postao Poljak Stanczyk).

Dodajmo da je FINA objavila da od 393 nasumična krvna testa provedena na SP nijedan nije stigao pozitivan na doping (urin je testiran 304-ici sportaša dok je tzv. krvni doping odnosno prisustvo EPO-a isključeno kod 89-ice).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!