Nogomet

Jedan gol, strijelac Cole

Marin Vuković • srijeda, 25.04.2007.

Nakon prvih 90 minuta engleskog dvoboja u polufinalu Lige prvaka, minimalna prednost na strani je Chelseaja. Zahvaljujući suradnji Didiera Drogbe i Joea Colea, Mourinhova je momčad zasluženo svladala Liverpool u utakmici koja neće ostati zapamćena po nogometnoj raskoši...

Bila je to znatno drukčija utakmica od one jučerašnje između Manchester Uniteda i Milana. Malo igre koja plijeni, malo poteza vrijednih divljenja, ali uz standardnu količinu tradicionalnog engleskog tempa. U usporedbi s uvodom kakvog su utakmici priuštili Jose Mourinho i Rafael Benitez, može se reći da su nam sami akteri na travnjaku ostali dužni. Posebno se to odnosi na Liverpool, koji u prvih 45 minuta nije uputio niti jedan izravan udarac u okvir gola.

Početna inicijativa pripala je domaćoj momčadi koja je visokim loptama na Didiera Drogbu pokušavala, a zatim i uspjela doći do prve prilike na utakmici. U osmoj minuti jednu takvu loptu Drogba je glavom vratio u srce šesnaesterca. Tamo se našao Frank Lampard i poslao bombu prema vratima Liverpoola, ali Jose Reina sjajnom reakcijom izbacuje u korner.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nekoliko minuta kasnije pogreška Johna Arnea Riisea u vraćanju lopte omogućila je Drogbi da povuče kontru, ali on nije vidio Joea Colea koji je bio u naletu i mogao je znatno bolje ugroziti Liverpoolova vrata. S druge strane, prvi pokušaj prema vratima Petra Čecha Liverpool je imao tek u 20. minuti kada je Boudewijn Zenden poslao loptu daleko na tribine Stamford Bridgea.

Odmah u sljedećoj minuti ponovno je Drogba u prilici, glavom pokušava skrenuti loptu u mrežu Reine, ali preslabo zahvaća loptu koja odlazi pored gola. U 23. minuti opet je opasno pred golom Liverpoola, iz slobodnog udarca s 30-ak metara odlično puca Frank Lampard i zamalo promašuje.

Šest minuta kasnije Stamford Bridge je eksplodirao. Ricardo Carvalho je započeo akciju i poslao točnu loptu za Drogbu koji je zadržava do šesnaesterca Liverpoola. Tamo se fintom uspješno riješio Daniela Aggera i uposlio Joea Colea koji pogađa za 1:0. Mat u tri poteza, Liverpool je uzdrman već nakon pola sata igre.

Prvu ozbiljniju situaciju pred Čechovim golom "skuhao" je Dirk Kuyt oslobodivši si prostor s lijeve strane i ubacivši u šesnaesterac za Stevena Gerrarda. Liverpoolov kapetan najviše je skočio, ali je njegov udarac glavom završio preko grede. Kako do kraja poluvremena nije bilo izglednijih prigoda, na odmor se otišlo minimalnom prednošću Mourinhove jedanaestorke.

Obje momčadi istrčale su u istim sastavima i u nastavku utakmice, a već u prvoj minuti nastavka naznaku boljeg razdoblja igre za Liverpool dao je Steven Gerrard, udarcem s ruba šesnaesterca koji ponovno završava izvan okvira Čechova gola. Pet minuta kasnije ubačaj Riisea glavom zamalo preko grede šalje Kuyt.

U 53. minuti Benitez obavlja prvu izmjenu, umjesto neprimjetnog Craiga Bellamyja u igru ubacuje visokog Petera Croucha, a odmah po njegovom ulasku Liverpool dolazi do najizglednije prilike u dotadašnjem tijeku susreta. Krasnim volejem sa 16 metara Gerrard pronalazi sam kut domaćeg gola, ali Čech još boljom intervencijom pokazuje zašto je jedan od najboljih svjetskih vratara.

Iako se malo toga događalo u sljedećih 20-ak minuta, Liverpool je definitivno izgledao bolje nego u prvom poluvremenu. Omjer posjeda lopte u nogama okrenuo se još više u korist Redsa koji su sada sve češće pokušavali ubačajima u šesnaesterac, ne bi li jednu od lopti zahvatio Crouch i poslao je iza leđa Čecha.

U 76. minuti Mourinho je izvukao iz igre tada već sasvim neprimjetnog Ševčenka i ubacio Salomona Kaloua, pokušavši u završnici stići do drugog pogotka koji bi jamčio daleko mirniji uzvrat na Anfieldu. Četiri minute kasnije to se umalo i dogodilo, iako u glavnoj ulozi nije bio Kalou. Još jednu visoku loptu spustio je Drogba, ovaj put za Lamparda čiji efektan volej Reina ipak uspijeva obraniti.

Na kraju, susret je priveden kraju rezultatom iz prvog poluvremena, pobjeda je ipak zasluženo ostala na Stamford Bridgeu. Domaćini mogu biti zadovoljni pogotkom prednosti, iako on ne jamči sigurnost u uzvratu. Benitezu predstoji šest dana u kojima mora složiti momčad koja će na Anfieldu pokazati znatno više nego u večerašnjih 90 minuta. Iako niti Chelsea nije blistao, prema prikazanom na travnjaku bliže su velikom atenskom finalu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!