Nogomet

Buffon najveći kandidat za Zlatnu loptu

Ivan Milatić • četvrtak, 09.11.2006.

Dan 27. studeni mogao bi biti povijesni datum za talijanski nogomet. Nakon 13 godina (Roberto Baggio slavio je 1993. godine) Zlatna lopta, najpoznatije i najvrjednije priznanje u svijetu nogometa mogla bi se vratiti na "čizmu". Čovjek koji bi ju trebao dobiti je Gianluigi Buffon, koji bi pak u slučaju pobjede postao tek drugi vratar u povijesti kojemu je to uspjelo...

Prvi i do sada jedini bio je legendarni Lav Jašin davne 1963. godine. U nogometnim krugovima upravo je vratar talijanske reprezentacije i torinskog Juventusa prvi je kandidat za nagradu France Footballa. Počelo je prebrojavanje glasova, a prve informacije iz Pariza govore u prilog Buffona.

Osim vratara "azzurra" još je jedan Talijan, Fabio Cannavaro, kandidat za ovo prestižno priznanje, uz njih tu je i simbol francuske reprezentacije nakon Zinedinea Zidanea, Thierry Henry. Iako je gubitnik 2006. godine (nije osvojio Ligu prvaka sa Arsenalom niti svjetsko prvenstvo sa Francuskom) francuski je reprezentativni napadač među favoritima jer je tijekom cijele godine održavao visoku razinu forme. Iako povijest Zlatne lopte ne ide njemu u prilog ovoga puta moglo bi presuditi njegovo državljanstvo: Francuska nagrada Francuzu mogla bi predstavljati "kompenzaciju" za izgubljeno finale SP-a i tužan završetak Zidaneove karijere.

Ako se može suditi prema ovome, na pobjedničkom postolju naći će se sudionici finala svjetske smotre u Njemačkoj. Prvi do postolja trebao bi biti lanjski slavodobitnik Ronaldinho. Protiv Brazilca govori loš nastup na SP-u i negativan završetak sezone 2005/2006 u kojoj je osvojio naslov europskog prvaka sa svojom Barcelonom.

Ipak, postoji nešto što i ne govori u korist Buffona, ali jednako tako i nema previše veze sa sportom. Riječ je o aferi Calciopoli, potresu koji je izmijenio sliku talijanskog nogometa, a ticao se posebno njega i njegovog Juventusa koji je izbačen u Serie B. Moglo bi se postaviti pitanje "moralnosti" u davanju glasova, a uz to nikada u povijesti ove nagrade ona nije dodijeljena nogometašu koji ne nastupa u prvoj ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!