Tenis

Vodeći igrači obavili svoje

Ivor Krapac • petak, 01.12.2006.

Prvi dan sudara Rusa i Argentinaca u finalu Svjetske skupine Davis Cupa u Moskvi prošao je uz pobjede vodećih igrača reprezentacija. Nikolaj Davidenko pobrinuo se za prvi ruski bod sa 6:1, 6:2, 5:7 i 6:4 protiv Juana Ignacija Chele, koji je do danas imao 5-0 u međusobnim susretima. David Nalbandian vratio je Argentince u egal sa 6:4, 6:4 i 6:4 protiv Marata Safina...

Čast i obveza da otvore finale pripala je Davidenku i Cheli, a prvi ruski adut trebao je tri sata i pet minuta za prekid neugodne tradicije u dvobojima s Argentincem. Chela je do ovog meča slavio u svih pet ogleda s Davidenkom i pritom ispustio samo dva seta na putu do tih pet pobjeda.

Prva dva seta današnjeg susreta donijela su potpuni obrat trenda. Davidenko je bio potpuno dominantan i projurio s ukupno četiri breaka, u drugom i šestom gemu prvog, odnosno petom i sedmom gemu drugog seta. Nastavak je ipak bio puno izjednačeniji i teži za kasnijeg pobjednika.

Chela se vratio u život dobivanjem trećeg seta, u kojem je imao priliku proći i lakše - prvo je ispustio break prednosti i vodstvo od 4:1, da bi u završnici ipak dobio set breakom za 7:5. No, sve nade koje je oživio u toj fazi meča potopljene su već početkom četvrtog seta. Davidenko je uz break u trećem i petom gemu poveo s 4:1, pa otplovio do pobjede zadržavanjem jednog od dva breaka prednosti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Bilo mi je važno da ne mislim o suparniku i da se koncentiram samo na svoju igru", komentirao je Davidenko nakon pobjede nad igračem kojeg nikad ranije nije svladao: "Bio sam nervozan na početku, no neočekivano sam glatko dobio prva dva seta. Nakon toga sam postao umorniji i nervozniji - kako ne biti nervozan kad igraš kod kuće i kad je publika na tvojoj strani?" Ipak, umor i nervoza nisu bili presudni...

"Odigrao je jako kvalitetno, na vrlo visokoj razini. Osim toga, treba uzeti u obzir da nikad nisam igrao protiv njega na ovoj podlozi, pa je i to imalo utjecaj", rekao je Chela: "Početak nije bio tako loš, ali nisam iskoristio svoje prilike. Nakon toga sam bio nervozniji, a on je odigrao dobro na najvažnijim poenima."

U drugom današnjem meču očekivala se veća borba, no David Nalbandian potvrdio je status Top 10 igrača i argentinskog broja jedan s relativno lakih 6:4, 6:4 i 6:4 protiv Marata Safina. Rus je pružao jači otpor samo na mahove, a za pobjedu nad Nalbandianom potrebno je više od toga.

Prvi argentinski reket slavio je s po jednim breakom u prvom i trećem, te još dva u drugom setu, u kojem je obavio većinu posla brzim odlaskom do 5:1. Trajalo je dva sata i 25 minuta.

"Igrao sam sjajno, a dosta poena dobio sam jer sam bio mentalno čvrst", kazao je prvi argentinski adut, ne zaboravivši pritom ni na značajnu potporu gostujućih navijača, među kojima je i Diego Maradona: "Bili su nevjerojatni, svaki poen moraš odigrati s njima u mislima... Sve ih volim." Nalbandian je dodao i da je potpuno spreman za nove izazove - sutrašnje parove i nedjeljni ogled s Nikolajem Davidenkom.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Maratu Safinu preostalo je samo čestitati: "Ako će igrati ovako i trećeg dana, a očito je da je u sjajnoj formi, Davidenku će biti iznimno teško doći do pobjede."

Obzirom na 1-1 nakon prvog dana, sutrašnji parovi dodatno dobivaju na težini. Domaći izbornik Šamil Tarpišev je na jučerašnjem ždrijebu nominirao Mihaila Južnjog i Dmitrija Tursunova, dok su za Argentince najavljeni Nalbandian i Agustin Calleri. Početak je u podne po hrvatskom vremenu.

Davis Cup, finale: Davidenko (Rusija) - Chela (Argentina) 6:1, 6:2, 5:7, 6:4 (1-0), Nalbandian (Argentina) - Safin (Rusija) 6:4, 6:4, 6:4 (1-1).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!