Tenis

Rusi na pragu trofeja

Ivor Krapac • subota, 02.12.2006.

Ruska reprezentacija došla je do vodstva od 2-1 u ogledu s Argentincima u finalu Svjetske skupine Davis Cupa. Dmitrij Tursunov i Marat Safin su u današnjem susretu parova finala u Moskvi s uvjerljivih 6:2, 6:3 i 6:4 nadjačali Davida Nalbandiana i Agustina Callerija...

Umjesto najavljenog Mihaila Južnjog, koji je ionako bio pod upitnikom za nastup u finalu zbog duge stanke zbog ozljede, ruski izbornik Šamil Tarpišev danas je Dmitriju Tursunovu pridružio Marata Safina, a ta odluka pokazala se kao pun pogodak. Safin je djelovao puno življe i razigranije nego u jučerašnjem porazu u singlu protiv Nalbandiana i znatno pomogao na putu do glatke pobjede.

Argentinci nisu imali ozbiljniju šansu za izbjegavanje poraza i ruski povratak u ukupno vodstvo. Tursunov i Safin bili su iznimno dominantni na servisu i dovoljno koncentrirani da uzmu ono što se nudilo na servisu suparničkog dvojca, a glavna lovina bili su servis-gemovi Davida Nalbandiana, koji je odigrao razinu ili dvije ispod jučerašnjeg izdanja protiv Safina.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Rusi su iskoristili Nalbandianove muke sa servisom za break kod 2:1 i 5:2 u prvom i 2:1 u drugom setu. Prvi argentinski reket ispustio je svoja prva tri servis-gema, a suparnicima više od toga nije ni trebalo. Sve ostalo odradio je pouzdan servis, uz manje probleme jedino sredinom drugog seta, kad je Tursunov držao za 4:1 nakon 30:30.

Konačni udarac Rusi su zadali u prvom gemu trećeg seta, kad su jedini put stigli do breaka na Callerijevom servisu i time stekli presudnu prednost za dolazak do drugog boda.

Nakon tog ranog breaka, na servisu više nisu imali većih poteškoća, zaokruživši posao bez suočavanja s break-loptom tijekom cijelog meča. Za kraj, o kakvoj je razlici danas bila riječ dovoljno govori velika ruska prednost u ukupnom broju osvojenih poena - imali su ih 86, a Argentinci samo 52.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Domaći reprezentativci su, tako, došli korak do naslova, a sutra će pokušati iskoristiti jednu od dvije "meč-lopte" za trofej. Prvu će imati Nikolaj Davidenko u susretu s Nalbandianom, dok je za eventualnu drugu najavljen Marat Safin, kojeg bi, po sadašnjem rasporedu, trebao čekati Juan Ignacio Chela.

Davis Cup, finale: Tursunov/Safin (Rusija) - Nalbandian/Calleri (Argentina) 6:2, 6:3, 6:4 (2-1).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!