Nogomet

Hajduk - Cibalia: 45 minuta za prave sladokusce

Bernard Jurišić • srijeda, 06.12.2006.

Hajduk je pobjedom zatvorio odličnu polusezonu, slavivši protiv Cibalije i u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Kupa s 3:2. Svih pet pogodaka palo je u prvom dijelu, a taj period bio je najljepših 45 minuta koji su na Poljudu viđeni već odavno...

Hajduk i Cibalia malobrojnoj su publici za oproštaj od sezone poklonili izvandrednih 45 minuta. Iako su Splićani iz Vinkovaca donijeli prednost od 3:2, Cibalia je dvaput prijetila, a imala i stopostotnu prigodu prednost u prvom dijelu povećati na 1:3. Puno akcija na obje strane, lijepih poteza, pogođenih vratnica, pet raznovrsnih pogodaka i vratarskih parada začinilo je 45 minuta kakve u Poljudu odavno nisu viđene.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Već u 2. minuti Damjanović je naciljao Burcsinu gredu, nakon povratne lopte Bartolovića. 60 sekundi kasnije, Cibalia je povela.

Munjevita i iznimno precizna kontra gostiju krenula je po desnom boku, Jukan prosljeđuje loptu na udarac natrčalom Davoru Bagariću, koji zakucava loptu sa 16 metara iza leđa nemoćnog Balića, za 0:1.

Nervoza domaćina trajala je samo pet minuta. Najprije Jelavić u 7. minuti visoko skače, no slabo zahvaća lopu na ubačaj Hrgovića. No, ubačaj Hajdukovog lijevog bočnog igrača puno bolje koristi Boris Živković u 10. minuti. Hrgović je ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, Živkoviću je preostalo samo trznuti glavom u petercu za 1:1.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

No, Cibalia opet iznenadno dolazi u prednost. Antun Andričević povlači loptu kroz sredinu do nekih 18 metara, precizno puca i hvata Balića na spavanju. Lopta odsjeda u suprotnom kutu, Cibalia vodi 1:2 i još je samo jedan pogodak udaljena od senzacije.

Hajduk opet kreće po izjednačenje, a prvi opet prijeti strijelac Živković, na Musin ubačaj iz kornera. Ovog puta je bio neprecizan. Dok je Hajduk pleo mrežu oko vinkovačkog šesnaesterca, gosti su imali prigodu slediti 2.500 Hajdukovih navijača.

Medvid ubacuje s lijevog krila u središte šesnaesterca, a Boris Živković promašuje loptu u skoku. Tihomir Živković smiruje loptu sam pred Balićem, no Hajdukov vratar panterskim skokom ulazi u njegov udarac i sprječava veliku neugodu za Hajdukovce. U nastavku akcije Bagarić snažno puca s dvadesetak metara, malo preko gola.

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Najava burnog finiša prvog dijela ispisana je u 35. minuti. Bartolović ubacuje s desne strane, Radotić umalo vara vlastitog vratara koji s gol-linije ipak nekako spašava, a Hajdukovci ne uspjevaju gurnuti loptu u mrežu kroz nastalu gužvu.

Novo izjednačenje stiže u 38. minuti. Carević je promiješao nekoliko gostujućih braniča na ulazu u šesnaesterac, lopta se odbila do usamljenog Nikice Jelavića, koji "otpadak" sprema iza Burcse za 2:2.

U 41. minuti Mirko Hrgović okrunuo je odličnu predstavu atraktivnim pogotkom. Bartolović je u prostor proigrao Balatinca, ovaj dostavlja loptu u peterac gdje ju Hrgović dočekuje leđima okrenut mreži i umjesto okretanja petom sprovodi loptu iza Burcse za prvo vodstvo Hajduka, 3:2.

Slika 4 od 5.
Foto: Bruno Karadža

Cibalia se tada ugasila, a već do poluvremena Splićani su preko Bartolovića i Jelavića mogli poslati i četvrtu loptu u Cibalijinu mrežu. Odlično poluvrijeme bilo je iza nas, bilo je jasno da ćemo u drugom dijelu gledati potpuno drugačiju sliku.

Cibalia je pala, Hajduk je rutinski održavao prednost bez velike želje da Vinkovčane rezultatski ponizi, čekao se završni zvižduk za spuštanje zastora na odličnu Hajdukovu jesen. Navijači Hajduka na početku drugog dijela razvili su transparent "6.12.2006. Dubrovnik - Grobovi im nikad oprostiti neće", podsjećajući na 15. obljetnicu srpsko-crnogorskog napada na Dubrovnik, a na istočnoj tribini grupa navijača odala je posljednji pozdrav nedavno u Kanadi ubijenom bivšem časniku HV-a Jasenu Drnasinu.

Cibalia je u drugom dijelu mogla izjednačiti preko Bagarića u 55. minuti, s druge strane Bartolović i Blatnjak promašili su prigode za zapečatiti sudbinu gostiju. Publika je u drugom dijelu našla zanimaciju u sprdanju s pomoćnim sucem Kraljevićem, koji ih je iznervirao s nekoliko pogrešno signaliziranih zaleđa na štetu Hajduka.

Slika 5 od 6.
Foto: Bruno Karadža

Na kraju priče, Hajdukovi navijači mogu biti iznimno zadovoljni jesenskom prezentacijom splitskog kluba, koji je nadmašio sva prošloljetna očekivanja. Drugo mjesto rame uz rame s Dinamom i polufinale Kupa pravi su melem na rane koje je Hajdukova navijačka vojska proživljavala prošle sezone.


Zoran Vulić, trener Hajduka: "Cibalia je igrala dobro, ali mi smo potpuno zasluženo pobijedili i plasirali se u polufinale. Znao sam da ovo neće biti rutinska utakmica, ali ipak se nisam pribojavao ni u jednom trenutku utakmice. Znao sam da će naša kvaliteta prevagnuti, jer je pristup bio pravi. Zapravo smo igrali taman onoliko koliko je bilo potrebno za prolaz."

Bruno Buhač, v.d. trenera Cibalije: "Došli smo s negativnim rezultatom i samo smo se željeli u što boljem svjetlu prikazati splitskoj publici. Mislim da smo uspjeli, stvorili smo puno šansi Hajduku u Splitu, mladi igrači su dali sve od sebe i mislim da smo pokazali da vrijedimo puno više od 11 osvojenih bodova u prvenstvu. Uz dobre pripreme, nadam se da ćemo na proljeće skupiti puno više bodova, a prije svega treba riješiti pitanje novog trenera. Ja osobno nisam zainteresiran za tu funkciju."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!